Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye ve Yunanistan Arasında Son 5 Yıl İçinde Neler Yaşandı?!

ADIM ADIM SAVAŞA DOĞRU…

ADIM ADIM SAVAŞA DOĞRU...

Yunanistan ve Türkiye arasındaki tansiyon/gerilim yine zirveye yükseldi.  Türkiye aleyhine ABD’de  F-16’larla ilgili provokatif girişimlerde bulunan Yunanistan, kendi ihtiyacı olan F-35’ler konusunda yoğun yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor. Türkiye’nin elindeki mevcut F-16 savaş uçaklarını modernleştirmesi  ve yeni savaş uçaklarının alımı ile ilgili projeyi engelleyebilmek için akla-hayale gelmedik yollara başvurmaktan çekinmiyor. Yunanistan’ın bu düşmanca davranışları üzerine Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın “Artık benim için Miçotakis diye biri yok”  diye çok sert bir şekilde uyarması üzerine Miçotakis’in fizik-kimyası bozulmuştu.

ABD’nin dünyaca ünlü iş dünyası ve ekonomi dergisinde Paul Iddon, Yunanistan’ın (Türkiye’nin elindeki) hava üstünlüğünü alacağına dair bir yazı kaleme aldı. Paul Iddon makalesindeTürkiye’nin Rusya’dan Hava Savunma Sistemi (S-400) alması üzerine ABD’nin Türkiye’ye satacağı F-35’leri devre dışı etmesi Yunanistan’ı şımartmaya yetti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in Türkiye’nin Kıbrıs üzerindeki haklarından dolayı vermiş olduğu mücadeleyi Rusya’ya benzeterek Türkiye’nin garantörlüğü üzerinden eş zamanlı Türkiye’yi suçlamalarını ‘öküz altından buzağı’ aramaya benzetebiliriz. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği gibi Türkiye de Kıbrıs’ı işgal etmiş! Karşılaştırmaya bir bakar mısınız!.. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ABD Kongresi’nde benzer sözler sarfetti.

Türkiye-Yunanistan arasında yaşanan tarihi gerilimleri farklı bir açıdan analiz eden Burak Yıldırım 6 Mayıs 20210 tarihinde ‘ivme hareketi’ internet sitesinde “Hiç Çıkmayacak Türkiye-Yunanistan Savaşı Perspektifinden; Türkiye Savunma Doktrini Eleştirisi” başlıklı yazısında “90’lı yıllarda yaşanan Türk-Yunan gerginliği son birkaç yılda tekrar gündeme geldi… Kıta sahanlığı, kara suları, münhasır ekonomik bölgeler, hava sahası sınırları, aidiyetlerinin belirsiz olduğu iddia edilen kayalıklar, silahlandırılan adalar, Ege ordusunun varlığı, Kıbrıs sorunu başlıklarıyla özetleyebileceğimiz anlaşmazlıklar”ın Türkiye ve Yunanistan için çok önemli iç politika açmazları olduğunu belirtiyor. Her iki ülke arasındaki sorunların çözümü için de “Bu sorunları makul ve adil bir şekilde çözmeyi hedefleyen siyasetçiler aynı anda Türkiye ve Yunanistan’da iktidara gelmediği sürece de nihai çözümlere ulaşmak oldukça zor gözükmektedir.” diyor.

Burak Yıldırım, Türkiye ve Yunanistan arasında savaş çıkar mı konusuna da “İki ülke de tetiği çektikleri anda tüm kazanımlarını kaybedeceklerini bildiğinden böyle bir savaşa girişemez. Ortada  ‘temiz savaş’ için hiçbir formül bulunmamaktadır. Sürekli askeri müttefik talebinde bulunan Yunanistan Kurmayı , sıklet farkının algılayabiliyorken ve 50 yıldır aralıksız savaşan ve savaşın ne anlama geldiğini ve sonuçlarını bilen Türkiye Kurmayları da bu savaşla ilgili gönülsüzdür.” Böylesi bir ihtimalin sözkonusu olamayacağının altını çiziyor. ABD, AB ve NATO da böyle bir gerginliğin silahlı çatışmaya dönmesine izin vermeme adına gerektiğinde baskı yapma eğilimindedir. Rusya bile her ne kadar NATO’da çatlak oluşturmayı hedeflese de deniz ticaretinin çok önemli bir kısmının Boğazlar ve Ege’ye bağlı olması nedeniyle bir Türk-Yunan savaşını çıkmasını istemeyecektir. Bu aşamada bu konuyla ilgili ne kadar ciddiye alınacakları belirsiz olsa da iki ülkenin en yetkili ağızları da savaş istemediklerini ve müzakere etmek istediklerini her platformda dile getirmektedir.”

