Muhsin AKIL
İHA, SİHA ve AKINCI TİHA’larla Savunma Sanayiimizde bir ilki gerçekleştiren BAYKAR ile tüm Türkiye gurur duyuyor. İnsansız hava araçlarımızı üreten BAYKAR’ın kurucusu, medar-ı iftiharı merhum Özdemir Bayraktar ve oğulları Selçuk ve Haluk Bayraktar’ı daha yakından tanımak gerekiyor.
Özdemir Bayraktar’ın öncülüğünde 1984 yılında kurulan BAYKAR’ın amacı otomotiv sektöründe yerlileştirmeye yönelikti. Daha sonra savunma sanayiimizdeki yerli ve milli teknolojik büyük boşluğu görüp havacılığa yöneldi. Özdemir Bayraktar, milli ve özgün insansız Hava Aracı teknolojisi üzerine projeler geliştirdi. Geliştirdiği projelerin tasarım, prototip ve imalat aşamaları ile birlikte yatırım planlaması dahil her aşamasında öncü bir lider olarak alın teri vardır. Özdemir Bayraktar, 2005-2009 yılları arasında BAYKAR’ın TSK için geliştirdiği ilk insansız hava aracı Mini İHA Ar-Ge çalışmalarında bulundu. Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA dahil olmak üzere BAYKAR tarafından gerçekleştirilen milli, yerli ve özgün tüm ürünlerin tasarımlarını da Özdemir Bayraktar yapmıştır.
Şimdi de merhum Özdemir Bayraktar’ın oğulları Selçuk ve Haluk Bayraktar kardeşlerin başında olduğu BAYKAR şirketini ve Mühendis arkadaşları ile birlikte bugün insansız mühimmat taşıyabilen AKINCI TİHA’yı büyük bir azim ve gayretle nasıl gerçekleştirdiklerinin hikayesini anlatacağım.
Çocukluğunda havacılığa çok meraklı olan Selçuk Bayraktar yaşı ilerledikçe hayallerine daha dört elle sarılarak mücadelesini hiçbir zaman bırakmıyor. Selçuk Bayraktar kardeşi Haluk Bayraktar ile birlikte ailece insansız hava aracı üretmeyi kafaya koymuşlardı. Çünkü Türkiye’nin buna çok ihtiyacı vardı. Zaman içinde amaca doğru aşama aşama yaklaşıyorlardı. Bir kere düğmeye basmışlardı. İHA, SİHA başarısı artık onları daha ötesine götürmüştü. Yani, daha büyüğüne, daha imkansızına… İmkansızı imkanlı yapma başarısına… Artık insansız mühimmat taşıyabilen hava aracına… Yani bugün savaş uçaklarının aynısın yapabilen ama insansız olanı… Hem de mühimmat taşıyabilecek olanı…
Selçuk Bayraktar’ın bu konudaki düşünceleri çok önemliydi: “AKINCI ileri teknolojik bir makinadan çok daha ötesi… Bizim için bir ruhu var… O ruh, semalarda hür ve bağımsız olacağımızın milletimizin iradesinin ifadesidir… Havacılıkta akamete uğratılmış serüvenimizin yeniden hikayesidir… AKINCI inşallah milyonlarca saat görev yapacak. Ülkemizi koruyacak. İsminin hakkını verecek. İsmi gibi çevik, kusursuz ve yılmaz bekçisi olacak…”
Selçuk Bayraktar’ın yeni insansız hava aracı olan AKINCI için duygu ve düşünceleri böyleydi. Artık bu duygu, düşüncelerin ki bu güzel hayalin icraata konmasının vakti gelmişti. Ve düğmeye basılmıştı…
Aslında Bayraktar ailesi 1986 yılında işe otomotiv yan sanayi olarak iş dünyasına giriyorlar. Selçuk ve Haluk Bayraktar ilk iş tecrübeleri babalarının yanında geçiyor. Zaman içinde Selçuk Bayraktar’ın havacılığa merakı nedeniyle artık Türkiye’de insansız hava aracı olmadığını gördükleri için böyle bir amaca yöneliyorlar. BAYKAR olarak Ve adım adım ilerliyorlar. 7 kişilik bir ekip bugün 750 kişiye ulaşıyor. Selçuk Bayraktar’ın kendi tabiriyle bundan 18 yıl önce 5 kiloluk bir uçakla uğraşırken bugün 5,5 tonluk bir uçakla uğraşır haline geldiler. Aslında bu alanda derinlemesine tüm teknolojiler üzerine çalışıyorlardı. Bu teknolojileri Türkiye’de kullandıkları gibi aynı zamanda ihraç da etmeye başladılar. Ukrayna ve Katar iki örnek… Yeni insansız hava aracı AKINCI TİHA ile bu teknoloji ile dünyadaki ilk üç ülke arasında olmak…
Onların amacı, Türkiye’yi insansız hava araçlarında dünyada bir numarası yapmak… BAYKAR, Türkiye’yi savunma ve havacılık alanında dönüşüm yaratacak bir ivmenin öncüsü haline getirmiş durumdadır. Türkiye ilklere imza atan ve yüzde 93 yerlilik oranına ulaşan BAYKAR hava araçları alanında dünya çapında en ileri teknolojik sistemleri geliştirmeye devam etmekte…
Projenin gerçekleşmesine son günler yaklaştığında Selçuk Bayraktar, AKINCI TİHA Projesi’nin Savunma Sanayi Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile birlikte uçuşa hazırladıklarını söyleyerek herhangi bir aksama olmaksızın çalışmaların başarı ile geçtiğinin belirtiyordu.
