Katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir ELÇİ’nin Faillerinin Yargılandığı Davanın Beşinci duruşması bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Görüldü
Cenevre Barosu, Paris Barosu, Uluslararası Tehlike Altındaki Avukatlar Gözlemevi temsilcileri ile Kanada, Fransa, AB ve Hollanda Büyükelçiliği yetkililerinin gözlemci olarak katıldığı duruşmaya TBB Yönetim Kurulu Üyeleri ve birçok Baro Başkanı ile Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Mahkeme sonrası yapılan açıklamaya Açıklamaya Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Dudu, Memleket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Av. Halil İlker Çelik ve Memleket Partisi Diyarbakır İl Başkanı Atilla Ece , bölgedeki baroların başkanları ve çok sayıda yabancı kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Duruşma sonrası Adliye önünde basın açıklamasında konuşan Baro Başkanı Av. Nahit EREN, Bölge Baroları Dönem Sözcüsü Ağrı Baro Başkanı Av. Mehmet Salih AYDIN ile Av. Orhan Kemal CENGİZ dosyanın cezasız kalmaması hukuki mücadelenin sonuna kadar devam edileceğini belirtti.
Tahir Elçi cinayeti davasında mahkeme, dönemin başbakanı olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
Ayrıca Davası tanıklarından tutuklu Deniz Ataş’ın, kendilerini MİT elemanı olarak tanıtan kişilerce, “Diyeceksin ki Tahir Elçi’yi biz öldürmüşüz. İfadeni geri çekmezsen o zaman görürsün” diye tehdit edildiği ortaya çıktı.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinden yargılanan 3’ü polis 4 kişi hakkında açılan davanın 5’inci duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Davada S.T, M.S. F.T adlı polisler “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 3 yıldan 9 yıla kadar yargılanırken hakkında yakalama kararı bulunan Uğur Yakışır ise “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyor.
Elçi ailesinin Avukatı Erdal Doğan, dönemin Başbakanı ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun talebe rağmen dinlenilmemesi nedeniyle gerçek bir yargılama yapılmadığını belirtti.
Ardından avukatlar Nehir Bilece ile Özcan Sarıoğlu, Tahir Elçi davasında tanık olarak dinlenen ve İzmir 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Deniz Ataş ile yaptıkları görüşmenin tutanaklarını mahkemeye sundu.
“Tahir Elçi dosyasında ifadeni geri çekeceksin”
Deniz Ataş, Ocak ayında Bolu cezaevindeyken yanına gelen kişilerin kendilerini MİT olarak tanıttıklarını “Tahir Elçi dosyasında ifadeni geri çekeceksin. Tahir Elçi’yi biz öldürdük diyeceksin. İfadeni geri çekmezsen başına gelecekleri göreceksin, seni rahat bırakmayacağız” diyerek tehtid edildiğini anlattı.
Ardından dinlenen tanık Hüseyin Öğünç’e sanıklardan Uğur Yakışır’ı tanıyıp tanımadığı soruldu.
Öğünç, Yakışır’ı tanıdığını söyleyerek, “Ben 2011’de örgüte katıldım. Sur olaylarının yaşandığı 2015-2016 yıllarında orta saha denilen Diyarbakır’da kaldım. Uğur Yakışır’ın bu dönemde Azad Farqin ve Numan Batman tarafından Sur’da görevlendirildiğini biliyorduk. Yakışır da buradaki olayları anlatıyordu” dedi.
Mahkeme başkanının “Tahir Elçi’yle ilgili beyanda bulundu mu?” sorusuna Öğünç, “Tahir Elçi ile ilgili hiç bir beyanı olmadı” dedi.
Mahkeme, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, Tahir Elçi davasında tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
“Elçi cinayetinin açığa çıkarılmasını istiyoruz”
Davaya ilişkin konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Tahir Elçi duruşmasında, bu mahkemeden bugüne kadar bir irade görememiştik. Hızlı ve etkin bir soruşturma yürütülmemişti. Londra’da hazırlanan delillerle bir iddianame hazırlandı. Cinayeti aydınlatmaya yönelik irade bu mahkemede yoktur. Bu mahkemede de bu durumu izah ettik. Biz maddi gerçeğin açığa çıkmasını, Tahir Elçi cinayetinin bütün yönleriyle açığa çıkarılmasını istiyoruz” dedi.
Tahir Elçi’nin bir televizyon programında yaptığı konuşmasından sonraki sürece ilişkin inceleme talebinden bulunduklarını söyleyen Eren, ancak taleplerinin bugüne kadar yerine getirilmediğinin altını çizdi.
“Davutoğlu’nun dinlenmesi kararını olumlu buluyoruz”
Eren, konuşmasına şöyle devam etti:
“Günün sonunda mahkeme kurmuş olduğu ara kararlarla bir kısım taleplerimizi kabul etti. Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi kararını olumlu buluyoruz.
Bizim için cinayetin yaşandığı dönemdeki örgüt mensubunu takip eden istihbarat birimi üyesi güvenlik elemanlarının, yine aynı şekilde olay gününe ilişkin dinlenmesini istediğimiz kişilere dönük talepler maalesef reddedildi.
Bugün bu duruşma salonu yaklaşık 200 avukatla dile gelmiştir. Bütün yetkililere bir kez daha buradan niyetimizi, irademizi açıkça dile getirmek istiyoruz. Bizler ömrünü barışa adamış Tahir Elçi soruşturmasının bütün yönleriyle, aydınlatılıncaya kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.”
Ağrı Baro Başkanı Aydın: Güçlü bir direniş var
Bölge baroları adına konuşan Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın ise, şunları söyledi:
“2015 yılından beri devam eden bir adalet mücadelesinin devam eden yargılaması sonucunda mahkeme bir şeylerin farkına vardı.
Ahmet Davutoğlu’nun ‘Bu bir siyasi suikasttır’ söylemini bütün boyutlarını duruşmada anlatmasını bekliyoruz. Barış Elçi’sinin adalet arayışına salonlar yetmiyor. Şu muhakkak ki kimse bu hakikatin önüne geçmeyecektir.
Tahir Elçi davasının öncesi, sonrası vardır. El birliğiyle kapatılan delillere karşı güçlü bir direniş var. Geç de olsa adalet tecelli edecektir.”
“Bölge baroları olarak gazetecilerin yanındayız”
Konuşmasının sonunda adliyede ifade işlemleri devam eden ve aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan’ında bulunduğu 20 gazetecinin gözaltına alınmasına değinen Aydın, “Gazeteci arkadaşlarımızın savcılığa getirildiğini duyduk. Bölge baroları olarak gazetecilerin yanındayız. Kendilerine hukuki destek verdiğimizi belirterek ve yanlarında olacağımızı söyleyerek açıklamamızı bitiriyorum” dedi.
Mahkeme heyeti davayı 23 Kasıma erteledi.