Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

GAZİANTEP – FATMA ŞAHİN FAS’DA

 – FATMA ŞAHİN EBRD’NİN

 – FATMA ŞAHİN EBRD’NİN FAS’TAKİ TOPLANTISINDA YEŞİL ŞEHİR GAZİANTEP’İ ANLATTI

 Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Fas’ın Marakeş şehrinde düzenlenen, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 2022 Yıllık Olağan Toplantısına katıldı.Şahin, toplantının “Yeşil Şehirler: Voices of Resilience Paneli’nde yaptığı konuşmada Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yenilenebilir enerji, çevre yatırımları, fidan ve yeşil çalışmaları, su yönetimi ve bilinçlendirme çalışmalarını anlattı.

 Kapsayıcı çalışmalarla şehrin tüm unsurlarıyla yeşil şehir için çalışıldığını ifade eden Şahin, önceliklerinin yeşil sanayi, buna yönelik teknolojik yatırımlar ve doğanın korunması olduğunu vurguladı.

 ŞAHİN: İKLİM MASTER PLANI İLE BİRLİKTE ŞEHRİN KİRLETİCİ UNSURLARINI ORTAYA ÇIKARDIK

 Başkan Fatma Şahin, EBRD’ye dünyanın geleceği için aldığı inisiyatif için teşekkür etti. EBRD’nin çalışmalarında ön plana çıkan unsurun yetişmiş insan gücü ve bilimsel alt yapı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:“Parlamentoda görevimle birlikte kurucu bakanlık yaptım ve 2014’den itibaren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı oldum. Aynı zamanda mühendisim. Mühendislikte ilk öğretilen şey ‘Ölçmediğin şeyi düzeltemeyeceğin’ oldu. 2014 yılında İmar, Ulaşım ve İklim Master planlarını yaptık. İklim Master Planı ile birlikte şehrin kirletici unsurlarını ortaya çıkardık. Şehirde sanayiyi nasıl ‘yeşil’ yapacağımızı, atık suların nasıl doğaya zarar vermeyeceğini, akıllı sanayiyi çalıştık. Yerel yönetimlerin en büyük sorumluluğu ulaşım. Ulaşımda nasıl akıllı olacağız? Sera gazının salınımını nasıl azaltacağız ve tedbir alacağız? İlk olarak otobüs filolarımızı gençleştirdik. Derhal elektrikli otobüslere geçmemiz gerekiyor. Elimizdeki en büyük işimiz bu.”

 PARİS İKLİM ANTLAŞMASI’NIN İMZALAMASIYLA BÜTÜN ŞEHİRLERİMİZ ŞU ANDA YEŞİL ŞEHİR OLMAK İÇİN ÇALIŞMA YAPIYOR

 Gaziantep’te akıllı ulaşım ve teknolojik alt yapı konusu üzerinde durduklarını dile getirerek, “Bizim açımızdan katılımcılık ve gençlerle birlikte şehri hazırlamada bisiklet ve bisiklet yolu çok önemliydi. Hızlıca bu yolları tamamladık. Bisikleti teşvik ettik. Diğer önemli başlığımız ısınmaydı. Kömürden doğalgaza geçtik. Bir diğer yatırımımız EBRD ile yaptığımız 27 megavatlık güneş enerjisi sistemimiz. Ayrıca biyogaz, rüzgar enerjisiyle ilgili şehrin yenilenebilir enerji haritasını çıkardık. EBRD ile çok güzel bir alt yapı hazırladık. Hükümetimizin, Paris İklim Antlaşması’nı imzalamasıyla ilgili bakanlığımızın ismi değişti ve bütün şehirlerimiz şu anda yeşil şehir olmak için çalışma yapıyor” diye konuştu.

 VATANDAŞLA ŞEHRİ YAŞANAN DÖNÜŞÜME HAZIRLAMAK GEREKİYOR

 Konuşmasında Başkan Fatma Şahin, diğer şehirlerden Gaziantep’i ayıran özelliklerden birinin de 500 bin sığınmacıya ev sahipliği aktararak şöyle devam etti:

 “Dibimizde koca bir kaos var. 500 bin sığınmacıyla bir paradigma dönüşümü, katılımcılıkla, kimseyi geride bırakmadan herkesi işin içine katarak yaptık. Etki analizleri yaparak iş ne kadar doğru olduğunu gördük. Vatandaşla şehri yaşanan dönüşüme hazırlamak gerekiyor. Burada katılımcılık ve şehrin yeşil oranının artmasıyla alakalı şehri hazırlamak önemliydi. Ben aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği başkanıyım. Gaziantep yeşil şehir oldu ama diğer illerin de buna hazırlanması gerekiyor. Belediyeler Birliği olarak özellikle sıfır atık olmak üzere fikir projeleri açıyoruz. Ayrıca çevre, su yönetimi, küresel ısınmayla ilgili çeşitli projeler yapılıyor. Fikir projelerini hayata geçirenlere birlik olarak mali destek veriyoruz. Daha da önemlisi şehirlerde çocuk ve eğitim bazında buna hazırlamak adına belediyelerimiz uygulamalar yapıyor.”

 DÜNYANIN, ÜLKENİN VE KENTİN YEŞİL OLMASI, İNSANIMIZIN YEŞİL DÖNÜŞÜME HAZIR OLMASI İÇİN HEP BİRLİKTE GAYRET GÖSTERİYORUZ

 Başkan Şahin, hükümetin yeşil bir ülke için 5 buçuk milyar fidan diktiğine dikkati çekerek sözlerini şöyle tamamladı:“Tarım okulunu açtık ve kadın tarım kooperatifleri kurduk. Kadınlarımızı buna hazırlamak gerekiyor. Şehri yeşile dönüştürürken kadınlarımız aile ekonomisine destek vererek yeşil güç ve yeşil ekonomi oluşturma bizim için önemliydi. Şehrimizin 2030 ve 2050 yılında dünyanın, ülkenin ve kentin yeşil olması, insanımızın yeşil dönüşüme hazır olması için hep birlikte gayret gösteriyoruz.”Toplantıda EBRD Türkiye Ortadoğu Direktörü Sue Barret Gazi şehirde yapılan büyükşehir yatırımlarından övgüyle bahsetti. Panelde Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep için hazırladığı video da izlenildi.