Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ERZURUM KONGRESİ’NDEKİ BİRLİK GÖRÜNTÜSÜ YOĞUN BEĞENİ TOPLADI

Başkent Postası/Murat Genç

Başkent Postası/Murat Genç

ERZURUM KONGRESİ’NİN 103. YIL DÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Erzurum Kongresi’nin 103. yıl dönümü kentte düzenlenen coşkulu törenlerle kutlandı. Törenler ilk olarak Havuzbaşı’nda başladı. Havuzbaşı Meydanı’ndaki törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali Okay Memiş, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Prof. Dr. Recep Akdağ, Selami Altınok ve Zehra Taşkesenlioğlu Ban, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Bakan Varank, Vali Memiş, Tümgeneral Uzun ve Başkan Sekmen’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunduğu ilk tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.

152405 2372022 23 24 186

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Törenin ardından katılımcılar, atlı ciritçiler eşliğinde ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Caddesi’nden tarihi Kongre Binası’na kadar kortej yürüyüşü yaptı. Burada devam eden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajının okunduğu törende, günün anlamını belirten şiirler okundu. Erzurum Devlet Tiyatrosu oyuncuları, Milli Mücadele ve Erzurum Kongresi’nin 103’üncü yıl dönümünde, Kongre Binası’nda “Erzurum Kongresi”ni canlandırdı. Oyunculardan Onur Emre Teber’in Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırdığı programda, temsili asker tarafından Türk bayrağı Bakan Varank ve Vali Okay Memiş’e teslim edildi. Varank ve Memiş, Türk bayrağını öperek teslim aldı. Dua edilen programda, Erzurum Kongresi’nin imzalandığı odada, oyuncular tarafından 23 Temmuz’da yaşananların anlatıldığı temsili gösteri yapıldı. Erzurum Kongresi’nde alınan kararların basıldığı gazetenin vatandaşlara dağıtıldığı programda, Erzurum Halk Oyunları ekibi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı gösteri yaptı.

ERZURUM, AZİZ VATANIMIZIN MUHKEM KALESİDİR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, törende yaptığı konuşmada, “Aziz milletimizin varlığına, birliğine ve cennet vatanımızın bölünmez bütünlüğüne göz diken emperyalist güçler, bundan tam 103 yıl önce aslında bize kefen biçmeye kalktılar. Bu millete esareti dayattılar, bizi tarihten silmekle tehdit ettiler. Şan ve şerefle dolu tarihsel geçmişimizi hedef, milli ve manevi değerlerimizi heder etmeye çalıştılar” dedi. “Erzurum Kongresi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda atılmış en önemli ve en büyük adımdır” diyen Başkan Sekmen, şöyle devam etti: “Çünkü kongrenin arkasında azim vardır, kararlılık vardır… Hürriyet sevdası vardır, vatan aşkı vardır. Yokluk ve yoksulluk içerisinde olmasına rağmen necip milletimizin üstün fedakârlığı, gayreti ve de kahramanlığı vardır. Kaldı ki; Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya: ‘Bu milletle neler yapılmaz ki!’ dedirten irade, işte tam da budur. Ve bilinmelidir ki; aradan değil 103 yıl, kaç asır geçerse geçsin, bu milletin istiklal ve istikbaline olan bağlılığı kesinlikle değişmeyecek, zayıflamayacak ve tükenmeyecektir. Şu da unutulmamalıdır ki Emperyalist güçlere karşı verdiğimiz mücadele, sadece geçmişte kalmamış, bugün bile halen devam etmektedir. Bu sebeple geçmişte olduğu gibi, bugün ve bundan sonra da, ihanetin her türlüsüne karşı dikkatli ve fitnenin her çeşidine karşı uyanık olmak zorundayız. Bugün, yani Erzurum Kongresi’nin 103’üncü yıldönümünde bir kez daha ifade ediyor ve diyoruz ki: Bu milletin davası; nefsinden ve nefesinden feragat edip, vatanı için can verenlerin davasıdır. Bu milletin davası; her biri ay yıldızlı birer bayrak olup, yere düşmeyenlerin davasıdır.”