2010 yılında da Yunanistan ve Türkiye arasında savaş çıkıp-çıkmayacağı konusunda medyada birçok yorumlar yapılmıştı. Yıl 2022, hala Türkiye-Yunanistan arasında savaş çıkıp-çıkmayacağı tartışılıyor!.. Biz böylesi bir savaşın 2022-2023 arasında çıkacağını daha önceki bir yazımızda zaten aleni ve iddialı bir şekilde belirtmiştik.

2018 yılında da Türkiye-Yunanistan arasında olağanüstü gerginlikler, sürtüşmeler ve polemikler yaşandı. Yunanistan’da siyasiler, medya ve akademisyenler Türkiye’yi hedef alan ağır eleştiriler yapmaktaydılar. Onlara göre Türkiye Ege’de kriz çıkartıyormuş, Yunanistan’ın kırmızı çizgilerine yaklaşıyormuş vs. iddialar… Yine de Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, Türkiye’yi ne kadar sert bir şekilde eleştirmiş olsa da “Türkiye’nin Yunanistan’a saldırmayacak kadar zeki olduğunu”  söyleyerek Yunanistan’ın amacının barış, dostluk ve karşılıklı ilişki olduğunu ifade etmesi de bir o kadar manidar olsa gerekti.

Yine 2018 yılında, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında helikopterle Yunanistan’a kaçarak sığınma talebinde bulunan FETÖ hainlerinin iadesi konusuna yanaşmayan Yunanistan’dan “Türkiye ile savaşta değiliz ki tutukları takas edelim” cevabı üzerine Türkiye-Yunanistan arasında karşılıklı sürtüşmeler yaşanmıştı.

11 Aralık 2019 tarihinde Ocak Medya internet sitesinde Serkan Yıldız “Türk – Yunan Savaşı? Kazanan kim olur?” başlıklı yazısında medyada çıkan önemli bir haber üzerine Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı Bakoyannis’in ülkesinin savaşa girmesi halinde büyük bir kriz yaşayacağının altını çizerek Kardak Krizi’ni hatırlatması üzerinden yapmış olduğu analizinde Bakoyannis için “Tarihten ders almış bir politikacı” diyerek olası bir savaş halinde Yunanistan’ın başına neler geleceğine dikkati çekmeye çalışmış ve savaş olmayacağı hususundaki düşüncelerini belirtmiş. Savaş olsa bile topla-tüfekle değil siyasi, ekonomik, sosyal, teknolojik vs. yollardan olabileceği üzerinde durmuş. Hülasa ki savaş oldu, kazanın ne Türkiye ne de Yunanistan olmayacağını, kazanın ABD, İngiltere, Fransa, Rusya olabileceğini belirterek farklı bir bakış sergilemiş.

2020 yılında Türkiye ve Yunanistan arasındaki yarım asırdır süregelen Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz vs. sorunlar üzerinden yükselen tansiyon ve gerilim gündeme yine savaş senaryolarını taşıdı. Her iki ülke de NATO üyesi ve komşu! Bu iki ülkenin güvencesi NATO olduğuna göre..! Yani, muhtemel bir savaş çıkma halinde NATO ülkeleri bu iki ülkeden hangisine destek verecek?! Maalesef durum çok garip ve tuhaf!.. NATO aslında bir güvenlik zırhı ve  güvenlik şemsiyesi değil mi?! Aynı güvenlik zırhı içinde, aynı güvenlik şemsiyesi altında bu iki ülke birbirinin gırtlağını sıkarsa diğer NATO üyesi ülkeler ne yapar dersiniz?! 1960’lı ve 1974’lü yıllar unutulmadı! Türkiye ve Yunanistan arasında Kıbrıs üzerinde gerçekleşen sıcak çatışmalar ve kısa süreli savaş..! Ya şimdi..?! Yıl 2022… Türkiye ve Yunanistan arasındaki tansiyon, gerilim ve karşılıklı öfke tavan yaptı ve savaş çanları çalmaya başladı… Yunanistan’ın durmak bilmeyen provokasyonları Türkiye’nin sabrını taşırmaya başladı. Bu durum Türkiye’nin canına tak ettirdi ve sonunda Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan “Benim için Miçotakis diye biri yok” diyerek Yunanistan ile tüm ipleri kopartıp attı. 

