Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

G20 Zirvesi Sona Erdi

Zirve’ye Damga Vuran Gelişmeler ve Görüşmeler

Zirve’ye Damga Vuran Gelişmeler

HABER: Muhsin AKIL

Hindistan’ın Başkenti Yeni Delhi’de 9-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleş 2023 18.G20 Zirvesi sona erdi. Zirve’de küresel ve bölgesel sorunlar masaya yatırılmakla birlikte geleceğe yönelik çok önemli kararlar alındı. Zirve boyunca bazı ilginç görüşme ve gelişmeler yaşandı. Rusya ve Çin Devlet Başkanları bazı nedenlerden dolayı zirveye katılamadılar! Hindistan Başbakanı Narendra Modi G20 Başkanlığını Brezilya’ya devretti. Afrika Birliği’ne daimi üyelik statüsü verildi. Hindistan’ın ismi ilk defa Bharat olarak değişti. G20 Bildirgesi açıklandı. Ukrayna ve Rusya’ya gıda/tahıl koridoru konusunda çağrı yapıldı. Çok uluslu demir yolu anlaşması yapıldı. Temiz enerjiyi artırma taahhüt edildi.Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmış olduğu konuşmasındaki çarpıcı tespitleri ve uyarıları, liderlerle ikili ilişkili görüşmeleri zirveye damgasını vurdu.  Ukrayna açıklanan Bildirge’ye tepki gösterdi. Zirve sonrasında ABD Başkanı Joe Biden’ın Vietnam ziyaret edecek olmasının gündeme gelmesi de ayrı bir tartışma konusu oldu.

 

G20 Zirvesi’ne Damga Vuran İlginç Gelişmeler ve Görüşmeler

G20 Zirvesi’ne Hindistan Başbakanı Modi, gıda/tahıl anlaşmasında Türkiye’nin göstermiş olduğu gayretlerden dolayı teşekkür etti. G20 başkanlığını Brezilya Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya devretti. Brezilya Başkanı Luiz Inocio Lula da Silva “gelecek yıl Rio de Janeiro’da yapılacak toplantıya katılması halinde Brezilya’da tutuklanmayacağı, Putin’in Brezilya’ya kolaylıkla gidebileceğine inanıyorum. Size söyleyebileceğim şey şu ki, eğer ben Brezilya’nın başkanı olursam ve o da Brezilya’ya gelirse tutuklanmasının hiçbir yolu yok” açıklaması G20 Zirvesi’ne damgasını vurmuştu.

G20 Zirvesi’nde Rusya’nın adı geçmeden eleştirilmesi Moskova’yı memnun etmiş olacak ki Rusya’nın G20 Zirvesi’ne temsilcisi Sherpa Svetlana Lukash konuşmasında “Her şeyden önce, BRICS ülkeleri ve ortaklarının kolektif konumu işe yaradı, her şey dengeli bir biçimde yansıtıldı.” diyerek G20 Bildirgesi’ni gönderme yaparak övmüş oldu. 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Bangladeşli mevkidaşı Şeyh Hasina Vecid, G-20 zirvesi öncesinde bir araya gelerek yapmış oldukları ikil görüşmede işbirliğini güçlendirmek için birlikte çalışmaya davet etti. Hindistan-Bengladeş ilişkileri son 9 yıl içinde olumlu gelişmelerden dolayı her iki ülke tarafından memnuniyet yaratmıştır. İki ülke arasında 3 ayrı mutabakat imzalandı. Bu mutabakatlar dijital ödeme mekanizmalarında işbirliği, kültürel değişim programının yenilenmesi ve tarım alanında işbirliğidir.

Yapılan açıklamada Bengladeş’in yerinden olan bir milyonun üzerindeki insana ev sahipliği yapması da takdir edilmiştir. Aynı zamanda mültecilerin geri dönüşüne yönelik çözüm yolları da ele alınmış ve bu konuda da birlikte çalışmaya karar verilmiştir. Modi’nin, görüşmede, ülkesinin mültecilerin güvenli ve sürdürülebilir geri dönüşüyle ilgili çözümleri desteklemeye yönelik yapıcı ve olumlu yaklaşımını ilettiği belirtilen açıklamada, “Liderler, geniş kapsamlı ilişkileri yoğunlaştırmak için birlikte çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldı” ifadesine yer verildi. Ayrıca iklim değişikliği ve Kovid-19’un sebep olduğu küresel gıda/tahıl ve enerji krizi üzerinde de durularak çözüm yolları arandı.

