HABER – Muhsin AKIL
HAMAS, 7 Ekim 2023 sabahı, Aksa Tufanı operasyonu ile İsrail’e karşı yeni bir savaş başlattıklarını tüm dünyaya duyurdu. Hamas, “Aksa Tufanı” operasyonunda Gazze’den İsrail’e 5 bin füze ve havan fırlattı. Ayrıca karadan ve denizden ve 7 ayrı bölgeden İsrail içlerine yerleşim yerlerini işgal etti. İsrail halkı siren sesleri eşliğinde sığınaklara ve korunaklı bölgelere kaçarak canlarını kurtarmaya çalıştı.
HAMAS, Ortadoğu’nun kaderini değiştirecek ve siyasi, stratejik ve jeopolitik gidişatı alt-üst edecek büyük bir operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyon İsrail üzerinde çok büyük bir şok etkisi yaptı.
Hamas, Sderot şehrinde bir polis merkezini ve Refah kentinin doğusundaki İsrail’e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı ve çevresindeki askeri noktaları ele geçirdi. İzzeddin el-Kassam Tugayları’na bağlı motosikletli unsurlar çevreye dağılarak İsrail askerleriyle çatışıyorlardı. Hamas grupları İsrail’in güneyindeki onlarca askeri noktayı hedef aldı. Sokaklarda yoğun çatışmalar yaşandı. Filistinli silahlı gruplar İsrailli birçok asker ve sivili esir alarak Gazze Şeridi’ne götürdü. Aynı şekilde İsrail’in elinde de Hamas’lı esirler vardı.
Hamas,”Aksa Tufanı” operasyonu ile İsrail’in hava savunma sistemi olan ‘Demir Kubbe’ zırhını ilk defa delmiş oldu. İsrail böyle bir olayı tarihinde ilk defa yaşıyordu.
Aksa Tufanı operasyonu üzerine Hamas’ın İsrail’e sızmasıyla başlayan çatışmalarda yüzlerce İsrail İsrail’i kayboldu. Saldırılarda her iki taraftan yüzlerce yaralı ve ölü vardı. İsrail Ordusu Hamas’tan korunmaları için vatandaşlarına çağrıda bulunarak bazı bölgeleri boşaltmalarını istedi. Ayrıca, İsrail, Gazze ve Lübnan sınır boyundaki Yahudi yerleşim yerlerini boşaltma kararı aldı. Maçları ertelendi. İsrail, Gazze’ye akaryakıt ve mal tedarikini durdurdu. Batı Şeria’yı bariyerlerle kapatarak şehirlerarası tüm bağlantıları kesti ve İsrail’de ülke genelinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.
İsrail, Hamas saldırılarına karşı önlem amacıyla Batı Şeria’dan Doğu Kudüs’e giriş çıkışları ve asker kontrollü geçiş noktalarını ve işgal altındaki Batı Şeria ile Ürdün arasındaki Kerame Sınır Kapısını Hamas silahlı gruplarına kapattı. Hamas saldırılarına mani olmak için bazı yolları da kapatmıştı. İsrail Polis yetkilileri Gazze çevresindeki İsrail yerleşim yerlerinde, vatandaşların sokağa çıkmamasını ve evlerinde kalmalarını çağrısında bulundu. Okullar ve anaokulları geçici olarak kapatıldı. Bazı ülkeler İsrail’e uçuşları askıya aldı.
İsrail Gazze’ye ambargo uygulayarak gıda sevkiyatını durdurdu, Gazze halkının en önemli ihtiyaçlarından su, elektrik ve diğer yaşam ihtiyaçları sıkıntısı başladı. İsrail Gazze’nin ihtiyacı olan herşeye ambargo koydu. İsrail’in bu konuda yapmış olduğu açıklamalar ne uluslararası insan haklarına ne de uluslararası hukuka uygundu. Filistinliler saldırılardan dolayı Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te saldırılara tepki gösteren halk kepenk indirerek İsral’i protesto etti.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, kendi halkına seslenerek zor zamandan geçtiklerini açıkladı. İsrail Güvenlik Kabinesi Tel Aviv’de toplanarak Hamas saldırıları karşısında ne yapılacağı konusunda kararlar aldılar. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Hamas, bu sabah büyük bir hata yaptı ve İsrail devletine karşı savaş başlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), “Demir Kılıçlar Operasyonu” başlatıldığını duyurdu.
İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog yapmış oldukları çok sert açıklamalarla Filistin ve Hamas’ı ağır bir şekilde tehdit ettiler. Hamas’ın yapmış olduğu Aksa Tufanı saldırısının intikamının alınacağını ve ağır bedel ödeteceklerini ifade ettiler.
İsrail, vatandaşlarını uyarırken, “Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaştayız” diyerek “düşmana karşı eşi görülmemiş bir güçle savaşma” talimatı verdi. Ayrıca “Bir savaşın içindeyiz. Savaşta ortak akılla hareket etmek gerekir. Tüm İsrail vatandaşlarını en yüksek hedefimiz savaşta zafer için” diyerek İsrailleri birlik-beraberliğe davet etti.
İsrail uzun süreli bir panik ve şaşkınlıktan sonra Hamas’ın “Aksa Tufanı” operasyonu şokundan kurtulur-kurtulmaz savaş durumuna geçerek “Demir Kılıçlar” hamlesi ile abluka altında tuttuğu Gazze üzerinde havadan, karadan ve denizden bombalar yağdırdı. Gazze’de taş üzerinde taş bırakmadı. Hatta bütün dünyaya Filistin’in bugüne kadar görmediği/yaşamadığı bir şekilde cezalandıracağını da ilan etti. Gazze merkezindeki Er-Rimal semtindeki Ulusal İslam Bankası’nı vurdu. İsrail, Gazze Şeridi’ne saldırısında evleri ve camileri hedef alarak Gazze’yi füze yağmuruna tuttu. İsrail Ordusuna ait onlarca savaş uçağı Gazze Şeridi’ndeki Hamas hedeflerini vuruyordu.
İsrail’in bu saldırıları karşısında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas “Filistin halkının, işgalci güçlerin terörüne karşı kendini savunma hakkı var” diyerek Filistin halkına moral verdi.
Hizbullah, Hamas’ın İsrail’e yönelik“ Aksa Tufanı” operasyonuna destek vererek Filistin direnişçilerini tebrik etti. Ayrıca Arap ve İslam dünyasına seslenerek Filistin halkının direnişine destek verme çağrısında bulundu. Bu çağrı üzerine İsrail-Lübnan sınırında ellerinde Hizbullah bayrakları ile Aksa Tufanı operasyonu destek verenlerin üzerine İsrail ateş açtı. Hizbullah, İslam ülkelerine ve tüm dünyaya çağrıda bulunarak Filistin halkının onurlu direnişine destek vermelerini istedi.
Hamas’ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, İsrail tarafından gerçekleştirilen kutsalların çiğnenmesini, yerleşim birimleri inşasını ve Gazze ablukasını kabul etmediklerini açıklayarak Kassam Tugayları olarak “Halkımızın onuru ve özgürlüğü için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Şiddetli saldırılara maruz kalabiliriz. Bazı kayıplara katlanacağız. Her senaryoya hazırız.” diyerek Hamas ve İsrail’in elindeki esirleri takas etmeye hazır olduklarını açıkladı.
İsrail, bu olayın sebepsiz başladığını iddia ederken geçmişte Filistin halkı üzerinde yapmış olduğu zulmü görmezlikten gelmişti! Ancak kanlı bir olay başlattığı için Filistin/Hamas’ı suçlayarak öfkesini kustu. Netanyahu, “Bu kara günün intikamını en acı şekilde çıkartacağız. Hamas’ı hiç vurmadığımız şekilde vuracağız. Hamas’ın toplandığı, gizlendiği her yeri sakat bırakıp enkaza dönüştüreceğiz” tehditleri ile dünyaya adeta mesaj veriyordu. Ve İsrail, Demir Kılıçlar operasyonunu
Netanyahu “Öncelikli hedefimiz topraklarımıza giren düşman unsurları temizlemek, saldırıya uğrayan yerleşim yerlerinde güvenlik ve huzuru tesis etmek… İkinci olarak Gazze Şeridi içinde düşmana feci bir bedel ödetmek. Üçüncü amacımız diğer cepheleri güçlendirmek. Böylece kimse bir hata içinde bu savaşa katılmasın.” sözleriyle Filistinlilere yönelik saldırıların acımasızca devam edeceğini belirtiyordu.
