HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DOÇ. DR. LÜTFÜ SAVAŞ HRİSTİYAN VE MUSEVİ TOPLUMUNUN ÖNDE GELEN İSİMLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
SAVAŞ: HATAY’DA BİNLERCE YILDIR İNSANLAR KOMŞUSUNA ARKADAŞINA DİNİNİ SORMADAN HUZUR İÇİNDE YAŞADI
SAVAŞ: ANTAKYA’NIN GÜZELLİĞİ BİRLİKTE YAŞAMAMIZDAN KAYNAKLANIYOR
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinde Avrupa Baptist Kiliseleri Genel Sekreteri Alan Donaldson ve Protestan Baptist Kiliseleri Derneği Adana Şubesi üyeleri ile depremde hayatını kaybeden Antakya Yahudi Cemaatinin Başkanı Şaul Cenudioğlu’nun kardeşi Azur Cenudioğlu ile bir araya geldi.
Adana’da faaliyet gösteren ve Hatay’a da defalarca deprem yardımı getirmek için gelen Türkiye Baptist Kiliseleri Derneği Adana dernek temsilciliği ile Vaftiz Kiliseleri Vakfı üyeleri, kendi faaliyetleri hakkında bilgi verirken, bundan sonra yapılabilecek yardımlar ve acil ihtiyaçlar hakkında Başkan Savaş’tan bilgi aldı.
Protestan Baptist Kiliseleri Derneği Adana Şubesi Başkanı Meryem Çakmak görüşmede, Vaftiz Kiliseleri Vakfı Başkanı Ertan Çevik’in de yardım için yeni talepler doğrultusunda çalışmalara başlayacağını belirtti.
Görüşmede yer alan bir diğer isim ise Hatay’da binlerce kişinin ölümüne neden olan deprem felaketinde yaşamını yitiren Antakya Yahudi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu’nun kardeşi Azur Cenudioğlu’ydu. Depremde hayatını eşiyle birlikte kaybeden Şaul Cenudioğlu, genel yaş ortalaması 60-70 civarında olan ve 16-17 kişiden oluşan Antakya Yahudi toplumunu ayakta tutmak için uğraş veriyordu. Azur Cenudioğlu Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a Antakya’da kalan son Yahudi’nin kendisi olduğunu belirtirken, “ Depremle birlikte topluluk son buldu. Milattan önce 300’den bugüne kadar buradaydık, Antakya’nın önemi bizim için bambaşkaydı” dedi.
“HATAY’DA BİNLERCE YILDIR İNSANLAR KOMŞUSUNA ARKADAŞINA DİNİNİ SORMADAN HUZUR İÇİNDE YAŞADI”
Başkan Savaş da görüşmede farklı din ve etnik kökene mensup insanların yaşadığı Hatay’ın renkli yapısını, birliğini, beraberliğini ve kardeşlik bağının altını çizerken, “ Depremin ilk anından itibaren enkaz altına kalanlar ile yardım çalışmalarına katılan insanlar birbirlerine dinini ırkını sormadı. Tek amaç yardımlaşma ve dayanışmaydı. Hatay’da binlerce yıldır insanlar komşusuna arkadaşına dinini sormadan huzur içinde yaşadı, birbirlerinin dini bayramlarını kutladı. Antakya öyle bir yer ki ilk kilise ilk cami burada inşaa edildi. Hatta Müslümanlar ilk camiilerine Antakya’da Hristiyanlığı kabul eden ilk kişi olan Habib-i Neccar’ın adını verdi” dedi.
“ANTAKYA’NIN GÜZELLİĞİ BİRLİKTE YAŞAMAMIZDAN KAYNAKLANIYOR”
Yahudi Toplumunun Antakya’nın bir parçası olduğunu belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş sözlerini şöyle tamamladı: Antakya’nın güzelliği farklı dinlere inanan bizlerin birlikte yaşamasından kaynaklanıyor. Yahudi cemaatinin bu nedenle mutlaka burada olması gerekiyor. Bunun için de ne yapılması gerekiyorsa elimizden geldiğince yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.