BAŞKAN GÜLER:
“İMAR KONUSUNDAKİ ELEŞTİRİLER SİSTEMATİK OLARAK YAPILIYOR. BİRİLERİ BU İŞİ ORGANİZE EDEREK YÖNLENDİRİYOR. AMA ENİNDE SONUNDA GERÇEKLER ORTAYA ÇIKIYOR”
“DEDİK Kİ HERKES ÖNÜNÜ GÖRSÜN. VATANDAŞ EĞER ARSASI VARSA BU BÖYLE TEK TEK DEĞİL, SİSTEM OLARAK YERİNİN EMSALİNİ BİLSİN, YAPACAĞI BİNANIN NE KADAR BÜYÜK OLUP OLMAYACAĞINI BİLSİN VE PAZARLIK KONUSU OLMASIN İSTEDİK. ONUN İÇİN BÖLGE BÖLGE YERLER BELLİ OLSUN İSTEDİK”
“İLİMİZ NE KAYBETTİYSE BU KISIR ÇEKİŞMELERDEN DOLAYI KAYBETTİ. HER KAMPLAŞMA BİR KÖRLEŞMEDİR. AMA BİZ BU ELEŞTİRİLERE CEVAP DAHİ VERMEK İSTEMİYORUZ. BEN ASLA BU KONULARDA KİMSEYE CEVAP VERMEDİM. GEREK DUYMADIM. BİZ İŞ YAPIYORUZ. İŞİMİZE BAKIYORUZ. BU ELEŞTİRİLERE BAKMIYORUZ. BAKMADIĞIMIZ İÇİNDE ÇOK FAZLA İŞ YAPIYORUZ. BUNLARA TAKILI KALMADIK”
“KIYILAR KONUSUNDA HALKIMIZDAN TAM DESTEK VAR. SAHİLLER HALKIMIZINDIR”
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK ASLA GERİ VİTESİMİZ YOK”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler Altaş TV’de yayınlanan “Gündem Özel” programının canlı yayın konuğu oldu. Gökhan Gül’ün sorularını yanıtlayan Başkan Güler, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve planlanan çalışmaları masaya yatırarak önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Güler, programa Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı İlhan Yılmaz ile birlikte katıldı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığının 19 ilçede sürdürdüğü çalışmaların değerlendirildiği programda Başkan Güler, gündeme dair önemli açıklamalar yaptı.
“ORDU’YU 19 İLÇESİYLE GELECEĞE HAZIRLIYORUZ”
Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak kenti 19 ilçesiyle ikinci 100’yıla hazırladıklarını belirten Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler, “2023 yılında birinci yüzyıl bitmiş olacak. Biz kentimizi ikinci yüzyıla hazırlamak için çalışma yürütüyoruz” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediyesinin, Özel İdare ile karşılaştırılmaması gerektiğinin altını çizen Başkan Hilmi Güler, şöyle konuştu:
“Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak 19 ilçemizle biz şehrimizi geleceğe hazırlıyoruz. Birinci 100 yıl 2023 yılında sona eriyor. İkinci yüzyıl önümüzdeki yıl başlayacak. İlimizin ilk temeli Süleyman Felek ile atılmıştı. Dolayısıyla güzel bir şehri devraldık. Şimdi de ikinci yüzyılda bizler şehrimiz için çalışma yürütüyoruz. Bu bizim için büyük bir şereftir. Bu aynı zamanda da büyük bir sorumluluk meselesidir. Bundan dolayı şehrimize karşı kendimiz çok sorumlu hissediyoruz. Bu konuda yaptığımız her şey tarihe bir not düşmektir. Bizler seçilen kişiler olarak toplumun sesi ve vicdanı olarak ilimiz için güzel çalışmaları sürdürmek zorundayız. Ordu’da benim özellikle uygulamak istediğim aslında şudur. Öncelikle Büyükşehir Belediyesini eski İl Özel İdaresi ile karıştırmamız lazım. Ben sadece Altınordu ya da sahil ilçelerden oy almadım. Diğer 19 ilçelerden de aldım. İlimizde yapılan bir çalışma sadece belirli bölgeyi değil 19 ilçemizi kapsıyor. Büyükşehir olarak biz olaya bir bütün halinde bakıyoruz. Biz klasik belediyecilik anlayışı ile çalışma yapmıyoruz. O zaten belediyelerin temel ve asli görevidir. Bunun dışında kendimizi geleceğe hazırlayan bir şehrin diğer öğelerini de yerine getiren bir yapı olarak sorumlu hissediyoruz. Onun için bizim belediyecilik anlayışımız tamamen farklı ve bir o kadar da insan odaklıdır. Yılların verdiği tecrübeyi harmanlayarak Ordu’da farklı bir belediyecilik anlayışı ile hizmet veriyoruz. Ordu’da çok büyük bir tempo ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz”
“SAHİLLERİMİZ 3-5 KİŞİNİN DEĞİL, HALKINDIR”
Kıyıların halka açılması için 3 yıldır mücadele verdiklerini bunda da başarılı olduklarını ifade eden Başkan Güler, yaptığımız çalışmalarla Ordu’nun kendine has bir şehircilik anlayışının ortaya çıktığını belirtti.
