DIŞ POLİTİKA/Haber-Yorum: Muhsin AKIL
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarılmasına yol açmıştı. Bu durum Türkiye-ABD arasında tansiyonu yükseltmiş ve uzun süreçli gerilimler doğurmuştu. ABD, Yunanistan’ın ekmeğine yağ sürmüştü. Ayrıca ABD-Yunanistan arasında olağanüstü bir yakınlaşmayı tetiklemişti. ABD’nin son birkaç yıldır (sözde Rusya tehdidine karşı) Yunanistan’ı topyekün askeri üslerle doldurması ne anlama geliyordu?! Rusya-Ukrayna Savaşı da işin bahanesiydi. Bütün bu yaşananlar, Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan’ın ABD’yi arkasına alarak açık/aleni bir şekilde Türkiye’yi tehdit etmekten başka bir şey değildi.
ABD Başkan Biden, Madrid NATO Zirvesi’nde F-16’ların satışıyla ilgili söz vermişti. ABD Temsilciler Meclisi’nin 14 Temmuz’daki Kongresi’nde 179 karşı 244 oyla onaylansa dahi Yunanistan Şerh’i engeli vardı! ABD senatosundan da benzeri bir karar çıkarsa Bıden’ın tek yapacağı şey ‘veto’ etmek. Geçmişte olduğu gibi yine Yunanistan ve Ermeni lobileri devreye girmişti. F-16’ların Türkiye’ye satılabilmesi için Yunanistan Hava Sahası’nın ihlal edilmemesi gerekiyormuş! Bu durum açık bir şekilde Türkiye’nin egemenlik haklarına ipotek koyma anlamına geliyordu. Türkiye bunu asla kabul edemezdi. Yunanistan yine yapacağını yapmıştı.
Öte yandan NATO Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in üyelik konusundaki Türkiye engeli ne kadar kalkmış gibi görünse de verilen sözlerin yerine getirilmesi konusunda şu ana kadar kesin ve net bir adım atılmamıştı. Böylesi bir durumda Finlandiya ve İsveç nasıl NATO üyesi olacaktı?! Bugüne kadar gerek AB ülkeleri gerekse NATO’ya bağlı bazı ülkeler Türkiye’ye vermiş oldukları sözlerden hangisini yerine getirmişlerdi?! Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile ateş bacayı sarmıştı! ABD’nin de AB ülkelerinin de ve NATO’nun da paçası tutuşmuştu. Ve Türkiye’nin kapısını çaldılar… Türkiye nasıl olsa NATO ülkesi…
Türkiye dengeleri korumak için ABD, AB ve NATO ülkeleri ile ilgili yapıcı bir dış politika izledi. Hatta Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk konusunda hiçbir ülkenin yapamadığı birçok şeyi icraata döktü. Türkiye olumlu, pozitif ve insanı o kadar çok şey yaptı ki… Dünyadaki gıda krizini çözmek için NATO, Rusya, Ukrayna arasında büyük bir diplomasi trafiği yürüttü. Başardı ki iyi sonuçlar aldı. Böylece, Türkiye’nin siyasi, stratejik, jeopolitik konumu ve gücü bir kez daha dünya gündemine gelmiş oldu. ABD ne kadar ikiyüzlü olsa da Türkiye’nin bu başarısından dolayı minnet duydu. NATO Türkiye’nin bu başarısını takdir etti. Bazı AB ülkeleri de memnuniyetlerini bildirerek Türkiye’ye şükranlarını sundular.
Bütün bu gelişmeler sonucunda Finlandiya ve İsveç sözünde duracak mı?! Yunanistan-Türkiye Gerilimi, Rusya-Ukrayna Savaşı sona erecek mi?! ABD-Türkiye arasındaki F-16’lar sorunu neticeye kavuşacak mı?! Eğer sözkonusu bütün bu ülkeler iyi niyetli ve dürüst olurlarsa neden olmasın… Fakat bize göre ne Finlandiya ve İsveç, ne ABD, ne Yunanistan sözünde durmayacak. Sözünde duracak olanlar yapıcı adımlar atar ve iyi niyetlerini gösterebilirdi. Sözünde duracak olanlar Türkiye’nin istediğini terör örgütü mensuplarını iade konusunda güven verici adımları atabilirlerdi. Sözünde duracak olanlar Yunanistan’ı askeri üs deposuna çevirmekten vazgeçer ve Türkiye’nin istediği F-16’lar konusunda ‘şerh’ koymazdı… Peki bu durumdan kim kazançlı çıkacak?! Biz diyoruz ki BÜTÜN BU ÜLKELER sözlerinde dursalar da durmasalar da bütün bu gelişmelerden TÜRKİYE KAZANÇLI ÇIKACAK!..