Yunanistan ve Türkiye arasındaki Doğu Akdeniz gerginliği üzerine Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 2019 yılında iki ülkeyi karşı-karşıya getirecek bölgedeki tansiyonu yükselten fütursuz ve tutarsızca bir açıklama yapmıştı. Ne demişti Yunanistan Başbakanı Çipras “Ordumuz hazır”!.. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Türkiye’ye meydan okuyordu. Çipras galiba 2974’ü unutmuştu!.. Tabi bu açıklamayı yaparken arkasını sağlama almıştı! ABD, İsrail, İtalya ve Mısır gibi ülkelerle ortaklığının şımarıklığı olsa gerekti ona bu açıklamayı yaptıran. Yunanistan Türkiye’den korkmasa, çekinmese zaten böyle bir açıklama yapamaz! O’na bu açıklamayı yaptırtan da işte bu korkuydu…

Türkiye’deki 15 Temmuz Darbe Girişimi Yunanistan’ı gaza getirmişti!.. Yunanistan’da 2016 yılında üst düzey askeri bir toplantı da Yunan Genelkurmay Başkanı’nın Türkiye’ye savaş açmak için iyi bir zaman olduğunu dile getirmesini Türkiye hala unutmuş değil. Türkiye’nin başındaki bu belayı fırsat bilen Yunanistan kolları sıvamış Türkiye’ye savaş açmak için hazırlıklar yapmaya başlamıştı. Dönemin Yunanistan’ın Savunma Bakanı Panos Kammenos da iki Yunan askerinin Türkiye’nin askeri yasak bölgeye girmesi üzerine casusluk teşebbüsünden  tutuklanmasını krize dönüştürmek için NATO ve AB’yi kışkırtmaya çalışmasını da Türkiye unutmadı!

2020 yılında Yunanistan ve Türkiye arasındaki geçmişten kaynaklanan deniz sınır anlaşmazlıkları, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervleri, Libya’daki karışıklıklar ve anlaşmazlıklar, Türk ve Yunan hava sahasındaki it dalaşları, 12 Ada gerilimi, Kardak Krizi, Mülteci Sorunu ve bilhassa Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmaları, Yunan ve Türk gemilerinin birbirlerine ateş açacak kadar yaşanan gerilimler, Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında Girit Adası’ndaki ortak eğitim tatbikatları, 2000’li yıllarda Sevilla Üniversitesi tarafından MEB anlaşmazlığının çözümü amacıyla hazırlanan haritada Meis Adası’nın Yunan Kıta Sahanlığı’ndan Akdeniz’e kadar inerken Türkiye’yi Antalya Körfezi’ne hapsetmesi büyük bir gerginliğe yol açması ve stratejik yönden öneme sahip Kıbrıs gerginliği gibi daha birçok anlaşmazlıkların birbiri içine geçerek çözülmesi zor bir kördüğüme dönüşmesinden kaynaklanan yüksek tansiyon ve gerilim Yunanistan ve Türkiye’yi sıcak bir çatışmanın eşiğine kadar getirmişti.

Aslında iki ülke arasındaki gerginliğin asıl nedeni Sevilla Haritası’na dayanıyor. Bu harita ilk kez 2000’li yılların başında Sevilla Üniversitesi tarafından Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki Doğu Akdeniz Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmazlığının çözümü için hazırlandı. Ancak haritada, Meis Adası’ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı Akdeniz’in ortasına kadar iniyor ve Türkiye’ye Antalya Körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanınmıyor.

Yunanistan’ın sırtını ABD ve bazı AB ülkelerine dayayarak savaş çığırtkanlığı yapması ve koşar adım Türkiye ile savaşa doğru gitmesinin vermiş olduğu psikolojik atmosfer ister-istemiz medyada savaş senaryolarının yazılmaya ve konuşulmaya başlamasına neden oldu. Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin “Yunanistan’ın Türkiye ile topyekun bir savaşı göze alması Atina için tam bir aptallık ve felakettir. Yunanistan Adalar Denizi’ndeki bütün kazanımlarını kaybedecektir” diyerek bugüne kadar Ege’deki bütün kazanımlarını kaybedeceğine işaret etti. AB’nin Yunanistan’a vereceği siyasi desteğin de sınırlı olacağını belirtti. Pekin, Yunanistan’ın kullanıldığını, asıl amacın Türkiye’yi denizcilikteki gücünü zayıflatmak olduğunu ifade ederek Türkiye’ye karşı yeni bir cephenin kurulduğunun altını çizmiştir.