Başkan Güler, şunları kaydetti:
“Ordu’da kıyılarımızı geleceğimizin denizi olarak, deniz kıyısı olarak görüyoruz. Şehrin içerisinden geçen hava akımı olarak görüyoruz. Ordu’nun komşu illerle olan karşılaştırılmasında ilimizin kendisine has bir şehircilik anlayışı olduğu görülüyor. Biz bunu daha da güzel bir hale getirmeye çalışıyoruz. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Deniz 3-5 kişinin değil herkesindir. Kıyılar halkındır. Yani burada 3-5 kişinin değil halkımızın hakkını gözetmemiz gerekiyor ki biz zaten bu anlayışla çalışma yapıyoruz. Buradaki deniz, toprak, hava, kum vs hepsi hepimizindir. Dolayısıyla biz bu bilinçle hareket ediyoruz. ‘Ordu kendi kendine yeten bir şehir’ simgesini oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken bazı yeni konseptleri sadece ilimize değil buradan tüm dünyaya yayıyoruz. Şu an Ordu’da yeşil ekonomiyi başlatıyoruz. Bu ilimizde başlattığımız yeni bir akım. Yeşil ekonomi, tarım, çevre, su, deniz, toprak ve yaylanın birleşmesi ile ortaya çıkan bir akımdır. Biz bunu bir eko-sistem içerisinde bir şehircilik çerçevesinde ele alıyoruz. Onun için bizim daire başkanlığımızın ismi de sadece imar değil imar ve İmar ve Şehirciliktir. Yani buradaki şehirciliğin gelecek konsepti ile birlikte ele alıyoruz. Yürüttüğümüz bu konseptlere uyan devam ediyor. Uymayanın ise uymasını sağlıyoruz. Yasalar bize ne diyorsa biz onu yapıyoruz. Onun haricinde yasanın dışında ilimizde herhangi bir uygulamaya asla müsaade etmiyoruz. Biz bu uygulamaları yaparken bir elimizi asla vicdanımızdan almıyoruz. Yasalar çerçevesinde doğru olan neyse biz onu yapıyoruz. Bu konuda asla taviz vermedik. Doğru bildiğimiz yolda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz”
“ÇALIŞMALARDA ASLA GERİ VİTES YOK”
Çalışmalarda asla geri vitesin olmadığını belirten Başkan Güler, açıklamalarına şöyle devam etti.
“Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız çalışmalarda asla geri vites yapmadık. Yasalar çerçevesinde ne yapmamız gerekiyorsa biz Ordu’da imar alanında o kuralları uyguladık. Büyükşehir Belediyesi olarak biz başkalarına cevap vererek asla zaman geçirmiyoruz. Çoğu açıklama yapanlarda söz hakkımız düşüyor ama o açıklamalara cevap vererek zaman kaybetmeye gerek yok. Bu açıklamalara kıymet vermeye de gerek yok. Dolayısıyla bizim bir gündemimiz var. O da Ordu’nun geleceğidir. Biz her açıklamaya cevap vermeye kalksak o cevap verilecek kişilerin çocuklarını veya torunlarını da düşünmemiş oluruz. Biz onların düşünmediği ama bizim düşündüğümüz onların çocuklarını geleceğini de düşünüyoruz. Dolayısıyla yaptığımız çalışmalarda tamamen şehircilik planlarını göz önüne alıyoruz”
“BELDE EVLER KONUSUNDA HALKIMIZ BİZİM YANIMIZDA”
30 Mart yerel seçimlerinden önce verilen sözleri yerine getirdiklerini ifade eden başkan Güler, özellikle Kirazlimanı Mahallesi’ndeki yüksek ölçekli olan ve kamuoyunda Belde Evler olarak bilinen konuda halkın kendilerine inanılmaz destek verdiğini söyledi.
