Karaburun Yayla Mahallesi, RES’te kapasite artışına geçit vermedi
Lodos Elektrik Üretim A.Ş.’nin Karaburun Yayla Mahallesi’nde (Yaylaköy) kapasite artışı ile ilgili ÇED toplantısı, direnişçi köylülerin ve çevreci yurttaşların yoğun protestosu üzerine yapılamadı. Belediye mülkü köy odası salonuna gelen firma görevlilerine de Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan izin vermedi.
Firma görevlileri, köy meydanı bahçede ve camii önünde çağrı yapmak istese de bu, kararlı direnişçi köylülerin itirazıyla gerçekleşmedi. 87 olan türbin sayısını 128’e çıkarmak isteyen, bu girişimiyle geniş bir alanda binlerce zeytin ağacının kesilmesine neden olacağı tahmin edilen firma görevlileri ve Yayla Mahallesi’ne gelen Bakanlık temsilcileri; çağrı ve toplantı yapamadan buradan ayrıldı.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, yenilenebilir enerjiye karşı olmadıklarını, ancak Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun Yarımadası için devlet kurumlarınca hazırlanan biyoçeşitlilik sunumunda, ilçenin endemik zenginliğinin ve hayvancılığın tehdit altında olduğunun ifade edildiğini belirterek, “Kamu kurumlarımızın tespitleri bölgenin RES ve GES yatırımına doyduğunu açıkça ortaya koyarken, firmanın büyüme ısrarı doğal yaşamı tehdit eder hale geldi. Doğa dostu bilimsel bir hazırlıkla ve doğru yerde alternatif enerji yatırımına itirazımız yok. Ancak doymak bilmez ve tüm canlılarımızın yaşamını hiçe sayan bu talana itirazımız var” dedi.
İzmir’de çevre ve doğa mücadelesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Belediyesi, İzmir Kent Konseyi, Karaburun Kent Konseyi, diğer ilçe kent konseyleri, sendikalar, çevreci dernek ve platformların katıldığı Yayla Mahallesi direnişiyle yeni bir ivme yakaladı. RES kapasite artışı talepli ÇED süreciyle ilgili olarak Karaburun Yayla Mahallesi’ne gelen Lodos Elektrik A.Ş. görevlilerini; ses düzeni, barkovizyon aparat-malzemeleriyle belediye mülkü köy odası salonundan çıkaran ve elektrik şalterlerini indirten Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, firma görevlilerinin ısrarı üzerine, “Burası belediyemizin mülkü ve halkımız bu toplantıyı istemiyor, izin vermiyor. Dışarı!” dedi.
Firma görevlileri, toplantı ilanı çerçevesinde ÇED halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısını köy odası bahçesinde ve cami yanındaki meydanda yapmak için hazırlık yapsa da direnişçi köylülerin ve çevrecilerin kararlılığı buna geçit vermedi. Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan ve direnişçi köylülerin yanı sıra Kent Konseyleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve çevreci yurttaşlar toplantıya izin vermeyeceklerini anons ve sloganlarla dile getirdiler.
ÇAĞRI DA BİLGİLENDİRME DE YAPAMADILAR
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcilerinin toplantı sahasına gelmesiyle, direnişçi köylüler ve çevreciler sloganlarla sesini daha da yükseltti, toplantı çağrısı yapılmasına engel olundu. ÇED Bilgilendirme için belirlenen saate kadar toplantı çağrısı yapılayınca, Bakanlık temsilcileri ve firma görevlileri, halkın “RES’e Hayır”, “Yarımada Bizimdir” sloganları eşliğinde alandan ayrıldı.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, direnişçi köylüler ve çevreci yurttaşlar, toplantıyı yaptırmamaları ardından; Bakanlık temsilcileri ve firma görevlilerine tutanağın herkesin gözü önünde tutulması konusunda ısrarcı oldu. Bunun üzerine Bakanlık görevlilerince hazırlanan “halkın yoğun protestoları nedeniyle toplantı çağrısı yapılamadığı”, “halk tarafından toplantının yapılmasının istenilmediği ve projeye karşı olduklarını protestolarla belirttiler” ifadelerinin yer aldığı resmi tutanak imza altına alındı.
“KEÇİ İNADIYLA SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun Yarımadası bölgesinin Türkiye’de yenilenebilir-sürdürülebilir enerjide RES’ler ve GES’ler için tek adres olmadığını ve ülkenin çok farklı bölgelerinin buna uygun şartlar taşıdığını vurguladı. Başkan Erdoğan, çevreci nitelikli alternatif enerji kaynaklarına asla karşı olmadıklarını, hatta belediye olarak bir enerji kooperatifi hazırlığında bile olduklarını ifade ederek, “Doğru yer, doğal zenginliklere zarar vermeyen bir çerçevede bunu gerçekleştireceğiz. Ancak burada durum farklı. Yarımada’nın verimli toprakları göz göre göre talan ediliyor. Özel doğası, endemik zenginliği, denizi, dağ keçisiyle, nergisiyle, zeytiniyle, verimli toprağıyla Karaburunumuz ve Yarımadamız korunması gereken bir zenginliğimiz. Biz bugün geleceğimize, Yarımadamıza sarılmak için buradayız. Toprağımıza keçi inadıyla sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz” dedi.
“YARIMADA’DA RÜZGAR EKEN, FIRTINA BİÇER!”
Yaylaköy’de yeni GES talepli ÇED sürecine Bakanlıktan toplantı izni çıkmadığını da duyuran Başkan Erdoğan şöyle devam etti: “Firmanın kapasite artışı talebi, binlerce zeytin ağacını yok edecek, kıl keçilerimizi strese sokacak ve doğal yaşam dengelerini bozacak. Karaburun olarak RESti gördük, biz de (RESte REST) dedik. Bölgemizin dokusunu bozacak, talan edecek hiçbir çalışmaya izin vermeyeceğiz ve tüm gücümüzle karşısında duracağız. Öyle yağma yok, Karaburun’da ve Yarımada’da rüzgar eken fırtına biçer!”
Karaburun ile ilgili kamu kurumlarının da bilgisi dahilinde olan biyoçeşitlilik raporu sunumunda, bölgede yeterli derecede RES ve GES enerji yatırımı bulunduğunun; endemik zenginliğin korunmasının altının çizildiğine vurgu yapan Erdoğan, şunları söyledi: “Bu nedenle yatırımcılar artık yatırım adımlarını, Karaburun ve Yarımada bölgesi dışında, ülkemizin güzel coğrafyamızın başka köşelerine doğayı korumayı önceleyerek atmalılar. Toprağımızı, canlılarımızı, geleceğimizi koruma hassasiyetimize, bu raporların da vurguladığı gibi, saygı gösterilmesini istiyoruz.”
ÇED ZAFERİ İÇİN HARMANDALI
Başkan Erdoğan, İzmir Büyükşehir ve Karaburun Belediyeleri, İzmir Kent Konseyi, ilçe konseyleri, DİSK Emekli-Sen, Engelliler Meclisi ve çevreci platformlara, Yayla Mahallesi’ne sahip çıktıkları ve kötü havaya rağmen mücadelelerine destek verdikleri için teşekkür etti. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan,Yaylaköy’ün direnişçi kadınları ve çevreci yurttaşlarla birlikte ‘günün mücadele zaferi’ anısına harmandalı oynadı.