GAZZEDEKİ ÇATIŞMALARA ACİL VE UZATILMIŞ ARA TALEP EDİLDİ ..
Birleşmiş milletler (BMGK)’de Malta’nın karar tasarısı acil oturumla gerçekleştirildi.Düzenlenen tasarı,toplamda 15 üyeden 12’sinin “EVET’oyu , 3′ üyenin ise(Amerika Birleşik Devletleri,İngiltire ve Rusya”nın ÇEKİMSER”oy kullanılmasıyla kabul edildi.
Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi, Rusya’nın “insani ara” yerine ateşkes ifadesinin yer alması ile ilgili değişiklik yapılması önerisini kabul etmedi. Alınan karar çerçevesinde insani ateşkes yerine “çatışmalara acil ve uzatılmış insani ara” verilmesi aynı zamanda uluslararası insancıl hukuka uygun olacak şekilde istendi.Araların uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde “yeterli gün” olması gerektiğine işaret edilen kararda, BM ve ortaklarına insani yardım için kesintisiz, hızlı ve güvenli erişim yapılması çağrısında bulunuldu.
Ayrıca; Hamas ve diğer gruplardan, önceliğin çocuklar olacağı şekilde tüm rehinelerin serbest bırakılması ve alınan kararda, Gazze’deki sivil halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan engellenmelerin biran önce son bulması istendi.
Çıkan kararda, ayrıca ,sözü edilen konuda uygulamaların özellikle çocuklar üzerinde büyük yük oluşturduğuna dikkat çekilirken, yapılan yardımların çocukların ve tüm toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlanması gerektiğinin altı çizildi. Atılacak adımlarda, koordinasyon ve önden bilgilendirmenin öneminin dile getirildiği, özellikle BM ile çocuklar, hastalar ve personelin hareketi konusunda iletişim içinde olunması istendi.Yine alınan bu kararda; Birleşmiş Milletler (BM)Genel Sekreteri Antonio GUTERRES’in kararın hayata geçmesiyle ilgili olarak, BMGK’ye bilgi sağlaması istendi. 28 Temmuz 1951 tarihinde Cenevre’de imzalanmış olan, Mültecilerin Hukuki Durumuna dair Cenevre Sözleşmesi’nde “çatışmada çocukların korunması” ilkesinin yer aldığı hatırlatıldılan kararda, özellikle çocuklar olmak üzere Gazze’deki sivil halkın temel ihtiyaçlarından mahrum edilmesine ve zorla yerinden edilmesine itiraz edildi.
Yine alınan kararda, Gazze’deki insani durumun aynı zamanda çocukların eğitim sürecine zarar verdiği cümleleri yer alırken, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısı ya da İsrail’in sebep olduğu sivil ölümlere değinilmemesi ise dikkatlerden kaçmadı ve daha önceki farklı tasarılarda yer alan kınama ifadeleri, üye ülkelerin onayını alamamış olduğundan dolayı bu nedenle de Malta’nın özellikle kararın geçmesi için bu hususlara değinmekten kaçındığı tahmin ediliyor.