Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KURULAN KÖPRÜ “KÜLTÜR YOLU” PROJESİ…

“KÜLTÜR YOLU GÜZERGAHI İKİ HATTAN OLUŞACAK. KISA HAT ANKARA KALESİ’NDEN BAŞLAYIP 15 TEMMUZ ŞEHİTLER ANITI’NA KADAR OLAN 8 KİLOMETRELİK ALANI İÇİNE ALACAK. UZUN HAT İSE ANKARA KALESİ AKKALE BURCUNDAN BAŞLAYIP ATAKULE’YE KADAR OLAN 12 KİLOMETREYİ KAPSAYACAK”

“KÜLTÜR YOLU GÜZERGAHI İKİ

“Gülen gül gibi beyaz bir surla çevrilmiş olup, zaptı imkansız bir kaledir” diye Seyyahname adlı eserine Ankara için not düştüğünde ünlü seyyah Evliya Çelebi, insanlık tarihi kadar eski ve kültürel zenginliğe sahip bu güzel kadim şehri 17. yüzyılda bu cümlelerle tasavvur etmişti.         

Hititlerden Friglere, Lidyalılardan Romalılara kadar birçok medeniyete hem ev sahipliği hem de Başkentlik yapan Ankara, “zapt olunamaz” misyonunu Milli Mücadele yıllarının da karargah şehri olarak yerine getirmenin haklı gururunu yaşamaya devam ediyor.    

 “TARİHİ VE KÜLTÜREL GÜZELLİKLER GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK”
AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, “Ankara’mız insanlığın son adası, Türkiye’mizin Başkent’i sembolü bir şehirdir” sözleriyle Ankara’ya olan sevgisini dile getirirken, Türklerden önce Ankara’yı yurt edinen medeniyetleri de içine alan maddi ve manevi birikim ve değerleri “Kültür Yolu” projesiyle gelecek nesillere aktaracaklarının mesajını verdi.

Geçmişten günümüze gelen köklü bir tarih ve zengin bir kültürel mirasa sahip Ankara’nın içinde barındırdığı tüm güzelliklerin “Kültür Yolu” projesiyle gün yüzüne çıkarılacağına dikkat çeken Özhaseki, mevcut tarihi eserlerin restorasyonu için de düğmeye basacaklarını açıkladı. 

Meydan düzenlemeleri ile müzelerin birbiriyle koordinasyonunun sağlanacağını, Kent Müzesi sayesinde tarihi eserlerin özgün tasarımlar içinde görülebileceğini belirten Özhaseki, Roma Tiyatrosu’nun ise Arkeopark olarak yeniden düzenleneceğini vurguladı.
 
“TURİZM PROJELERİ” 
Başkent’in yurtiçi ve yurt dışı turizm açısından da cazip hale getirilerek, Kültür-Sanat-Turizm Projeleri’ni de birer birer hayata geçireceklerini ifade eden Özhaseki, Başkentlileri heyecanlandıracak bazı projeleri şöyle sıraladı:
“Mahallelere Açık Hava Sinemaları, Parklarda Müzik Dinleti Alanlarının Oluşturulması, Kamp Karavan Turizminin Geliştirilmesi, Merkez ve İlçelerde Tarihi ve Kültürel Değerlerin Açığa Çıkarılması başlıklarını taşıyan projeleri en kısa zamanda uygulamaya başlayarak Ankara’yı sanat ve turizm açısından da hak ettiği noktalara taşıyacağız.”

“ANKARA’YI YURT EDİNEN MEDENİYETLERİN AYAK İZLERİ SÜRÜLÜCEK” 
Geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan Başkent Ankara’nın; tarihsel, kültürel, ticari, sosyal ve toplumsal gelişme sürecinin ayak izlerinin sürüleceği Kültür Yolu Projesi’nin 8 ve 12 kilometreden oluşan kısa ve uzun iki hat üzerinden oluştuğunu anlatan Özhaseki, “8 kilometrelik kısa hat Ankara Kalesi’nden başlayarak, müzeleri, hanları, hamamları, müzeleri, Roma döneminden kalma antik tiyatro, sütun, tapınak, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait kamuya ait tarihi yapılardan oluşan toplam 382 tarihi eseri içine alacak. Bu güzergahtaki kültür rotası, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile yakın tarihimizin en kanlı darbe girişimiyle sembolleşen 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nda son bulacak. Bu hat üzerinde gezen ziyaretçilere özel dijital uygulama üzerinden ayrıntılı bilgi verilecek” dedi.   

Kültür Yolu Projesi’nin 12 kilometrelik uzun hat olarak ifade edilen ikinci güzergahı ise Ankara Kalesi Akkale Burcu’ndan başlayarak Atakule’de son bulacak. AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, bu güzergah içinde Gazi Meclis TBMM, Atatürk Müze Evi, Pembe Köşk, Camlı Köşk gibi yakın tarihimizin de içinde yer aldığı 29’u tarihi yapı olmak üzere toplam 411 eserin bulunacağını söyledi.