İsrail’in önemli gazetelerinden Haaretz “Hamas’ın zaferi büyük ölçekte İsrail’in başarısızlığıdır haberiyle “Bazı topluluklarda ve askeri üslerde korkunç katliamlar yaşandı” diyerek Hamas’ın” Trajik bir şekilde İsrail karşısında başarısızlığını yazdı.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas’ın “Aksa Tufanı” operasyonun perde arkasında İran olduğunu iddia ederek kınadı.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Yakın ve Orta Doğu Bölge Direktörü Fabrizio Carboni, İsrail ve Gazze’de yaşanan olaylardan endişe duyduğunu ifade ederek askerler dahil olmak üzere sivillerin korunması ve yakalanıp rehin alınan veya gözaltına alınan herkese insanca davranılması gerektiğini açıkladı. Ayrıca sağlık tesislerinin korunmasını gerektiğinin de altını çizdi.
ABD, İsrail’e destek amacıyla savaş gemileri ve uçakları gönderiyor. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulundu. İslam İşbirliği Teşkilatı: İsrail’in uluslararası kararlara uymaması bölgedeki istikrarsızlığın temel nedeninin İsrail olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, ABD’nin Akdeniz’e uçak göndermesi açıklaması üzerine “Uçak gemilerinin Akdeniz’de ne işleri var?!” diyerek tepkisini gösterdi.
Hamas ve İsrail arasındaki savaş üzerine dünyadaki ülkeler üç gruba ayrıldı. İsrail’e destek verenler, Filistin/Hamas’a destek verenler ve tarafsız olup her iki tarafa (İsrail ve Filistin’e) itidal, barış ve çözüm çağrısında bulunan ülke, kuruluş ve teşkilatlar.
Tarafsız olup gelişmelerden endişe duyarak her iki tarafa itidal, çözüm ve barış çağrısında bulunan ülkeler: Türkiye, Mısır, Suud-i Arabistan, Rusya, BM, Pakistan, BAE, KKTC, Bosna-Hersek, Endenozya, Vietnam, Kamboçya, Bolivya, Bangladeş, Sri Lanka, Kolombiya, Güney Kore, BM, Mısır, Rusya, Çin, Suud-i Arabistan, BAE, Arap Birliği…
Taraflı olup Filistin’e tam destek veren ülkeler, kuruluşlar ve teşkilatlar: Katar, Körfez İşbirliği Konseyi, Cezayir, İran, Ürdün, Irak, Katar, Kuveyt, Umman, Libya, Fas, Tunus, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK), İslam İşbirliği Teşkilatı.
Taraflı olup İsrail’e destek veren ülkeler, kuruluşlar ve teşkilatlar: ABD, AB, İngiltere(Birleşik Krallık), Fransa, Almanya, Hindistan, Ukrayna, Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan, Yeni Zelanda, İspanya, Tayland, Şili, Uruguay, Paraguay, Ekvador, Peru…
Hamas’ın “Aksa Tufanı” operasyonunu kendi lehine çevirerek büyük bir fırsata dönüştürdü. İsrail’in havadan, karadan ve denizden Gazze’ye başlatmış olduğu saldırı sadece İsrail-Filistin Savaşı olarak değil Ortadoğu’ya yayılarak 3. Dünya Savaşı’nı da tetikleyebilir.
(NOT: Haberle İlgili Detayıl Yorum/Analiz “TARİHTEN GÜNÜMÜZE FİLİSTİN SORUNU ve FİLİSTİN HALKI ÜZERİNDE İSRAİL ZULMÜ” başlıklı yazı yazarlar bölümünde)