 152252 2372022 23 24 184

ERZURUM KONGRESİ, MİLLİ MÜCADELEMİZİN YÖNÜNÜ ŞEKİLLENDİRMİŞTİR”

Vali Okay Memiş de, burada yaptığı konuşmada, Türk tarihinin önemli sayfalarından olan, Kurtuluş Savaşı’nın ruhunu ortaya koyup şuurunu yansıtan ve milletçe varisi olmakla onur duyulan binada Erzurum Kongresi’nin 103’üncü yıl dönümünü yaşadıklarını söyledi. İnsanoğlunun yaşadığı mekanlara anlam yüklediğine işaret eden Memiş, şöyle konuştu:

“Erzurum, tarihimiz açısından bakıldığında, mekanda mana kurduğumuz, vatan coğrafyasının müstesna parçalarından birisidir. Şehrimiz, medeniyetimizin önsözü mahiyetindedir, adeta topyekun tarihtir. Anadolu’nun dört bir yanından düşmanla sarıldığı bir dönemde Gazi Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasıyla yaktığı Kurtuluş Meşalesi, Erzurum’da harlanmış, bu da tarihimiz açısından yeni bir başlangıcı işaret etmiştir. 23 Temmuz – 7 Ağustos arasında Atatürk’ün başkanlığında gerçekleştirilen ve toplanış şekliyle bölgesel alınan kararlarla ulusal nitelik taşıyan Erzurum Kongresi, Milli Mücadele’mizin yönünü şekillendirmiştir.”

 152314 2372022 23 24 188

BAKAN VARANK: “O GÜN ERZURUM KONGRESİ’NDE  SÖYLEDİKLERİMİZİ BUGÜN TEKRAR EDİYORUZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tarihi Erzurum Kongresi’nde söylenenleri bugün de tekrar ettiklerini belirterek, “Biz doğu illerimizde Türk siyasi varlığını ve hakimiyetini asla bırakmayacağız. Bunu PKK’da çok iyi bilsin, buna yeltenmeye çalışan başka oluşumlar ya da onlara sahip çıkan yabancı güçler de” dedi. Bakan Varank, Erzurum’daki tarihi kongre binasında düzenlenen Erzurum Kongresi’nin 103. Yılı Kutlama Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türk tarihinin, Türk devletini yıkmaya çalışanlara karşı, dimdik duruş sergileyen kahraman Türk milletinin tarihi olduğunu söyledi. Türk milleti olarak her tökezlediklerinde küllerinden tekrar doğup, ilelebet ayakta kalmanın mücadelesini verdiklerini ifade eden Varank, şöyle konuştu: “Tarihin her döneminde destanlar yazdık, büyük başarılara imza attık. Sultan Alparslan’la 1071 yılında Anadolu’nun kapılarını kapanmamak üzere ardına kadar açtık. O zamandan bu yana Anadolu, yaklaşık 1000 senedir bizim topraklarımız, bizim ocağımız, bizim yuvamız oldu. Anadolu bizden önce de kadim medeniyetlere ev sahipliği yaptı ancak hiçbir devlete, bize olduğu kadar misafirperver davranmadı. Bizleri büyük bir memnuniyetle bağrına basan bu toprakları biz de mukaddes bildik. Bu kadim toprakların bir karışını bile feda etmemek için analarımız nice kınalı kuzularını, can parelerini gözlerini kırpmadan ölüme gönderdiler.”