Doğu Akdeniz’deki ortak çıkarlar doğrultusunda Fransa ve Yunanistan arasında yapılan tarihi anlaşmanın amacı Türkiye’nin önünü kesmekti. Fransa ve Yunanistan arasında milyarca euroluk anlaşma maddeleri arasında Rafale Jetleri, yeni fırkateynler, helikopterler ve insansız hava araçları da vardı. Türkiye-Yunanistan, Türkiye-Fransa arasındaki anlaşmazlıkların ayyuka çıktığı bir dönemde Yunanistan’ın Fransa ile mutabakata vararak ordusunu daha da güçlendirmeye çalışması da o günlerde muhtemel bir Türkiye-Yunanistan Savaşı’nı gündeme gelmesine yol açmıştı. Yunanistan son 10 yılda savunma bütçesini 5 kat artırarak bir sonraki yıl için 5,49 euroluk yeni bütçe ayırdı. ABD’nin Yunanistan’a aleni desteği de ortaya çıkmaya başladı. Girit Adası’ndaki Suda Üssü’ne savaş gemisi yerleştirmesi, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ABD’den F-35 istemesi  boşuna değildi. Türkiye’ye karşı ABD’nin her türlü desteğinin arkasında olduğunun göstergesiydi.

2021 yılında Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklar, gerginlikler ve krizlerin daha da derinleşmeye başlaması üzerine Yunanistan Jeopolitik Güvenlik Uzmanı Dr. Giorgos Filis, iki ülke arasında sıcak çatışmaların yaşanabileceğinden söz etmesi ileride neler olabileceği konusunda ipuçları veriyordu.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos’un Türkiye ile çatışmaya hazır olduklarını açıklaması, Türkiye’ye yönelik provokasyon ve tahriklerini devam ettirmesi, diplomatik çözüm yollarından kaçması ve daha birçok sebep, neden ve mevzudan dolayı Türkiye-Yunanistan arasında muhtemel bir savaşın çıkıp-çıkmayacağı üzerinde ciddi tartışmaların başlaması 2021 yılı için pek hayırlı olmamıştı! Yunanistan’ın yegane amacı NATO, ABD, AB, İngiltere, İsrail ve müttefiki bazı Arap ülkelerine güvenerek Türkiye’yi yalnızlığa iterek yılların vermiş olduğu eziklikle diplomatik yönden üstün olduğunu kanıtlamaya çalışması her şeyi izah etmeye yetiyordu. Gırtlağına kadar borç içinde olan Yunanistan’ın bu şımarıklığı üzerine bir de silahlanması bir o kadar garip ve manidardı!.. Yunanistan adeta Türkiye ile savaşmak için can atıyordu. Hatta Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos Türkiye ile savaşmak için hazır olduklarını apaçık ifade etmişti.  Savunma Bakanımız Hulusi Akar da ’’Yunanistan ile olan sorunlarımızı barışçı yollarla çözmek istiyoruz. Ancak, bir savaş durumunda, çıkarlarımızı koruyacak kadar güçlüyüz.“ diyerek anladıkları dilden cevap vermişt.

Yunanistan’ın aşırı silahlanmaya hevesli olması ve daha önceden yapmış olduğu ABD ile Savunma İşbirliği Anlaşması yenileyip-genişleterek 5 yıl daha uzatmasının amacı, Türkiye karşısında ‘gücüne güç katarak’ günü geldiğinde geçmişin öfkesini kusarak Türkiye’den intikam almaktı. Yunanistan bir cahillik edip de Ege’deki karasularını 12 mile çıkarma gibi bir düşüncesini icraata koyduğu anda Türkiye bir saniye bile beklemeden SAVAŞ NEDENİ sayarak Yunanistan’ karşı harekete geçecek!..

ABD’ye göre Türkiye yayılmacı bir politika izliyor! ABD’nin bu düşüncesi bile Yunanistan’a aleni bir şekilde destek verdiğinin apaçık göstergesidir. ABD-Türkiye arasındaki gerginliğin Yunanistan’ın ekmeğine yağ sürdüğü zaten biliniyor. Yunanistan son 3- 5 yıl içinde Türkiye’yi hedef almıştı. Yunanistan’ın açıklamalarından ve icraatlarından bu durumu aleni bir şekilde anlıyoruz. Hatta Yunanistan yeri ve zamanı geldiğinde Türkiye’yi füze ile vurabileceğini bile açıklamıştı. Füzelerini hele bir Türkiye’ye doğrultsun başına neler gelebileceğini de çok iyi biliyor! Bildiği halde Türkiye’yi tehdit ederek blöf yapıyor. Bütün bu olaylardan ve gelişmelerden çok iyi anlıyoruz ki Yunanistan ve Türkiye arasındaki bu gerilim 2023 seçimlerine kadar sürecek…