Öte yandan G20 Zirvesi’ne iki ayrı önemli gelişme dikkatleri çekmiştir. Birisi Afrika Birliği’ne daimi üyelik statüsünün verilmesi oldu. Diğeri de Zirve’de Hindistan yerine Bharat ismi kullanılmasıydı. Başbakan Narendra Modi’nin önündeki ülke isim kartında “Bharat” ismi yazıyordu! Hatta Başbakan Modi açılış konuşmasında Bharat ismini kullanmıştı. Hindistan ismini İngilizler vermişti. Bharat ismi ise kendi kültürlerinin bir ismiydi. Hindistan ismi, İndia/Hindistan yerine “Bharat” olarak değiştirildi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun öneminin tarihi bir olay olduğunu belirterek Hindistan ve Avrupa arasındaki ticaret hacmini yüzde 40 hızlandıracağını ifade etti. Trans Afrika Koridoru projesinin de aynı olduğunu, Angola-Zambiya arasında sadece karasal bölgeyi deniz bağlamakla kalınmıyor aynı zamanda temiz enerji alanında yerel zincirlere ve yerel işgücüne yatırım yapılabileceğine de vurgu yaptı. Ayrıca G20 liderlerini küresel karbon fiyatlandırması fikrine katılmaya çağırdı. İklim değişikliğine de değinerek inovansiyon, yeşil teknolojilere yatırım, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine olan ihtiyaca vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Zirvesi’nde Liderle Görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki G20 Zirvesi’nde Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve MIKTA ülkelerinin liderleri Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro,  Endonezya Başkanı Joko Widodo ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile biraraya gelerek görüşmeler yaptı.

Görüşmelerde küresel ısınma ve iklim değişikliği, gıda/tahıl krizi, uluslararası siyasi, ekonomik, toplumsal sorunlar, ülkeler arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi, göç ve mülteci sorunları, Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği için atılacak adımlar, bölgesel ve küresel meseleler ile birlikte  birçok siyasi, ekonomik, teknolojik, askeri ve toplumsal konular ele alındı.

Zirve’de ülke ve liderler arası ikili görüşmelerde ilk olarak BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüşen Erdoğan, daha sonra Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumun ardından ikili temaslar kapsamında ilk olarak BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüştü. İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre görüşmede, mevcut iş birlikleri alanlarının geliştirilmesi için atılacak adımlar ile bölgesel ve küresel konular ele alındı. Bu görüşmenin ardından Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Türkiye-Brezilya ilişkilerinin yeniden canlandırılarak daha da gelişmesinin sağlanması, ticaretin artırılması ve savunma alanında işbirliği yapılması için adımların atılması üzerinde duruldu. Aynı zamanda karşılıklı olarak G20 üyesi iki büyük ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve küresel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, gelecek yıl G20 Dönem Başkanlığını devralacak Brezilya’ya şimdiden başarılar dileyerek iki ülke arasında önceki yıl gerçekleşen 5.6 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin müşterek gayretle 10 milyar dolara çıkartılabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan AB Başkanı Charles Michel ile yapmış olduğu görüşmede Türkiye-AB ilişkileri ele alındı. Türkiye’nin AB’ye üyeliği için atılacak adımlar konuşuldu. Ayrıca küresel ve bölgesel meseleler de masaya yatırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonraki görüşmelerde Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ve Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya’dan oluşan kıtalar arası gayriresmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Devlet Başkanı Yooon Suk-yeol ile yapmış olduğu görüşmede savunma işbirliği/ortaklığı sinyali verirken Güney Kore Delvet Başkanı Suk-yeol Türkiye’nin SİHA tecrübesinden yararlanacaklarını ifade etti.

G20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirve kapsamında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya gelerek Türkiye-Suudi Arabistan ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleleri konuştular.