Başkan Hilmi Güler, açıklamasına şöyle devam etti:
“Göreve başladığımız günden itibaren kıyılarımız ile ilgili önemli çalışmalara imza attık. Bunlardan en önemlisi Belde evler meselesiydi. Kıyı kanuna uymayan bu yapıyı yıktık. Halka kapanan bu alanı yaptığımız çalışmalar sonrasında tekrar halkımızın kullanımına açtık. Artık bu alanda halkımız denize giriyor. Aynı şekilde engelli kardeşlerimiz içinde bu alanda çalışma yaptık ve bu alanı engellilere de açacağız. 110 km’lik bir sahil bandı olan Ordu’nun 3 bin km’lik bir denizalanı yapıyor. Onun için kıyı kanunu bizim için çok önemli ve bu konuda asla taviz vermeyeceğiz. Sadece belde evler değil. 110 km’lik sahil bandında bulunan kaçak yapıları da yıktık. Yıkmaya da devam edeceğiz. Bu konuda asla bir direnmede yok. Halkımız bizim ne kadar haklı olduğumuzu görüyor ve bize desteği tam. 30 Mart seçimlerde ne söz verdiysek daha 3’üncü yılımızda büyük bir bölümünü hayata geçirdik. Bu kıyılarımızın açılması ise bunlardan sadece biriydi. Bunu da yaparak halkımızın kullanımına açtık”
“ORDU TERCİH EDİLEN BİR KENT OLMALDIR”
Ordu’nun tercih edilen bir kent olması için çalışma yaptıklarını söyleyen Başkan Güler, “Ne zaman tatil için Ordu ilk tercih edilen bir kent olursa o zaman biz o zaman görevimizi yapmış oluruz” dedi.
Başkan Güler, açıklamasında şunları belirtti:
“Ordu’nun il olmasından bu yana emeği geçen bütün herkese çok teşekkür ediyorum. Ordu’nun güzelleşmesi adına herkes önemli çalışmaların altına imza attılar. Bizde şimdi bunu daha güzel hale nasıl getiririz onun çalışmalarını yapıyoruz. Ordu’yu gelecek yüzyıla hazırlıyoruz. Onun için gece-gündüz demeden çalışıyoruz. Kenti bir bütün olarak ele alıyoruz. Yani tarım, turizm, teknoloji, sanat, kültür bunların hepsini değerlendiriyoruz. Ordu’ya gelenler eskiden, memleketi olduğu için geliyordu. Birde iş yapmak için mecburen geliyorlardı. Şimdi tercih edilen bir kent olması lazım Ordu’nun. Tatilde özellikle insanların tercih edeceği bir kent olursa Ordu’nun biz görevimizi tam yapmış oluruz”
“TARİHİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, tarihi alanların turizme kazandırılması için çalışmaların son sürat devam ettiğini ifade etti.
Başkan Güler, “Ordu’da bulunan tarihi yapıların yenileme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu çalışmaların devam ettiği yerlerden birisi de kurul kalesidir. Buraya özel ilgi gösteriyoruz. Buranın sadece belirli dönemlerde değil. Yılın 12 ayı halkında gezip görülebilmesi için üstünü kapatmak istiyoruz. Bunun dışında Fatsa Cıngırt, Ünye Kalesi, Gölköy kalesi ve diğerlerinin de içine alan bütün bir çalışma yürütüyoruz. Altınordu ilçemizde bulunan Yoroz Kent Ormanına güzel bir seyir terası yapıyoruz. Yani tarihimize sahip çıkarak hem onları geleceğe taşıyoruz hem de onları koruma altına almış oluyoruz. Biz önce atalarımızın dualarını almak istiyoruz. Onun için çalışmalarımızı hassas yürütüyoruz”
“İMAR KONUSUNDA BİR SİSTEM OTURTTURDUK”
İmar konusunda yapılan çalışmalarla ilgili de önemli açıklamada bulunan Başkan Güler, yapılan çalışmalar sonucunda yeni imar sistemine son şeklin verildiğini söyledi.
