Özel Zeta Tıbbi Labaratuvar ve Görüntüleme Merkezi işbirliğinde düzenlenen sağlık seminerinde Radyoloji Uzmanı Dr. Önder Demirtaş, meme sağlığında girişimsel radyolojinin yeri ve önemi konusunda detaylı bilgiler verdi. Söyleşi sonrasında katılımcılar arasında yapılan çekilişle üç ilçe sakinine ücretsiz mamografi taraması hediye edildi.
Tanı ve tedavi yöntemleri detaylıca anlatıldı
Çiğdemtepe sakinlerinin yoğun talep gösterdiği seminer soru cevap şeklinde ilerledi. Doktor Demirtaş, meme kanserine neden olan faktörler, beslenmenin meme sağlığı üzerine etkileri, memede görülen kitle oluşumları, mamografi taraması ve öncesinde yapılması gerekenler, mamografi ve elle muayene arasındaki farklar, girişimsel radyolojinin avantajları nelerdir gibi meme sağlığında önem arz eden soruları detaylıca yanıtladı.
Meme sağlığı için düzenli kontrol şart
Radyolojideöncelikle tanısal yöntemler kullanılır diyerek sözlerine başlayan Dr. Önder Demirtaş, “Mr çekimi, tomografiler, ultrasonlar, renkli doppler, röntgen filmleri, mamografi, dijital röntgen incelemeleri radyolojinin tanı koymak için kullandığı yöntemlerdir. Bunun dışında bizim girişimsel radyoloji dediğimiz bir alt bölümümüz daha var. Girişimsel radyolojide tanı koymaktan öte tanı koymak için yarı ameliyat diyebileceğimiz bir işlem yapıyoruz. Girişimsel radyoloji bir anlamda tedavinin bir parçasıdır. Meme sağlığı ile ilgili kansere yakalanmaktan kurtulmanın yolu bu görüntüleme yöntemlerini düzenli olarak yaptırmaktan geçiyor. 40 yaşına gelen bir kadın mutlaka meme ve jinekolojik muayene için hekimine başvurmalıdır. Her ay kendinizi düzenli biçimde muayene edin. Her yıl mutlaka mamografi ve gerektiğinde meme ultrasonografisi yaptırın” ifadelerini kullandı.