Araştırma/HABER: Muhsin AKIL
Eski Milletvekili, İş ve Fikir Adamı, Araştırmacı-Yazar, ASAM Avrasya Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyesi Kenevir Enstitüsü ve Kenevir Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Koçak, Türkiye, KENEVİR ile ENDÜSTRİYEL BİR DEVRİMİ gerçekleştirebileceğini söyledi.
Yalçın Koçak diyor ki “Ekonomik Hürriyeti Olmayanların Fikir Hürriyeti Olamaz!” Türkiye’nin fikir hürriyeti ekonomik hürriyetinden geçer. Bunun için de KENEVİR bir Miat/Milat olmalıdır.
50.000 sınai ürün veren kendirin BEREKET olduğunu söyleyen Dr. Yalçın Koçak bir avuç arkadaşı ile birlikte yıllar önce kollarını sıvamış ve Türkiye’nin ilk ve tek Endüstriyel Kenevir üretimi amacıyla S.S. Kenevir Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi kurmuştur. Gayenin köye dönüş ile kırsal kalkınma projesi, güvenlik meselesi ile köylerden göçü önlemek, global iklim değişikliği sebebiyle de atmosfere oksijen sağlayarak çiftçilerimize geniş bir soluk aldırtmak…
Yalçın Koçak, Prof. Dr. Nezih HEKİM başkanlığında Abdurrahman Dilipak, Prof.Dr. Abdullah Çoban ve İsmail Tokalak’tan oluşan heyetin KENEVİR ile ilgili bütün çalışmalarını “Sanayicinin Yeni Cevheri, Endüstriyel Kenevir” ismi ile kitaplaştırdı. Kenevir üretimine yönelik yapmış oldukları bütün çalışmaları, araştırmaları ve raporları bu kitapta topladı.
Yalçın Koçak: “Batı ülkeleri sanayileşmeye ve şehirleşmeye bizden önce başladı. Biz de onları takip edip şehirleştik. Ama onlar şehirlerini ormanlarla çevrelerken, biz doğamızı bitirdik, ormanımızı kestik, yaktık, tarlalarımızı söktük, sökmeye zorladık. Kenevir ilaçları tıp dünyasından çekilerek yerine bugünün öldürücü kimyasal ilaçları getirildi. Kağıt, ağaçtan üretilmeye başladı ve tüm dünyada ormanlar katledildi. Petrol yakıtı, egzoz gazlarıyla atmosferi geri dönülmez şekilde tahrik etti, zehirledi. Doğal rezervlerimiz hızla tükendi, dünyanın dengesi bozuldu.Doğa, bizden öcünü almadan bir şeyler yapmalıyız. Doğa katliamını engellemeliyiz, ağaçları kurtarmalıyız, tekrar doğal besin ve doğal ilaç kullanımına geçmeliyiz.Kenevir Tıp alanında Kanser ve AIDS başta olmak üzere, Alzheimer, glokom, akrtrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikiyatri, omurga rahatsızlıkları, tümör tedavileri gibien az 250 hastalıkta kullanılmakta. Gövdesi kenevirden yapılan arabaların dayanaklılığı çelikten on kat daha fazladır. (FORD 1941 yılında kenevirden ilk arabasını yapmıştır.) Plastikten elde edilen ürünlerin tümü daha sağlıklı ve kolaylıkla Kenevirden üretilebiliyor, bio-polimer malzemelerin hemen hemen hepsini kenevirden üretmek mümkün, hem doğal ve sağlıklı hem de ekonomik, ayrıca atıkları defalarca dönüştürülebilir. Bize kenevir ekimini unutturan Avrupa 2000’li yıllardan itibaren (EHIA) Avrupa Endüstriyel Kenevir Organizasyonunun kurmuştur. Avusturalya hükümeti, tıbbi amaçlı Hit keneviri ihracatında dünya lider olmayı hedeflediğini açıkladı. Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt, bu adımın ülkedeki hastalara da yararı olacağını söyledi. ABD merkezli danışmanlık şirketi Grand View Research, 2025’e kadar tıbbı amaçlı küresel kenevir piyasasının büyüklüğünün 55 milyar Dolara çıkabileceğini tahmininde bulunmuştur. Pek biz neyi bekliyoruz?!”
Evet, ne Yalçın Koçak ne de Türkiye bekledi!.. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 yılında “Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda biz de bunun çalışmasını yapıyoruz.” diyerek Kenevir üretimine yönelik müjdeyi vermişti.
Cumhurbaşkanı “Birileri bunu başlatması lazımdı” derken DEVLETİN BU İŞE EL ATMASI’dan bahsediyor! Birileri derken de aslında Cumhurbaşkanı olarak kendisinin bu işe el ettağını ifade ediyordu. Oysaki başka birileri de (Yalçın Koçak ve Arkadaşları) zaten yıllar önce bu işi başlatmıştı!..
İşte 2019 yılı itibarı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile Türkiye kenevir üretimine start verdi. O gündür bugündür Türkiye boş durmuyor. Kenevir üretimi için gerek hükümet olarak gerekse çiftçiler olarak yoğun bir çalışma içine girildi. Fakat yeterli miydi?! Elbet ki hayır!.. Peki, Yalçın Koçak için yeterli miydi?! Elbet ki hayır!.. Yalçın Koçak da KENEVİR ÜRETİMİ ile ilgili PROFESYONEL YENİ BİR EKİP ve DEVASI bir PROJE ile çalışmalarını kaldığı yerden devam ettirmektedir.
Son söz olarak diyoruz ki Türkiye’de kenevir üretimi için SEFERBERLİK ilan edilmeli. Her şeyden önce bu konudaki tüm mevzuatların ivedi bir şekilde değiştirilmesi ve kenevir üretiminin DEVLET PROJESİ haline getirilmesi gerekiyor. Bize göre bu konuda bakanlığa bağlı kurumsal bir yapı oluşturulmalı ve bu konuyla üst düzeyde ilgilenilmeli. Gerekirse ÜNİVERSİTE kurulmalı. Bütün üniversitelerde kenevir üzerine akademiler oluşturulmalı. Hatta ve hatta ilk/orta/lise ve üniversitelerde DERS olarak okutulmalı… Okullarda bölümler açılmalı… Kenevir ile ilgili sivil toplum örgütleri, dernekler, vakıflar, resmi veya özel sözlü, yazılı ve görsel MEDYA… Kenevire yönelik yeni bir strateji geliştirilmeli… Bu yönde teknolojik altyapı oluşturulmalı… Kısaca ayrı bir KENEVİR SEKTÖRÜ oluşturulmalı…