 152334 2372022 23 24 187

DÜŞMAN GÜÇLERİNİ EZE EZE GELDİKLERİ YERE GÖNDERDİK”

Bakan Varank, tarihin her döneminde Anadolu’nun kahramanların kanıyla sulandığını belirterek, Türk ordularının dünyaya göğsünü gere gere “Çanakkale geçilmez” dediğini hatırlattı. Çanakkale’de çok şehit verdiklerini ama vatanı vermediklerini dile getiren Varank, “Gelibolu yarımadasını döve döve zapt edeceğini söyleyen düşman güçlerini eze eze geldikleri yere gönderdik. Kurtuluş savaşında doğudan ve batıdan, kuzeyden ve güneyden aç kurtlar gibi saldıran Yunan ordusuna, Fransız ordusuna, Büyük Britanya ordusuna, hepsine diz çöktürdük. Hamdolsun bugün biz, bu topraklar için canın veren kahramanlarımız sayesinde kimseye muhtaç olmadan özgür bir şekilde yaşayabiliyoruz” diye konuştu. Bu büyük başarıların hiçbirini, birilerinin sırtına yaslanarak elde etmediklerini vurgulayan Varank, bu başarılar için milletin canından vazgeçtiğini ve gözünü kırpmadan ölüme koştuğunu anlattı.

Mondros ile 1918 yılında devletin teslim olmuş durumda ve sahipsiz olduğunu kaydeden Varank, şöyle devam etti: “Çanakkale Boğazı, İstanbul Boğazı ve Trakya İtilaf Devletlerinin, Mersin, Adana, Maraş, Antep ve Urfa Fransızların, Antalya ve Muğla İtalyanların işgali altındaydı. Bin yıldır yerlisi olduğumuz Anadolu topraklarında yabancılık çekiyorduk. İngiliz askerleri Eskişehir, Kütahya, Amasya gibi kentlerde elini kolunu sallayarak geziyordu. Yunanlılar, İzmir ve Ege Bölgesi’nde zalimce halkımıza eziyet ediyordu. İşte düşmanın içimize kadar girdiği böylesine bir dönemde, Türk milleti Gazi Mustafa Kemal Paşa liderliğinde harekete geçti. Erzurum Kongresi, başlayacak Kurtuluş Savaşı’nın adeta bir manifestosu olarak tarihe geçti.”

 

ERZURUM KONGRESİ BİR MİLLETİN ŞAHLANIŞ HİKÂYESİDİR”

Erzurum Kongresi’nin öneminden bahseden Varank, “O gün, herkesin zihnine milli sınırlar içerisinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı kazındı. O gün, manda ve himaye isteyen hainlerin yüzüne Türk milletinin hiçbir zaman bağımlılık altına girmeyeceği haykırıldı. O gün, Türk milletinin her zaman olduğu gibi bu işgal girişimine karşı da topyekun savaşacağı teyit edildi. Bunların hepsinden öte, ümidini kaybetmeye başlamış milletimiz için Erzurum Kongresi bir umut ışığı oldu. Bu manada Erzurum Kongresi bir milletin şahlanış hikayesidir.” ifadelerini kullandı. Bakan Varank, Erzurum şehrinin tüm yurdu dolaşacak kurtuluş meşalesinin ilk yakıldığı yer olduğuna işaret ederek, Erzurum’da tarihin her döneminde “vatan” denilince akan suların durduğunu belirtti. Erzurum’un tarihten bu yana hep “Dadaşlar’ın diyarı” olduğunu söyleyen Varank, şunları kaydetti: “Nene Hatun’lar, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’lar, Dadaş’ın anlamına yaraşır şekilde yaşadı.

Erzurum halkı Aziziye Tabyası’nda nasıl destan yazdıysa, 15 Temmuz’da da imanıyla, inancıyla, yüreğiyle bu devletin ve milletin istiklal ve istikbaline her zaman sahip çıkacağını gösterdi. Üzerinden 103 yıl geçmiş olsa da biz sanki dün olmuş gibi Erzurum Kongresi kutlamaya devam ediyoruz. Bunu neden yapıyoruz diye hiç düşündünüz mü? Çünkü biz hala tehdit altında olan bir devletiz. Nasıl o gün, doğu illerimizi kendi emelleri doğrultusunda ele geçirmek isteyenler olduysa, bugün de o karanlık güçler hala iş başında. İşte görüyorsunuz yabancı güçlerin maşası PKK, başka başka isimler altında sınır ötesinde can çekişiyor.”

 152439 2372022 23 24 185