DEVA PARTİSİ’NDEN TEMEL EĞİTİME DESTEK ÇAĞRISI
DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ergen, depremzede temel eğitim öğrencilerinin nasıl yerleştirileceğinin belirsiz olduğuna dikkat çekti. Normal süreçte olduğu gibi işlemler yapılması gerektiğini ifade eden Ergen “Örneğin, Fen lisesinde okuyan depremzede bir öğrencinin, Ankara’daki bir fen lisesine misafir kabul edilebilmesi için öğrencinin puanının, “okul taban puanı” ile aynı ya da yüksek olması gerekmektedir. Halbuki MEB bakanı, “eşdeğer okullara öğrencilerimizi kabul edeceğiz” beyanatı vermişti. Bu nedenle, 420 puanla yerleştiği okuluna, misafir öğrenci olarak 421 taban puanlı olan fen lisesine gidemiyor,” diye konuştu.
“İlçe milli eğitim müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapılmalı”
“Sorunun nasıl çözüleceği ile ilgili ise fen lisesi öğrencisi, puanına uygun bir Anadolu lisesi seçmelidir önerisi yapılmaktadır. Bunun için de depremzede gitmek istediği okulun ilçe milli eğitim müdürlüğüne -bugün itibarı ile- dilekçe ile müracaat etmelidir deniliyor. Depremzede vatandaşımız; can kaybı ile mi, yaralısı ile mi, travması ile mi uğraşsın? Çocuğu mağdur olmasın diye çocuğunun travmasını hafifletecek okul ortamı arayışı için ayağındaki terlik, üstündeki pijaması ile Antep’ten Ankara’ya mı gitmeli? Böyle bir gerçeklik uygun gözükmemektedir.”
“Hâlâ İnternet sorunu var”
“E-Devlet üzerinden, e-okul ve e-nakil işleminin depremzedenin yapabilmesi de çok olası değil. Çünkü, depremin yaşandığı her il, ilçe ve köyde hâlâ İnternet ve elektrik sorunu var. Bağlantı çok sık kopuyor. Bu çocukların kayıtlarını e-devlet üzerinden başka şehirlerdeki akrabaları ailelerinden e-devlet şifrelerini alarak üstleniyor. Bu da çözüm üretmiyor çünkü online müracaat yaptığında depremzede, MEB inisiyatifinde öğrenciyi yerleştirecek. Fakat vatandaş, kira ödeyebileceği bir şehri belirledikten sonra yine uygun ev kirası için semtini seçmek zorunda. Çocuk aileden, ailesi çocuğundan doğal olarak ayrı kalmak/yaşamak istemiyor. Her depremzede, kendi koşullarına göre okulunu seçmek istiyor.”
“Afet yerelde yönetilir”
“Çözüm önerimiz fen liseleri için taban puan kriteri dikkate alınmamalıdır. Diğer okul türleri içinde, okul müdürlüklerine tam yetki verilerek sürecin lokalden yönetilmesine izin verilerek çocuklarımızın bir an önce örgün eğitim sürecine dahil edilmesi sağlanmalıdır. Afet yerelde yönetilir. Birer sosyal ortam olan okullarda, temel eğitim öğrencilerimizin ruhsal ve fiziksel yaralarını iyileştirecek her türlü kolaylık ve desteğin sağlanması gerekmektedir.”
“Uzun vadeli ve kalıcı çözümlerle yara kurutulur”
“MEB, sorun çıkmadan kaos olmadan tüm çözümlerini, argümanlarını listelemeli ve ortaya koymalıdır. Sorun yaşanıyor, tıkanıyor ve o an bir çözüm üretilmeye çalışılıyor. Pansuman yaklaşımı ile eğitim sistemi yürütülemez. Uzun vadeli ve kalıcı çözümlerle yara kurutulur aksi halde kabuk bağlar ve en küçük bir darbede yeniden kanar. Afetlerde Kesintisiz Eğitim için MEB’in yürüteceği AFAD bünyesinde Eğitim Yönetimi Birimi (AFAD-EY) kurulmasını sunmuştuk. Bunları daha önce açıkladık, kamuoyu ile tekrar paylaşmak istiyoruz.”
· 21 Haziran 2021 tarihinde açıkladığımız Telafi Eğitimi Yol Haritası
· https://devapartisi.org/parti/e-arsiv/devadan-telafi-egitimi-yol-haritas
· 17 Ağustos 2021 tarihinde açıkladığımız Afet Eylem Planı
· https://cdn.devapartisi.org/belgeler/eylem-planlari/afet.pdf
· 9 Ocak 2023 tarihinde açıkladığımız Eğitim Eylem Planı
https://cdn.devapartisi.org/belgeler/eylem-planlari/egitim-10.pdf