G20 Zirvesi’ne özel davetli olarak katılan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Mısır ikili ilişkileri, ticaret hacminin artırılması, enerji alanındaki yeni işbirlikleriyle bölgesel ve küresel meseleleri konuştular. Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşılıklı büyükelçi atamalarıyla ilişkilerin yeni bir döneme girdiğine işaret ederek, ikili münasebetlerin hak ettiği seviyeye en kısa zamanda ulaşacağına olan inancını dile getirdi. Mısır yönetiminin Türk yatırımcı ve firmalarına verdiği desteğin önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, LNG, nükleer enerji, kültür ve eğitim alanlarındaki işbirliğini canlandırmaya da önem verdiklerinin altını çizdi. Türkiye ve Mısır arasında karşılıklı büyükelçi atamalarıyla ilişkilerin yeni bir döneme girdiğine işaret ederek, ikili münasebetlerin hak ettiği seviyeye en kısa zamanda ulaşacağına olan inancını dile getirdi. Mısır yönetiminin Türk yatırımcı ve firmalarına verdiği desteğin önemli olduğunu belirten Erdoğan, LNG, nükleer enerji, kültür ve eğitim alanlarındaki işbirliğini canlandırmaya da önem verdiklerinin altını çizdi. Türkiye-Mısır ilişkileri, 2013’te Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarına Sisi liderliğindeki ordunun darbe yapması ve yönetimi ele geçirmesinin ardından kopmuştu. Daha sonradan Mısır-Türkiye ilişkilerin yeniden başlaması ile yeni bir döneme girilmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Zirvesi’nde Yapmış Olduğu Konuşmada Bölgesel ve Küresel Sorunlara Değindi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hindistan’ın Başkenti Yeni Delhi’de gerçekleşen 18. G20 Zirvesi’nde yapmış olduğu konuşmada, Fas’taki deprem başta olmak üzere dünyadaki çevre sorunları, Suriyeli Mülteciler, Paris İklim Anlaşması, 2053 hedefli net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma dünyayı tehdit eden atmosferdeki sera gazı, yenilenebilir enerji, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki yük paylaşımının adil bir şekilde yapılması, küresel dayanışma, savaş ve çatışmaların sebep olduğu mülteci ve göç sorunu ile birlikte yerinden edilmiş insanların ülkelerine geri dönüşünde engel olan terör sorunu, dünyadaki merhamet eksikliği, adaletsizlik anlayışı, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi, küresel gıda-tarım krizini ortadan kaldırmak için Karadeniz Girişim, Müslümanlardan nefret ve bu yüzden ortaya çıkan saldırılar, demokrasi ve insan hakları vs. daha birçok bölgesel ve küresel sorun üzerinde durarak Türkiye’nin hassasiyetini ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayrıca dünyadaki merhametsizliğe, güvensizliğe, adaletsizliğe, açlığa ve susuzluğa değinerek “İnancımız ve kökenimiz ne olursa olsun; bir parça ekmek ve su bulamadıkları için çocukların öldüğü, denizlerin mülteci mezarlığına dönüştüğü, insan hayatının giderek değersizleştiği bir dünyada hiçbirimiz kendimizi güvende hissedemeyiz. Sorunların kaynağı merhamet eksikliği. Biz daha adil bir dünyanın varlığına inanıyoruz. Ülkemize sığınan 4 milyonu aşkın mazluma sahip çıkıyoruz. Şimdiye kadar 600 bin Suriyeliyi onurlu bir şekilde vatanına geri döndürdük.100 binlerce insanın hayatına mal olarak Rusya-Ukrayna savaşını sonlandırmak için büyük çaba harcıyoruz. 33 milyon ton tahıl ülkelere ulaştırıldı.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonlarına doğru “Hindistan’ın Başkenti Yeni Delhi’de yapılan G20 Zirvesi’nde Küresel sistemdeki adaletsizlikler büyürken, uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti ise maalesef azalıyor. Bu tablo çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi, çok taraflılığın güvence altına alınması noktasında bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Her fırsatta dile getirdiğimiz ‘Dünya 5’ten büyüktür’ tespitimizin gerisinde işte bu durum vardır.” İfadelerini kullanarak dünyaya mesaj verdi.

G20 Zirvesi’nde Ukrayna ve Rusya’ya Çağrı!

Hindistan’da G20 Zirvesi sonuç Bildirgesi’nde Rusya ve Ukrayna’ya tahıl koridoru konusunda çağrı yapılırken Türkiye’den övgüyle söz edildi. Bu konudaki Türkiye’nin gayretleri takdir edildi. Ayrıca Ukrayna-Rusya Savaşı üzerine tüm devletlerin BM sözleşmesine uygun hareket edilmesi gerektiği hatırlatıldı. Devletlerin herhangi bir devletin siyasi bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırı, tehdit ve güç kullanımdan kaçınması gerektiğinin altı çizildi.

Rusya’nın adı geçmeden “Ukrayna’da ek toprak kazanımı ve nükleer silah kullanılması konusunda güç kullanımı ve tehdit dili kullanılmaması, Rusya ve Ukrayna’dan tahıl/gıda ve gübre naklinin engellenmemesi, Başta Afrika olmak üzere gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerin bu konudaki taleplerinin karşılanmasının önem arzettiği belirtildi. Çatışmaların ve krizlerin barışçı diyalog ve diplomatik yollardan çözülmesi gerektiği hatırlatıldı. Öte yandan Ukrayna-Rusya Savaşı’nın uluslararası gıda ve enerji tedarikinde olumsuz etkiler yapmasının makro-finans, enflasyon ve büyümede olumsuzluklar doğurması gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler üzerin siyasi ortamını ve ekonomisini karmaşık hale getirdiği ifade edildi.

G20 Zirvesi’nde Ukrayna’ya yönelik açıklamaya Kiev yönetiminden eleştiri geldi. Kiev yönetimi bildirgeyi kabul etmekle birlikte bazı ifadelerin eksik olduğuna değindi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Sözcüsü Oleg Nikolenko, bildirgedeki ‘nükleer silah kullanma tehdidi’’ ifadelerinde Ukrayna ismi geçerken Rusya isminin geçmemesine değindi. (Haber İle İlgili YORUM Yazarlar Bölümünde)