Özellikle pandemi sonrası nerdeyse tüm Türkiye öksürük şikayeti yaşadı, yaşamaya da devam ediyor. Sadece öksürük uzamakla kalmıyor, geçiyor gibi oluyor ama tekrar geri geliyor.
Son günlerde hastaneye öksürük ile başvuranların sayısında artış var.
COVID 19 pandemisinden sonra neredeyse akciğer tutulumu görmüyorduk. Hastalarımız daha çok İnfluenza yada diğer solunum yolu etkenlerine bağlı öksürük, ateş ve boğaz ağrısı gibi grip belirtileri ile seyrediyordu. Pandemi sonrası COVID 19 dışı bu solunum yolu virüsleri pandemi öncesine göre daha kolay yani alt solunum yollarına yani Akciğerlerimize inerek zatüreye neden olmaya başladı. Son aylarda çok sayıda zatüre hastası görmeye başladık ama COVID 19’a bağlı zatüre çok azalmıştı. Son 10 gündür COVID 19 pandemisinin ilk günlerinde gördüğümüz akciğer tutulumları yani zatüre hastaları da gelmeye başladı. COVID 19 ve İnfluenza virüsleri adeta yarışır gibi seyrediyor ve son günlerde COVID 19 öne çıkmaya başladı. Influenza ve diğer solunum yollarındaki ateş ve öksürük birkaç gün içinde kaybolurken, COVID 19’a bağlı öksürük çok uzuyor ve çok fazla kas-eklem ağrıları ile seyrediyor. Özellikle ateş ve halsizlik, eklem ağrısı olan vatandaşlarımız kendilerini bir kaç gün izole etmeleri ve maske takmaları gerekiyor. Eğer bu şikayetler 1 haftadan uzun sürerse mutlaka doktora başvurup film çekilmelerini öneriyoruz.
Öksürük artık bir şikayet değil, yaşam biçimi oldu!
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya milli şikayetimiz olan öksürük hakkında yeni açıklamalarda bulundu.