Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Alan Başkanları İzmir’de Bir Araya Geldi!
Tarihi Kemeraltı çarşısı, Basmane, Kadifekale, Yassıtepe ve Yeşilova Höyükleri ile Eski Smyrna alanını kapsayan İzmir Tarihi Liman Kenti’nin Ağustos 2022’de T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve ardından UNESCO’ya sunulacak olan UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyası çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
İzmir’in tarihi, kültürel ve doğal değerlerinin gerek Türkiye’de gerek dünya çapında bilinirliğini ve tanınırlığını yaygınlaştırmak için önemli bir adım olan UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil olma ve alan yönetiminin gerçekleştirilmesi çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde TARKEM tarafından sürdürülüyor. TARKEM bu tarihi önemdeki süreci; İzmir Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi ve İZKA’ nın destek ve katkılarıyla yürütülen süreçte artık son aşamaya gelindi.
Bu süreçte Türkiye’de bulunan UNESCO Dünya Miras Alanlarının Alan Başkanları uygulamaya yönelik bilgi paylaşımı gerçekleştirmek ve İzmir’in UNESCO adaylık dosyasına katkı sağlamak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığının ev sahipliğinde “UNESCO Dünya Mirası Listesi Alan Başkanları Toplantısı” 16-17 Haziran 2022 tarihlerinde İzmir Kemeraltı’nda bir araya geldi.
İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Sayın Abdülaziz Ediz, açılış konuşmasında toplantının ilk kez ve İzmir’de gerçekleştiriliyor olmasının İzmir Tarihi Liman Kenti dosya hazırlık sürecine katkı sağlayacağını ve ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Başkanı Ediz katılımcı yöntemlerle hazırlanan Alan Yönetim Planı’nın Haziran ayı içinde akademisyen ve uzmanlardan oluşan 32 kişilik Danışma Kurulu’nın görüşüne ve alanda çalışma yürüten 14 farklı kurum temsilcisinden oluşan Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu’nun onayına sunularak yürürlüğe gireceğini belirtti.
TARKEM Genel Müdürü Sayın Sergenç İneler de Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Alan Başkanlarının ve temsilcilerinin İzmir’de buluşmasının ve tecrübelerini aktaracak olmasının İzmir Tarihi Liman Kenti dosyası için oldukça önemli olduğunun altını çizdi. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmek amacıyla eş zamanlı olarak sürdürülen adaylık dosyası hazırlık çalışmalarının da tamamlanma aşamasında olduğu belirten İneler, bir İzmir projesi olarak gördükleri UNESCO başvurusunu başta Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere geniş bir heyetle ile birlikte Ağustos ayında Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a teslim etmek istediklerini belirtti.
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Tespit ve Planlama Daire Başkanı Sayın Emir Gökhan Bozkurtlar ise ilk kez gerçekleştirilen UNESCO Dünya Miras Alanları Alan Başkanları toplantısının değerli bir toplantı olduğunu, başarılı geçmesini beklediklerini söyleyerek tüm katılımcılara kolaylıklar diledi.
Toplantının ilk günü 16 Haziran’da Efes, Bergama, Bursa-Cumalıkızık, Ani Arkeolojik Alanı, İstanbul Tarihi Alanları, Nemrut, Göbeklitepe Alan Başkanlarının ve temsilcilerinin katılımıyla “Yönetim Planı Hazırlama, Uygulama, İzleme ve Revizyon Süreçleri”, “Dünya Miras Alanlarında İletişim ve İşbirliği” ve “Dünya Miras Alanlarında Yerel Farkındalık ve Bilinçlendirme” temaları çerçevesinde sunumlar gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığıyla belirlenen temalarda, kendi alanlarına dair sunumlar gerçekleştiren Alan Başkanları ve temsilcileri, tecrübelerini, alanlarında gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek projeleri, alanlarının avantajları ve dezavantajlarına dair fikirlerini paylaşma fırsatı buldular.
17 Haziran günü ise Kadifekale, Antik Tiyatro, Smyrna Antik Kenti, Havralar Bölgesi ve Kemeraltı ziyaret edilerek , saha ziyareti sonrasında İzmir Tarihi Liman Kenti UNESCO Dünya Mirası dosyasının hazırlık sürecine ve tanıtımına dair sunumlar gerçekleştirildi. Toplantının ikinci günü açılış konuşmasını yapan İzmir Vali Yardımcısı Sayın İsmail Çorumluoğlu, sürecin büyük bir gayretle devam ettiğini, İzmir Valiliği olarak süreci heyecanla takip edip desteklediklerini belirtti. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin Alan Başkanlarını misafir etmenin gurur verici olduğunu belirten Çorumluoğlu, bu birlikteliğin devam etmesi gerektiğini, alanların tecrübelerini birbirleriyle paylaşarak, ülke turizmine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Ardından İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Uzmanlarının alana ilişkin sunumu gerçekleştirildi ve katılımcı diğer alan başkanlarının İzmir Tarihi Liman Kenti hakkındaki yorumları ve önerileri alınarak karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu