B.P: Merhabalar son zamanlarda Eğitim Danışmanlığı alanında ve online eğitimde isminizi sık sık duyuyoruz İlker Bey bize öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
İ.K: Merhaba Başak Hanım ben Kampüs Rotam Danışmanlık Akademisi kurucusu Psikolojik Danışman/Pedagog İlker Keskin. Üniversiteyi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde okudum. Daha sonra özel sektörde edindiğim deneyimlerle Kampüs Rotam Danışmanlık Akademisi’ni kurdum. Kendi platformumuzda Eğitim Danışmanlığı yapıyorum.
B.P: Peki İlker Bey Kampüs Rotam sizin için ne ifade ediyor?
İ.K: Başak Hanım Kampüs Rotam Danışmanlık Akademisi benim için tam anlamıyla bir zafer ve olmak istediğim yer anlamına geliyor. İlk hayalini kurduğumda üniversitedeydim. İlk başladığımızda üç öğrencimiz vardı. Hayal ettiğimiz her aşamayı gerçekleştirdikten sonra yeni hayaller ve hedefler koyarak ilerliyoruz.
B.P : İlker Bey Kampüs Rotam Danışmanlık Akademisi’nde hangi çalışmalar yapılıyor?
İ.K: Başak Hanım Kampüs Rotam Danışmanlık Akademisi’nde biz kendimize özgü bir ders sistemi içerisinde interaktif bir şekilde okula yardımcı kurslar ve sınavlara hazırlık kursları veriyoruz bunun yanında yine kendi kurmuş olduğum Aşamalı Danışmanlık ve Kaptan Danışmanlık Sistemleri ile eğitim danışmanlığı faaliyetlerimiz var. Kurumumuzda ayrıca terapi eğitimi almış, alanında yetkin uzman psikologlar da bireysel terapi seansları vermektedir. Son olarak offline e devlet onaylı, üniversiteler ile iş birliği içerisinde verdiğimiz sertifika programlarımız bulunmaktadır. Bütün bunları tek çatı altında yapabildiğimiz için Türkiye’nin En Kapsamlı Danışmanlık Akademisi olarak görüyoruz kendimizi.
B.P : İlker Bey Kampüs Rotam Danışmanlık Akademisi sadece online olarak mı faaliyet göstermektedir?
İ.K : Şu an bütün çalışmalarımız online olarak yapılmaktadır Başak Hanım açıkçası bir kurum açarak hem faaliyet olarak hem de ulaştığımız kitle olarak kapsamı daraltmak istemiyoruz. Şu an Türkiye’nin dört bir bölgesinden aynı zamanda da Yunanistan ve Azerbaycan gibi komşu ülkelerden de öğrencilerimiz mevcuttur. Ama öğrenci ve velilerimiz bir kurum çatısı altında da bizleri görmek istiyorlar bunun da farkındayız. Şu an Ankara ve İstanbul için çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
B.P: Peki İlker Bey Kampüs Rotam Danışmanlık Akademisi’ni diğer online platformlardan ayıran özellikler nelerdir?
İ.K : Başak Hanım bizim için önce eğitim gelmektedir. Öğrenci ve veliyi sürece bağlı kılmadan verim alamadığını gözlemlediğimizde öğrencinin kaydını silerek ona faydalı gelebilecek farklı bir çalışma alanına yönlendirme yapmaktayız. Bununla birlikte online eğitimde en önemli unsur disiplini sağlamak diye düşünüyorum. Her ders alınan yoklamalar, belirli sayıya ulaşan devamsızlıklardan sonra velilerle yapılan bireysel görüşmeler de bizi farklı kılmaktadır. Ama bizi farklı kılan en önemli özellik Danışmanlık faaliyetlerimizdir. Kurumumuzda 8 eğitim danışmanı bulunmaktadır. Öğrenciler ile her hafta bireysel olarak yapılan görüşmeler sonucu öğrencinin çalışma alışkanlığı kazanması, kendi çalışmalarını yönetmesi ve hedefler oluşturarak hedefleri doğrultusunda çalışmalar yapmasını amaçlamaktayız. Bu da ülkemizde geri planda kalan aynı zamanda eğitimde şahsen çok önemli gördüğüm rehberlik ve danışmanlık faaliyetlerini içermektedir.
B.P : İlker Bey bir eğitim danışmanı olarak gerek öğrenci gerekse velilerle süreç içerisinde sık sık görüşmeler yapıyorsunuz anladığım kadarıyla, sizce eğitim sistemimizin sorunları nelerdir?
İ.K: Başak Hanım eğitim sistemimizin en önemli sorunu sonuç odaklı oluşu maalesef , öğrencilerimiz her çalışmada sonuç almayı amaçlarken velilerimiz her çalışmadan sonuç bekliyor. Bu durum çocukların üzerinde baskı oluşturmaya başladığında kaygı optimal seviyeden yukarı doğru çıkıyor ve öğrenci süreci yönetme sorunu yaşıyor. Sistemin getirdiği bir dayatmada sınav algısı malum. Öğrenciye her ortamda sınavın zor ve aşılmaz olduğunu aktararak çaba göstermesini bekliyoruz halbuki aşılabilir olduğunu hissettirsek kendilerine güvenmelerini sağlasak her öğrencinin kendi içerisinde başarılı olmasını sağlayacak kaygı ve umutsuzluktan uzak gelecek nesiller yetiştirebiliriz.
B.P : İlker Bey sınava hazırlık dedik öğrencisi sınava hazırlanan anne babalara neler önerirsiniz?
İ.K : Başak hanım lgs ve yks süreçlerinde velilerle sık sık toplantılar yaparız. Sınava hazırlık süreçlerinde velilerin en büyük hatası öğrencileri ile özdeşleştirme mekanizması kurmalarıdır. Sanki sınava hazırlanan anne ve babalarmış gibi bir atmosfer oluşuyor bu atmosfer içerisinde ailelerin empati becerileri azalıyor ve anne baba çocuk iletişimi zarar görüyor. Bu durum ailesinden uzaklaşmış gençler ortaya çıkarıyor. Aileden uzaklaşan çocuklar hata yapmaya daha çok meyilli bir hale geliyor. Ailelere “Sınava Hazırlanan Anne-Babalar Eğitimi” verdiğimiz dönemde veliler bu yanlışı fark ediyorlardı. Benim için önce iletişim geliyor. Anne-baba ve çocuk arasında iletişimin güçlü olması ve olumlu şekilde ilerlemesi gerekmektedir. Aileler çocukların yaşadığı sürece dikkat çekerken beklentilerden çok çabaya odaklanmalılardır. Ailelerin empati yaparak çocuklarına süreç içerisinde ne kadar yorulduklarını hissettirmeleri çocuklar için çok değerlidir. Aileler öğrencileri hedeflerinde, eksikliklerinde ve sonuç noktasında bir birey olarak kabul ettiklerini hissettirerek çocuklarıyla birlikte karşılıklı çözüm yolları üretmek, aldığı kararlara saygı duymak öğrencinin kendi hayatının sorumluluğunu üzerine almasına yardımcı olur.
B.P : Peki İlker Bey sınava hazırlanan öğrencilere önerileriniz nelerdir?
İ.K: Sınava hazırlanan öğrencilerimize önerebileceğimiz ilk şey çalışmaya son sene başlamamaları olur herhalde. Çalışma alışkanlığını son sene oturtmuş olan bir öğrenci zaman kaybı ve konu yığılması yaşayabilir. Bununla birlikte biz sınava hazırlıkta öğrencilerin yoğun bir tempoda olduğunu düşünerek kendilerine zaman ayırabilecekleri bir gün bırakmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü öğrenci çalışma grafiklerine baktığımızda sürece başlarken tepe noktada olan çalışma seviyesi süreç yaklaştıkça aşağı doğru inme eğilimi gösterir. Daha sonrası doğru planlama ve analiz. Programların konu bazlı ilerlemesi ve eksikleri doğru analiz etmek öğrencilerin zaman yönetimi becerilerini arttıracaktır.
B.P : Teşekkür ediyoruz ilker bey bu hafta sonu MSÜ Sınavına girecek öğrencilere de söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
İ.K : Tabi Başak Hanım öncelikle tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz. Sınav anında unutulmaması gereken şeylerden biri herkesin yapamadığı sorular mutlaka olacaktır. Öğrencilerin sınav anında yapamadıkları sorulara takılmamasını birkaç kez denedikten sonra yapabileceği sorulara odaklanmayı amaçlarını öneriyorum. Çünkü bu sınav bir eleme sınavı verilen sürede yapabileceğimiz maksimum doğruya ulaşmamız gerekmektedir. Kaygıyı kontrol etmek için de odaklarını sınav anına getirerek kendilerine olumlamalar kullanmaları ve nefes egzersizleri yapmaları yardımcı olacaktır.
B.P : İlker Bey 2023 YKS ve LGS sınavlarıyla ilgili beklentileriniz nelerdir?
İ.K : Son yıllarda yapılan YKS sınavlara baktığımızda Türkçe testinin önemi ortaya çıkmaktadır. Çıkarılan konular da dikkate alındığında 2023 YKS sınavında TYT testinin biraz daha seçici olması gerektiği düşüncesindeyim. Bu noktada da ilk dikkat çeken test Türkçe testidir. Bir diğer husus da AYT kısmında hangi branşlarda konu dağılımlarının nasıl olacağı konusudur öğrencilerin burada konu seçmemeleri kalan tüm konulara odaklanarak çalışmalarını yapmasını öneririm malum Ösym şaşırtmayı sever. Sonuçlarla ilgili şunu söyleyebilirim eğer seçiciliği yüksek bir sınav karşımıza gelirse yığılmalar ön sıralarda olmaz bu da öğrenciler arası dengeyi sağlar aksi durumda yığılmalar yer yer kendini gösterirse zorlu bir tercih dönemi ortaya çıkar düşüncesindeyim. LGS’ye gelince lgs de kapsam daraldıkça Matematik Testi önem kazanmaktadır. Öğrencilerin en çok zorlandığı, sınav ortalamalarının en düşük olduğu test Matematik testidir. Bu noktada piyasadaki kolay-orta ve zor düzeylerdeki yayınları dikkate alarak sınava hazırlanmaları öğrenciler için daha doğru olur. Geçtiğimiz yıllarda zor sorulara yönelelim algısından dolayı çocukların sınav anında kolaylıkla yapabileceği soruları stres ve kaygıdan dolayı yapamadıklarını çok fazla duymuştuk. Sonuç açısında LGS için de benzer düşüncedeyim sınavın seçici olması gerekmektedir, öğrencilerin ayırt ediciliği bu şekilde daha net sağlanabilir soruların daha yapılabilir seviyede olması ön sıralarda yığılmalara sebep olurken tercihlerde de sürpriz durumlar yaşanabilir.
B.P : İlker bey Kampüs Rotam Danışmanlık Akademisi’nin YKS ve LGS de başarıları var mıdır ?
İ.K : Başak Hanım geçen sene Türkiye birincilerinden birisi bizim kurs programımıza kayıtlıydı, öğrencimiz ile süreç içerisinde sık sık değerlendirmelerde bulunurduk. Bununla birlikte YKS de Türkiye’de ilk 2500’e giren üç öğrencimiz vardı. Başarıyı biz sahiplenmiyoruz, başarı öğrenciye ait. Ben bunun reklamını da doğru bulmuyorum açıkçası. Ama yola çıkarken öğrencilerimize derece istediğimizi, kendine güvenen hedefi olan öğrenciler olmalarını istediğimizi aktarıyoruz.
B.P : Peki İlker Bey son zamanlarda sosyal medyada sizi ve Kampüs Rotam Danışmanlık Akademisi’ni sık sık görüyor olmamızı neye borçlusunuz?
İ.K : Başak Hanım bu bizim eğitim anlayışımızdan kaynaklanıyor. Kampüs Rotam Danışmanlık Akademisi içerisinde alanında uzman ve deneyimli branş öğretmenleri ve alanına hakim profesyonel eğitim danışmanları süreci yönetmektedir. Süreç içerisinde öğrenciyi sonuçlarından arındırarak değerlendiriyoruz, sıralamıyoruz, ölçütlendirmiyoruz. Sadece kendilerini fark etsinler, sorumluluk kazansınlar istiyoruz. Bununla birlikte iş sadece öğrencide bitmiyor veliyi de sürece dahil ediyoruz şu şekilde davranırsanız daha iyi olur, bu öğrencinizi daha çok motive eder şeklinde fikir alışverişinde bulunuyoruz.
B.P : Teşekkür ederiz İlker Bey Son olarak eklemek istediğiniz başka bir şey var mı ?
İ.K : Ben teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.