Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gençlerin yüzde 68.3’ü iş arıyor

Birçok ülke ekonomisinin bir sorunsalı olarak genç işsizlik, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olanlara kadar her ülkede varlığını hissettiriyor. Verilere göre Türkiye’de gençlerin yüzde 68,3’ü iş arayışında.

Birçok ülke ekonomisinin bir

OECD raporları başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun raporlarında Türkiye genç işsizlik sorunu yaşayan ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Eleman.net’in verilerine göre 18-24 yaş arasındaki genç kitlenin iş arama oranı yüzde 68,3. Eleman.net’in 18-24 yaş arasındaki yaş grubuna dair sahip olduğu 2 milyona yakın veri dikkate alındığında, gençlerin en çok iş aradığı iller sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara olurken bu illeri Bursa, Kocaeli, Adana, Antalya, Gaziantep ve Konya takip etti.

Halihazırda çalışan gençlerin yüzde 10’u iş arıyor

OECD’nin 2021 yılında açıkladığı verilere göre Türkiye genç işsizliğinde 36 OECD ülkesi içinde en yüksek 8. işsizliğe sahip ülke olarak yer alıyor. Eleman.net’in verilerine göre ise, iş başvurusu yapan gençler arasında halihazırda çalışan oranı yüzde 10 olurken, çalışmayan ve iş arayışında olan gençlerin oranı ise yüzde 68.3. İş arayışında olan 18-24 yaş grubu gençlerin yüzde 21.5’ini ise öğrenciler oluşturuyor.

İş arayan gençlerin yüzde 51.3’ü lise mezunu

Eleman.net’in Türkiye geneline dair istatistiklerine göre iş arayan gençlerin yüzde 49.8’sini erkekler,  yüzde 50.2’sini kadınlar oluşturuyor. İş arayan gençlerin eğitim düzeyi yüzde 51.3 lise, yüzde 20.6 önlisans, yüzde 17.8 lisans, yüzde 9.9 ilköğretim ve yüzde 0.4 yüksek lisans mezunu olarak istatistiklere yansıdı.

Sektör deneyiminde gıda ilk sırada

18-24 yaş arası kitlenin sektör deneyimleri dikkate alındığından yüzde 10.7 ile gıda sektörü ilk sırada yer alırken, bu sektörü yüzde 6.8 ile mağazacılık/perakendecilik, yüzde 4.8 ile tekstil, yüzde 4.3 ile eğitim, yüzde 4 ile sağlık/hastane, yüzde 3.6 ile hizmet, yüzde 3.2 ile sağlık, yüzde 3.1 ile çağrı merkezi, yüzde 3 ile turizm ve yüzde 2.8 ile restorancılık izledi.