Özhaseki tarafından açıklanan Başkent’i bir uçtan bir uca bağlayacak, tarihi ve kültürel eserlerin farkındalığını artıracak projenin bazı detayları ise şöyle:

-KENT MÜZESİ: Başkent’te bulunan müzeler birbiriyle koordinasyon içinde olacak ve geçmişten günümüze değerlerin tanıtıldığı Ankara Kent Müzesi kurulacak

-ULUS MEYDAN DÜZENLEMESİ: Yayalaştırılmış meydan olacak “Ulus Kent Meydanı Düzenlemesi ve Kentsel Tasarım Projesi” ile bölge ticari fonksiyonlar ve yeşil alanlarla da desteklenecek
 
-ULUS KÜLTÜR MERKEZİ DOLMUŞ DURAKLARI KOMPLEKSİ:  Ulus Kültür Merkezi Dolmuş Durakları Kompleksi, tarihi yapıda konumlandırılacak ve İslam Medeniyetleri Müzesi de bu yapı içinde yer alacak

-ANKARA KALESİ AKKALE BURCU PROJESİ: Akkale Burcu’nun altında yer alan Ankara Kalesi, turizm açısından daha cazip hale getirecek. Restorasyon çalışmalarıyla kale hak ettiği değere kavuşturulacak

-HACI BAYRAM ANKARA KALESİ ARASI TELEFERİK PROJESİ: Hacı Bayram Veli Camii ile Ankara Kalesi’ni birleştirecek ve yaya sirkülasyonunu arttıracak çevre dostu ulaşım aracı teleferik projesi hayata geçirilecek

-TARİHİ KENT MERKEZİ YENİLEME VE SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJELERİ: Anafartalar Caddesi başta olmak üzere Çıkrıkçılar Sokağı gibi Başkent’in tarihi noktaları elden geçirilerek, yenilenecek  

-ROMA TİYATROSU ARKEOPARK PROJESİ:
Arkeolojik sit alanı sınırları içerisinde yer alan Roma Tiyatrosu aslına uygun olarak restore edilecek. Roma Hamamı, Arkeopark olarak düzenlenecek

“ÜCRETSİZ MÜZE GÜNLERİ” VE “AÇIK HAVA SİNEMASI
“Müze Günleri Projesi” kapsamında ulaşım ve rehberlik hizmetlerinin dışında müze giriş ücretlerinin belediye tarafından karşılanacağını açıklayan Özhaseki, sanat ve resim galerileri sayılarını artıracaklarını özellikle de yaz aylarında hafta sonları sokak ve park konserlerine ağırlık vereceklerini söyledi.

Türk kültürünün önemli bir parçası olan ancak unutulmaya yüz tutmuş açık hava sinemalarını yeniden canlandırmayı ve bu sayede vatandaşları bir araya getirmeyi planladıklarını belirten Özhaseki, bundan sonra Mahallelerde yılın belirli zamanlarında “Açık Hava Sinema Günleri” organize edileceğini belirtti.
     
“KAMP KARAVAN TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ”
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Ankara’nın ilçelerinde bulunan yaylalar, göller, gölet ve barajların çevresine günü birlik kamp ve karavan alanları yapmayı planladıklarının altını çizen Özhaseki, doğa turizmini canlandıracak ve katkı sağlayacak proje kapsamında 20 farklı kamp karavan alanı yapılacağını ifade etti.

“TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİN AÇIĞA ÇIKARILMASI”
Zengin tarihi kimliğe sahip Başkent’in merkez ve 25 ilçesinde bulunan tarihi eser niteliğindeki tüm eserlerin gün yüzüne çıkarılması için yoğun bir mesai harcayacağına dikkat çeken Özhaseki, Büyükşehir Belediyesi olarak Çankaya’dan Ayaş’a, Güdül’den Polatlı’ya tüm ilçelerde yer alan tarihi yapı ve alanların restore edilerek hem korunacağını hem de turizmi canlandıracaklarını açıkladı.

“HOŞ GÖRÜNÜN VE ERDEMİN ŞEHRİ ANKARA”         
“Kültür Yolu” projesiyle derin tarihi mirasa sahip Ankara’nın geçmişini ve bugünü gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmayı amaç edindiklerini vurgulayan Özhaseki şunları söyledi:
“Ankara’mız Hacı Bayram-ı Veli Camisi ile Roma döneminden kalan Augustos Tapınağı’nın yüz yıllardır yan yana durduğu inançlara saygılı hoşgörünün de merkezidir aynı zamanda. Yardımseverliğin, paylaşmanın, cömertliğin simgesi Ahilik Kültürünün,  koruyup, kollamanın cesaretin adı Seğmenlerin var ettiği yerdir de Ankara…      Ankara’mızı ortak akıl ve irade ile yönetmenin sözünü verirken, ünlü İslami düşünür Farabi’nin ‘erdemli şehir’ tanımına uygun şekilde gönülleri ihya, sonra da şehrimizi imar ederek ve ortak akılla yönetip, dünya başkentlerinin en tepesine taşıyacağız. Bizim siyasi ahlakımızda ne aldatan ne de aldanan olmak vardır, Ankara için yüreğimizde aşk var, şevk var, gayret var.”  

Ankara’yı gelecek nesillere taşıyacak 11 ana başlık altında hazırlanan 111 proje ve hizmetin uzman kişiler tarafından titiz ve özverili bir çalışmayla hazırlandığına dikkat çeken Özhaseki, bütün projelerin ayağı yere basan gerçekçi ve Ankara’nın ve Ankaralıların ihtiyacı olan projelerden oluştuğunu söyledi.