Kepez Belediyesi, Dokuma İplik Fabrikası’ndan sonra uzun yıllardır atıl halde kalan şehrin bir endüstriyel değerini daha ayağa kaldırıyor.
Antalya Pil Fabrikası yerleşkesi de, ‘DokumaPark Projesi’ mantığıyla şehre kazandırılıyor.
Böylelikle Fabrikalar Mahallesi Namık Kemal Bulvarı’nda, şehrin tam göbeğinde yan yana bulunan iki sanayi yerleşkesinin kıymetli arsaları; yeşil doku, kültür, sanat, eğitim ve müze tesisi olarak Antalya’nın hizmetine sunuluyor.
Dokuma ve Pil fabrikaları yerleşkeleriyle, şehre 332 dönümlük bir yeşil alan da kazandırılmış oldu.
PİL FABRİKASINA DOKUMA DOKUNUŞU
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda132 bin metrekare arazi üzerinde yer alan ve 1998’de üretimin durduğu Antalya Pil Fabrikası’nı, Kepez Belediyesine tahsis etmişti.
Kepez Belediyesi de, ‘Millet Bahçesi’ projesini uygulayacağı fabrika yerleşkesinin kapılarını, Antalyalılara açmak için kolları sıvadı.
Fabrika yerleşkesinin tahsisini alabilmek için Ankara’da yoğun bir mesai yapan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, pil fabrikası arazisini Dokuma mantığı ile şekillendiriyor.
Başkan Tütüncü, hatıralarının ve yeşil dokusunun korunacağını ifade ettiği Pil Fabrikası yerleşkesindeki binaları eğitim, spor, kültür ve müze tesisleri haline getiriyor.
PİL FABRİKASI’NDA İLK YATIRIM KÜTÜPHANE
Bu kapsamda fabrikanın lokal binası kütüphaneye dönüştürülüyor. 870 metrekare kullanım alanı olan bina, mimari dokusu korunarak, güçlendirilecek. Lokal binasının kütüphaneye dönüştürülmesi işi ihale yönetimiyle yapılacak. İhaleyi alacak yüklenici firma, kütüphane binasının tadilat, elektrik, mekanik, tesisat imalatları ile mobilya tefrişat işlerini gerçekleştirecek. Pil Fabrikası Kütüphanesi’nin yapımının bu yılın son çeyreğinde tamamlanarak, hizmete açılması planlanıyor.
CEMİL MERİÇ KÜTÜPHANESİ’NE KARDEŞ KÜTÜPHANE
Kepez Belediyesi, daha önce de Dokuma Fabrikası’nın trafo binasını, Cemil Meriç adıyla kütüphane haline getirmişti. Yaklaşık 100 bin kitap kapasitesi olan ve çok sevilen Cemil Meriç Kütüphanesi, her gün yüzlerce kişiyi kitap ve bilgiyle buluşturuyor. Pil Fabrikası Kütüphanesi’nin de yoğun bir ilgi görmesi bekleniyor.
PİL’E MİLLET BAHÇESİ
Pil Fabrikası Kütüphanesi projesiyle Kepez Belediyesinin, Cumhuriyetin 100. yılına armağan etmek için yatırım programına altığı kütüphane sayısı da 22’ye çıkmış oldu.
Başkan Hakan Tütüncü, Antalya’nın eski sanayi tesislerinden biri olan Pil Fabrikası’nda, üretimin 1998’de durduğunu anımsattı.
Başkan Tütüncü, bu fabrika alanını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının desteği ile Milet Bahçesi’ne dönüştüreceklerini belirtti.
“YEŞİL DOKU VE BİNALAR KORUNACAK”
Fabrika binasının yeşil dokusunu koruyacaklarının altını çizen Tütüncü, açıklamasında şunları kaydetti: “Pil Fabrikası alanındaki binaları yeniden işlevlendireceğiz. İşlevlendirme mantığında temel yaklaşımımız Dokuma Fabrikası olacak. Mezbele binalarını kültür, sanat, gençlik, eğitim ve spor tesisleri haline getirerek Dokuma Fabrikası’nı, bir değer haline dönüştürdük.
Aynı mantıkla pil fabrikasının binalarını da eğitim, spor, kültür ve müze tesisleri haline getireceğiz. Bu alanda eğitime, kültüre, sanata, spora, kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik önemli sosyal projeleri hayata geçireceğiz.
Fabrika alanının mimari tarz itibariyle nitelikli olan yapılarının korunması konusunda bir kararlılığımız var.”
Başkan Tütüncü, aynı alanda bulunan Dokuma ve Pil fabrikalarının arazilerinin, yeşil dokuları, eğitim, kültür, spor ve müze tesisleriyle Antalya için muhteşem bir yaşam bir adası olacağını sözlerine ekledi.
PİL FABRİKASI’NIN TARİHİ
Millet Bahçesi yapılması planlanan Antalya Pil Fabrikası, Türk Silahlı
Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan çeşitli pil ve bataryaları üretmek amacıyla Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE)’ne ait 300 dönümlük arazi üzerine kuruldu.
Antalya Pil Fabrikası’nın inşaatı, Şubat 1972 tarihinde başladı. Fabrikanın makineleri, bir İngiliz firmasına sipariş edildi. Binaların inşaatı ve makinelerin montajı 1974 tarihinde tamamlandı.
Fabrika, 39. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve 1. Milliyetçi Cephe Hükümetinin Milli Selamet Partili Sanayi ve Teknoloji Bakanı Abdülkerim Doğru tarafından Temmuz 1975’te törenle açıldı. Fabrikanın açılışı, dönemin gazeteleri tarafından “Balkanların ve Orta Doğunun en büyük askeri pil ve batarya fabrikası törenle hizmete girmiştir” şeklinde haberleştirildi.
65 milyon TL’lik bir yatırım olan Pil Fabrikası, 230 işçi ve 94 memur ile üretime başladı. Fabrika, 20 Temmuz 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin pil ve batarya ihtiyacını karşılamak için 3 vardiya çalışmıştı. Fabrikada, askeri siparişlerin azalmasından sonra ticari pil üretimine geçildi. Bu arada fabrikada, 1975-1976 yıllarında 18 ay süren bir grev de olmuştu. Dönemin hükümeti tarafından zarar ediyor gerekçesiyle MKE Antalya Pil Fabrikası, 31 Aralık 1998 kapatıldı.