Yıl 14 Haziran 2019… BAYKAR Milli SİHA Ar-Ge olarak düğmeye basılıyor. AKINCI İnsansız Hava Aracını üretmek için farklı ekipler birlikteliğinde (yani 7 farklı mühendislik) hazırlanan mühendislik tasarımlarını Savunma Sanayi Başkanlığı’nın onayına sunarlar. Ve onay çıkar… Hazırlıklar tamamlanır ve çalışmalara başlanır…
Ve son gün büyük bir heyecan… Artık büyük test günü gelir… Ve nihayetinde AKINCI bu testten başarı ile geçer. Uçak havalanır… Selçuk Bayraktar, Hakan Bayraktar ve tüm ekip büyük bir heyecan içinde… Duygulu anlar yaşanır. Ve ağlayanlar bile nasıl bir başarıya imza attıklarının yegane şahidi olsa gerek…
Selçuk Bayraktar ne kadar sakin olsa da sevinci ve heyecanı yapmış olduğu konuşmaya şu şekilde yansır! Bayraktar’ın son sözleri büyük şairimiz Yahya Kemal Beyatlı’nın o meşhur şiirinden mısralar olur: “BİN ATLI AKINLARDA ÇOCUKLAR GİBİ ŞENDİK. BİN ATLI O GÜN DEV GİBİ BİR ORDUYU YENDİK”
Türkiye son 20 yıl içinde siyasi, ekonomik, teknolojik, dış politika (uluslararası ilişkiler), askeri, istihbarı, bilimsel ve özellikle milli savunmada nereden nereye geldiğini anlamak için insansız hava araçları konusunda BAYKAR’ın genç, dinamik, çalışkan genç teknik müdürü Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar kardeşlerin öncülüğünde gerçekleşen ve Türkiye’nin ilkleri arasına giren Milli İHA, SİHA birlikte şimdi de AKINCI TİHA Türkiye’nin medar-ı iftiharı, gururu, onuru olmuştur. Ve onları yetiştiren merhum babaları Özdemir Bayraktar’ı da asla unutmamak gerekiyor.
20 yıllık alınteri/emeğin, birikimin ve tecrübelerin sonunda Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde AKINCI Projeleri’nden birisi daha gerçekleşiyor. BAYKAR tarafından milli, yerli ve özgün bir şekilde geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) Savunma Sanayiimize kazandırılıyor
BAYKAR, Türk Havacılık tarihinde yerli ve milli olarak geliştirilen bir ilke daha imza atmıştır. Bayraktar AKINCI, RORETSAN tarafından geliştirilen Teber-82 Güdüm Kiti ile deniz yüzeyindeki hedefe yönelik başarılı bir test atışı da yapmıştır. Ayrıca, 11 Mart 2022’de Türk Milli Havacılık tarihinde AKINCI B TİHA’nın yapmış olduğu test uçuşunda 40 bin 170 fit yüksekliğe çıkarak rekor kırmıştır.
BAYKAR, Türk Milli Havacılık yönünden hem Türkiye’nin büyük bir eksikliğini gidermiş hem de dışa açılarak ihracat talepleri almaya başlamıştır. BAYKAR, Türkiye’nin ilk milli İHA ihracatını 2012 yılında gerçekleştirmiştir. Şu anda da Bayraktar AKINCI TİHA 3 ülkeyle ihracat sözleşmesi yapmıştır. Hala da bazı ülkeler AKINCI TİHA için görüşme talebinde bulunuyorlar.
Türkiye için onur ve gurur kaynağımız olacak olan AKINCI TİHA’nın belgeselini çekerek 15 ay gibi bir zamanda tamamlayan yönetmenlerini elbet ki unutacak değildik. 2019 yılında başlayan devası bir projenin belgeselin yönetmenliğini Altuğ Gültan ve Burak Aksoy yapmıştır. Belgesel, BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve mühendislik birimleri liderleri kendileriyle gerçekleştirilen röportajlarda yapılan çalışmaları anlatıyor. Aslında bu belgeselle Türkiye’de bir ilk gerçekleşmiş oluyordu. Çünkü bu belgesel, Türkiye’de ilk kez yüksek teknolojiye sahip bir hava aracının geliştirilme sürecini izleyicilerle buluşmuş oluyor.