Başkan Güler, açıklamasına şöyle devam etti:
“Modern şehircilik ve aynı zamanda modern belediyecilik sadece İmar konusunun konuşulduğu bir yer olmamalıdır. Büyükşehir Belediyesinin meclis gündeminin yüzde 85’i imar. Geriye kalan yüzde 15 ise diğer konuları oluşturuyor. Biz bu olmamalı diye düşündük. Dedik ki herkes önünü görsün. Vatandaş eğer arsası varsa bu böyle tek tek değil, sistem olarak yerinin emsalini bilsin, yapacağı binanın ne kadar büyük olup olmayacağını bilsin ve pazarlık konusu olmamasını istedik. Onun içinde bölge bölge yerler belli olsun istedik. Sonra küçük parseller var. Bunları da birleştirelim istedik. Daha doğrusu Büyükşehir’de bir sistem olsun istedik. Bu uygulama dünyada da böyledir. Ayrıca Ordu bir deprem yaşayabilir. Yaşamasa bile İstanbul’da Ordu ikinci nüfus yoğunluğunu oluşturtuyor. Orada olacak bir deprem sonrası memleketine gelecek olan insanları düşünün. Şehrimizde içiçe olan binalar var. Yani bunların hepsini bir elden geçirelim. Kentsel dönüşüm yapalım. Herkes değerlerini bilsin. Tarımsal alanlara bina yapılmasın diye düşündük ve bu konuda ilke kararı aldık. 19 ilçe belediyemiz ile oturduk ve konuyu konuştuk. Onlarda bu çalışmayı anlayışla karşıladılar. Dolayısıyla imar konusunun temelini bu şekilde atarak geleceğin Ordu’sunu oluşturmak istedik. Tıpkı Süleyman Felek’ten itibaren başarılı çalışma yapan belediye başkanı arkadaşlarımız gibi bizlerde onların devamını yapmak istedik. Vatandaşımız yaptığımız bu imar düzenlemesi ile önünü gördü. Her bir arsa ayrı bir pazarlık konusu yapılmayacak. Çok şükür bu konuyu da düzenledik. Büyükşehir Belediye Meclisinde yeni İmar Planı onaylayarak çalışmalara devam etmek istiyoruz. Zaten bu imar planına biz kendiliğimizden el atmadık. Bizden önceki dönemle ilgili bir müracaat sonrasında mahkeme durdurma kararı vermişti. Dolayısıyla biz kucağımızda göreve gelir gelmez iptal edilen bir imar mevzuatı ile karşılaştık. Bunun gereği neyse yasalar önünde biz onu yaptık”
“ORDU’DA HALK İÇİN NE YAPABİLİRİZİ KONUŞALIM”
İmar konusunda yapılan eleştirilerin sistematik olarak bir noktadan çıktığını ifade eden Başkan Güler, sözlerini şöyle tamamladı:
“365 günün 364 günü Ordu’yu konuşalım. Ordu’ya ne katabiliriz, Ordu’da ne yapılabileceğini bunları konuşalım. Halkın menfaati neyse onu konuşalım. Geleceğin çocuklarının hakkı neyse onu konuşalım. İlimiz ne kaybettiyse bu kısır çekişmelerden dolayı kaybetti. Her kamplaşma bir körleşmedir. Ama biz bu eleştirilere cevap dahi vermek istemiyoruz. Ben asla bu konularda kimseye cevap vermedim. Gerek duymadım. Biz iş yapıyoruz. İşimize bakıyoruz. Bu eleştirilere bakmıyoruz. Bakmadığımız içinde çok fazla iş yapıyoruz. Bunlara takılı kalmadık. Bazen Ordu’da yapılan çalışmaları gördükçe inanamıyorlar. Ama biz yaptıklarımızla yapacaklarımızla her şey şeffaf. İmar konusunda yapılan eleştirileri asla kabul etmiyorum. Bu eleştiriler aslında sistematik olarak yapılıyor. Birileri bu işi organize ederek yönlendiriyor. Ama her zaman ki gibi gerçeklerin ortaya çıkması her zaman oluyor. Bunda da oldu. Bizim ekibimiz konusuna hâkimdir. Bizim İmar plancımız Türkiye’deki en iyi İmar planlamalarından bir tanesidir. Ben ekibime bu konuda çok güveniyorum. Kaldı ki bende bir belediyeciyim. 1994 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile başladık. Yani biz ilk defa gözümüzü Ordu’da açmadık. Bizim boğazımızdan haram geçmedikten sonra her şey gayet açık ve şeffaf. Biz yaptıklarımızdan karşılık beklemeden yapıyoruz.
Söylediklerimizin daha fazlasını görmek isteyenleri Büyükşehir Belediyemize davet ediyorum” diye konuştu.
Programda ayrıca, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı İlhan Yılmaz’da İmar konusunda yapılan çalışmalarla ilgili geniş kapsamlı bilgi verdi.