Web Sitemizi Yeniledik
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için daha işlevsel ve aradığınız bilgiye en hızlı ve kolay biçimde ulaşabileceğiniz güncel bir web sitesi hazırladık. Yeniden tasarlanan Dinamik İçerik Yönetimi sayesinde projelerimiz hakkında her zaman en güncel bilgiye ulaşabileceksiniz.
Hayrat Hakkında ;
Trabzon iline bağlı olan Hayrat 1991 yılında ilçe statüsüne geçmiş, 1992 yılında bir çok birimi oluşturularak Of ilçesinden ayrılmıştır. Hayrat tarihi incelenirken Of’dan yeni ayrılarak ilçe olması nedeniyle Of’un tarihiyle bir bütünlük içinde ele alınması gerekir. Bu doğrultuda Of’un geçirdiği tarihi süreç Hayrat içinde geçerli olmaktadır. Dönem hakkında bilgi veren kaynaklarda bu bilgiyi desteklemektedir.
Bazı yerel yayınlarda Of’un Mitos’lu denizcilerce kurulan şehirlerden biri olduğu ve M:Ö:312’de Pontus Kırallığı sınırlarına girene kadar bağımsız olduğu yazılmakla birlikte bunu doğrulayan bir belge veya kaynak yoktur. Bölge ile ilgilien eski kaynak Heredot Tarihi’dir.
Heredot , bölgeye gelen Milletlerin bu bölgedeki Amazon (kadın savaşçı) denen bir toplulukla karşılaştığını, bunun dışında bölgede bazı yerli kavimlerden bahseder. Milletlerden önce Trabzon yöresinin Hititlere ait olduğunu,M.Ö. 1900’lerde Hitit İmparatorluğu’nun kurulduğu , M.Ö.1200’lü yıllarda Hititler zayıflayınca Doğu Karadeniz’de Azzi’ler diye bir topluluğun oldu bütün tarih ders kitaplarında yazılıdır. Trabzon ve çevresi ile ilgili en geniş bilgi Ksenophon’un yazdığı “Anabasis” adlı kitapta vardır.
M.Ö.400 yılında yazılan bu kitapta Trabzon’un şehir dışındaki yerlerinden ve dağlarından bahsederken bunları o dönemin isimleriyle geniş olarak anlatır. Miletler’in Trabzon’u yaklaşık M.Ö.750 yıllarında kurduğu bilindiğine göre aradaki dönemde Of ta bağımsız bir yönetimin olduğu söylemek kesinlikle yanlıştır.
Trabzon şehri Of ile birlikte Müslüman Türklerin eline geçtiği 1461 yılına kadar Of ‘a sırasıyla koloniciler , Persler , Selevkiya Krallığı , Pontus Krallığı , Roma imparatorluğu , Bizans İmparatorluğu , Trabzon Rum Pontus İmparatorluğu hakim olmuştur. Rum Pontus İmparatorluğu sözündeki Rum ibaresinin Yunanlılık ile hiç ilgisi olmayıp kelime olarak Romalı manasına geldiği kesin hükümdür.
Ayrıca özellikle Bizans dönemimde, Müslüman Arap ve Terklere karşı Bizanslılar çareyi Balkanlardan getirdikleri bir çok Türk boyunu Trabzon ve Of ‘ tan başlayarak güneye doğru Akdeniz sahillerine kadar yerleştirmekle bulmuştur. Ancak yerleşen bu insanlar genelde dağlık kesimlere yerleşmişlerdir. Burada dilleri Rumca ( bugünkü Yunanca ‘ dan farklı ) , dinleri Hıristiyan , çoğu kültürleri Türk olan insanlar vardır. Yine bu yöre insanı ile kafkas insanı arasında da kültür ve yaşam biçimi olarak çok sayıda benzerlik vardır. Bunlar ile ilgili bir çok yayın Of-Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi’ndeki kütüphanede bulunmaktadır.
Of , 1461 ‘ de alındıktan sonra Of ‘ a ilk Müslüman -Türk yerleşmesi genellikle asker aileleri açısından olmuştur. Of ‘ta Solaklı ve Baltacı deresinin adları da buraya solaklı ve baltacı bölüklerinden yerleşen askerlerle ilgilidir. Of’a Müslümanların yerleşmesi ile ilgili kesin bilgiler arasında nüfus bilgileri verilebilir.
Hayrat Belediye Başkanı Mehmet Nuhoğlu’nun Özgeçmişi
Saygı değer hemşehrilerim, muhterem ziyaretçiler.
Yüce yaratanın takdiri ve halkımızın teveccühü ile 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçim neticesinde Trabzon’un güzel içesi Hayrat Belediyesine Belediye Başkanı olarak hizmet etmek bize nasip oldu . O tarihten beri mevcut imkanları iyi kullanmak ve yeni imkanlar bulmak suretiyle Hayrat halkına en iyi hizmeti verebilmek tek amacımız olmuştur. Gerek planlama ve gerekse uygulama aşamalarında hizmetlerimizle ilgili olarak halkımızla ya doğrudan ,yada iletişim araçları vasıtasıyla bilgi alışverişinde bulunmaya özen gösteriyoruz.
Bu sitenin de amacı, bilgi alışverişini geliştirmek ve Hayrat dışında bulunan değerli hemşehrilerimizle de kolaylıkla diyalog kurabilmeyi sağlamak ve Hayrat’ı tanıtmaktır.
Hayrat dışında yaşayan hemşehrilerimizin güzel Hayratımıza yatırım yapmaları ve buradaki hemşehrilerine sahip çıkmaları İlçemizin geleceği açısından büyük önem arzetmektedir. Bu hususta değerli hemşehrilerimizin maddi ve manevi yardımlarını bekliyoruz.
Halkımızın da desteği ile güzel Hayrat’ımızı alt yapı, üst yapı, sosyal ,ekonomik ve kültürel açıdan en iyi duruma getirme gayreti içersindeyiz. Doğru, dürüst ve tarafsız bir hizmet anlayışı ile bu göreve layık olduğumuzu Halkımızın memnuniyetinde görebilmek en büyük bahtiyarlığımız olacaktır.
Bizi buradan ziyaret edip okuma zahmetine katlandığınız için sizlere teşekkür ediyor, ilk fırsatta Hayratımıza gelerek konukseverliğimize şahit olmanızı temenni ediyor, hepinize en içten selam ve saygılar sunuyorum.
Mehmet NUHOĞLU Hayrat Belediye Başkanı
“İnsanın en hayırlısı onlara hizmet edenidir.!”
Mehmet NUHOĞLU Hayrat Belediye Başkanı
https://www.hayrat.bel.tr/#calisma