Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Psikolog Rojda Çeçen ile Söyleşi

Başkent Postası / Murat Genç – Devrim Aktürk

Başkent Postası / Murat

Psikolog Rojda Çeçen ile Söyleşi

Devrim AKTÜRK

Diyarbakırlı Psikolog Rojda Çeçen ile Psikoloji üzerine söyleşi gerçekleştirdik.

Diyarbakırlı genç psikolog Rojda Çeçen yaptıkları çalışmalarla gönüllerde taht kururken, kendileriyle beraber bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte, Rojda Çeçen ile yaptığımız röportajda dikkat çeken başlıklar.

Devrim AKTÜRK: Kendinizden Bahseder Misiniz?

Rojda ÇEÇEN: Merhaba, öncelikle benimle bu röportajı gerçekleştirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Ben Psikolog Rojda Çeçen. Şuanda kurucusu olduğum Diyarbakır Aris psikoloji ve Psikoterapi merkezinde Çocuk, Ergen ve Yetişkinlere psikoterapi hizmeti vermekteyim. Çeşitli yardım kuruluşlarında gönüllü olarak mesleğim doğrultusunda aktif roller aldım. Birçok projelerde bulundum. Bunların yanında kendimi geliştirmek için test eğitimlerime sempozyumlara ve seminerlere katıldım.
Aynı zamanda Diyarbakır Kamer Vakfı tarafından yürütülen Bizde Varız Projesinde Psikolog olarak çalışmaktayım. Diyarbakır neurosound ( Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Disleksi Akademik Başarı vb.) temsilcisiyim. Şuanda birçok stklarda seminerler vermekteyim aynı zamanda çocuklara yönelik atölyeler düzenlemekteyim.
Psikoloji Lisans eğitimim boyunca birçok terapi eğitimi ve çeşitli staj deneyimlerim oldu.
Aldığım eğitimler ve uzmanlık alanlarımdan kısaca bahsedersek: Oyun Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Filial Terapi, sınav kaygısı, çocuk değerlendirme testleri, çocuk ve ergenlerde dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Akademik Başarı, Hızlı Okuma Programı, Disleksi ,Moxo Dikkat Testi…

Devrim AKTÜRK: Sizce Psikolog Nedir?

Rojda ÇEÇEN: Psikolog sizi bir uzman gözüyle tarafsız olarak dinler. Çeşitli yöntemler terapi tekniklerivle testlerle size yardımcı olmaya çalışır . Sorularla başka bir açıdan bakmanızı amaçlar. Psikolog ruhsal anlamda güçlük çeken insanlarla çalışır. Psikologlar danışanla beraber iş birliği içinde probleme çözüm bulmaya çalışan kişilerdir.

Devrim AKTÜRK: Psikolog Ve Psikiyatrist Arasında Ne Gibi Farklar bulunmaktadır?

Rojda ÇEÇEN: Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler. Psikologlar, üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olarak psikolog Unvanını alırlar. Psikologlar tedavi yöntemi olarak benimsedikleri disiplin doğrultusunda psikoterapi uygularlar.

Devrim AKTÜRK: Hangi Durumlarda Psikologa Gitmeliyiz?

Rojda ÇEÇEN: Kimi zamanlarda kendimizi çıkmazda bulduğumuz, sorunlarımızı çözemediğimiz durumlar olabilir. Sorunlar olmasa da memnuniyet duygumuzda eksiklik, sebepsiz yere sinirlilik hissedebiliriz. Veya sadece bazı konularda farklı bir bakış açısıyla olaylara bakmasını istediğimiz bir kişiye ihtiyaç duyabiliriz. Aşağıdaki durumlarda psikologa başvuru yapabiliriz.

Uzun süreli bir depresyon durumu mevcutsa
Aşırı alınganlık ve özgüven eksikliği yaşanıyorsa
Kalabalık ortamlarda dahi yalnızlık hissi oluşuyorsa
Kadın-erkek ilişkilerinde çözülemeyen problemler varsa
Sürekli can sıkıntısı ve bunalma duygusu hissediliyorsa
Aşırı dikkat dağınıklığı varsa
Ciddi bir sınav maratonunda olup yeterli konsantrasyon sağlanamıyorsa
Evlilik öncesinde veya evliliği bitiremeye dönük durumlarda kafa karışıklığı yaşanıyorsa
Herhangi bir aktiviteye bağımlılık derecesinde ilgi gösteriliyorsa
Sürekli korku, kaygı veya telaş hissediliyorsa bir psikoloğa giderek yardım almak gerekmektedir.

Devrim AKTÜRK: Bir Psikolog Olarak Psikoloji Alanında Üniversite Eğitimi Dışında Alınması Gereken Eğitimler Var Mıdır?

Rojda ÇEÇEN: Üniversite eğitimi dışında alınması gereken birçok eğitim var. Psikoloji bölümü “artık tamamım” diyebileceğimiz bir bölüm değil. Yeniliğe, değişikliklere açık olmak ve devamlı takip etmek gerekiyor. Genellikle belirlediğimiz rotada, uzman olmak istediğimiz yolda bize destek olacak eğitimler almak daha iyi olacaktır.

Devrim AKTÜRK: Birçok kişi “Psikologa anlattıklarımı psikologum da başkasına anlatır mı?“ gibi düşüncelerden dolayı bir psikologa gitmekte sorunlar çıkarmaktadırlar. Bunun için danışacak olan kişilere neler söylemek istersiniz?

Rojda ÇEÇEN: Bu seanslar, güvene dayalı terapötik bir bağ oluşturdukları için vardır.
Terapide etik kuralları gereği yapılan görüşmelerin, terapist ve danışan arasında kalması gerekmektedir. Danışan ilgili bilgileri kimseyle paylaşmamaları, mesleki gerekliliktir. Terapinin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi ve olumlu sonuç alınabilmesi için karşılıklı güven ilişkisi çok önemlidir. Aynı zamanda kişilerin özel hayatlarıyla ilgili gizli tutulması gereken bilgilerin herhangi bir platformda yazılı veya sözlü olarak paylaşılmasını yasaklayan bazı yasal düzenlemeler de vardır.

Devrim AKTÜRK: Psikoloji eğitimi almak isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Rojda ÇEÇEN: Öncelikle psikolojide tamamım kavramı hiçbir zaman yoktur çünkü sürekli eğitimlerle süpervizyonlarla geliştirilmesi gereken bir alan. Psikoloji okuyan ya da okumak isteyenlere tavsiyem lisans eğitimi boyunca sürekli kendilerini geliştirmeleri bir alan seçmeli ve alana yönelik okumalar ve eğitimler alınmalı.