Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Nasıl Zayıflarsınız?

Diyetisten Goncagül ÜZÜM KURTULMUŞ,

Diyetisten Goncagül ÜZÜM KURTULMUŞ, gazetemize ve Başkent Postası Medya editörü Ezgi Acar’a zayıflamanın püf noktalarını anlattı…

 220156 whatsapp image 2022 08 18 at 22.00.15Ezgi ACAR

Popüler olarak diyet sistemlerinde yasaklarla veya aç kalarak zayıflamanın yanlış algı olduğunu belirten  Diyetisten Goncagül ÜZÜM KURTULMUŞ “Zayıflamak için gelen danışanlar genelde bize ‘‘ÇOK FAZLA YEDİĞİ İÇİN’’ gelmemektedir. Aksine danışanlardan ‘‘HOCAM, AKŞAMA KADAR HİÇBİR ŞEY YEMİYORUM, AMA YİNE KİLO VEREMİYORUM?’’ gibi şikayetleri sıklıkla duymaktayız. Peki bu durum neden oluyor? Cevabı basit; gün içinde aç kalarak bazal metabolizma hızımızın altına indiğimiz için vücudumuz ‘Kıtlık Bilinci’ ne giriyor. Şöyle de ifade edebiliriz: ihtiyacı olduğu halde vermediğimiz her kalori bize depo olarak dönüyor! Peki, Bazal metabolizma hızı nedir? Basit tabirle yatsak bile vücudumuzun harcayacağı kaloridir. Doğru bir zayıflama diyeti vücudu besleyerek olmalıdır, aç kalarak değil” şeklinde konuştu.

220352 whatsapp image 2022 08 18 at 21.44.29

Ekmek, toplumumuzda kiloda genel suçlu Bilinenin aksine ekmek ve tahıl grubunu sıfırlayarak kilo vermek, kastan kilo kaybına veya aksine kilo almaya bile sebep olabilir diyerek sözlerine devam eden  Diyetisten Goncagül ÜZÜM KURTULMUŞ “ Ekmek yağsız olduğu için aslında pilav/makarnaya göre daha iyi bir alternatif diyebiliriz! İhtiyacımız kadar ekmek/tahıl tüketmeliyiz. Limonlu/Sirkeli su kısmı da midenizde rahatsızlık oluşturabileceği için risklidir! Mucizevi bir etkisi yoktur! Popüler yiyeceklerle dolu, sizin yaşam tarzınızda olmayan yiyeceklerle yaptığınız zayıflama programları, süreç bitince geri kilo alma şeklinde size döner. Önemli olan süreçte size özel beslenme eğitimi alıyor olmanız! Yasakladığınız besinler odak noktanız olabilir! Örneğin; ‘Ben tatlı yemeyeceğim, yasak!’ şeklinde kendinize sık sık tekrar etmeniz, tatlı isteğinizi arttırabilir! Bunun yerine yavaş yavaş azaltmak veya ‘ben tercih etmiyorum’ şeklinde yaklaşım sizi daha çok motive edecektir. Ayrıca hangi besinleri yiyorsanız bunların porsiyon kontrolünü listenizde ne kadar olabiliri öğrenmeniz sizin kilo verme sonucunuzu kalıcı hale getirecektir. En doğrusu diyetisyeninizden beslenme danışmanlığı alarak sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme alışkanlığını öğrenmek olacaktır” dedi.

 Beslenme; gelişme, sağlıklı ve üretken olarak yaşamın devamı için besinlerin vücuda alınması ve kullanılmasıdır. Kısaca vücudumuzun besin ögesi ihtiyaçlarını karşılamadır diyerek sözlerine devam eden Diyetisten Goncagül ÜZÜM KURTULMUŞ; “ Yeterli ve dengeli beslenmedir. Her besin grubundan bireyin yaşına, kilosuna, boyuna vs. Önerilen miktarlarda almasıdır. Sağlıklı Beslenme Programı şeklinde ilerlenerek evde pişen yemeklerin içeriği düzenlenerek planlama sizin için daha kalıcı olacaktır. Fit tarifleri seviyorsanız yapabilirsiniz. Ancak bu konuda da bilinçli olmak lazım; her tarif size uymayabilir veya her ‘fit tarif’ ‘sağlıklı’ olmayabilir. Örneğin; bal ısıl işlem görünce kanserojen maddeler oluşmaktadır! Ballı Fit Kek Sağlıklı değildir. Bunun  dışında Fit tariflerde de porsiyon kontrolü önemlidir” diyerek sözlerini noktaladı