Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

2024 Yerel Seçimlerine Üç Ayrı Perspektiften Bakış: 1-Dünden-Bugüne AK Parti Gerçeği ve 2024 Yerel Seçimleri…

2024 yerel seçimleri üzerine üç ayrı perspektiften bakarak üç ayrı değerlendirme bulunacağız. Bugünkü yazımızda dünden-bugüne AK Parti gerçeği ve 2024 yerel seçimleri, yarınki yazımızda Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın 2024 yerel seçimleri yenilgisi üzerine yapmış olduğu içe dönük kapsamlı özeleştiri değerlendirmesi ve üçüncü yazımızda da AK Parti’nin neden kaybettiği konusunda derinlemesine genel değerlendirme ile birlikte bazı yorum ve tespitlerde bulunacağız.

2024 yerel seçimleri üzerine

Muhsin AKIL

2024 Yerel Seçimleri AK Parti ve Cumhur İttifakı için hüsranla sonuçlandı. 22 yıldır liderliğini koruyan AK Parti ilk defa ikinci sıraya geriledi. 2024 yerel seçimlerinde liderliği CHP’ye kaptırdı. 2024 yerel seçimleri sadece siyasi partileri şaşırtmadı aynı zamanda medyayı da bir o kadar şaşırttı. Sındıktan hiç tahmin edilemeyen bir sonuç çıktı. İşte bu sonuç AK Parti iktidarını şoka uğrattı ve çok derinden yaraladı. Beklenilmeyen, tahmin edilmeyen ve olasılık dışı sürpriz bir sonuç ortaya çıktı! Elbet ki böylesi bir sonucun mutlak ve derin sebepleri vardı! İşte bugünkü yazımızda bu mutlak ve derin sebeplerden bahsederek 2024 yerel seçimlerinde AK Parti (Cumhur İttifakı) neden kaybetti konusu hakkında (geçmişe de giderek!) genel bir değerlendirmelerde bulunacağız.

AK Parti’nin (Cumhur İttifakı) 2024 Yerel Seçimlerini kaybetmesinin derinliğinde yatan acı gerçekler arasında ne kadar Türkiye’ye yönelik dış saldırı ve tehditler, pandemi döneminin olumsuzlukları, dünyadaki ekonomik krizlerin yansımaları, Rusya-Ukrayna savaşının etkileri olsa da asıl önemli ve gerçekçi sebepleri arasında başta GÜÇ ZEHİRLENMESİ olmak üzere gaflet, dalalet ve kibir gelmekteydi. Aynı zamanda AK Parti’nin kadrolarındaki ehliyetsizlik, vurdumduymazlık, kendini beğenmişlik ile birlikte adam kayırma, torpil/rüşvet, çıkar/menfaat ilişkileri, yolsuzluk vs. gibi daha birçok etkenden bahsedebiliriz. Ve bütün bu etkenlere bir de ekonomik kırılmalar, (enflasyon hayat pahalılığı, alım gücü zayıflığı) maaşların yetersizliği, astronomik kira ve gıda fiyatı artışları da dahil edilecek olunursa!.. Bütün bunlara bir de siyasilerdeki gayri milli ve ahlaki yozlaşmayı ekleyecek olursak…  Bilhassa AK Parti’de yaşanan 22 yıllık yorgunluğun miskinliğe dönüşmesini fırsat bilen rant/çıkar, makam/mevki, şan/şöhret peşinde koşan yalaka ve dalkavukların ön-plana çıkması ve önemli görevlere getirilmesi AK Parti’nin kaderini olağanüstü etkilemiştir. Nihayetinde sonuçlarını 2024 yerel seçimlerinde aleni bir şekilde görüp-yaşadık!..  

İşte BİZ bütün bu gerçekleri yıllar, aylar ve günler öncesinden tahmin ettiğimiz için AK Parti iktidarını ve Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ı sürekli/defalarca uyarmıştık. Sadece şimdi değil AK Parti’nin kuruluş aşamasında, kurulduktan sonra ve hatta iktidar olmasıyla birlikte bugünlere gelinceye kadar süreç içinde de uyardık ve eleştirdik! AK Parti iktidarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğrularına ‘doğru’ yanlışlarına ‘yanlış’ dedik. Ve sonunda 2024 yerel seçimlerden alınan sonuçlar, bütün tahminlerimizde yanılmadığımızı ortaya çıkarmış oldu.

AK Parti’nin 2024 yerel seçimlerini kaybetmesine yönelik genel değerlendirmelerden önce daha önce Başkent Postası’nda yazmış olduğum “GÜÇ ZEHİRLENMESİ ve ‘DERİN DEVLET’ HASTALIĞI-16-08-2023, AK Parti İktidarında GÜÇ ZEHİRLENMESİ -10-02-2024, TÜRKİYE ÜÇ BÜYÜK SORUNA NEŞTER ATMADIKÇA!.. -19-08-2023, AK PARTİ’Yİ BEKLEYEN TEHLİKE!.. -20-08-2023, TEHLİKE ÇOK BÜYÜK !..- 26-02-2023, AK Parti İktidarını, MHP’yi (Cumhur İttifakı’nı) Uyarıyoruz!.. -13-08-2022, GÜNÜMÜZ SİYASETİNDE ÇARPIKLIKLAR, UZLAŞMAZLIKLAR ve HASTALIKLAR!.. -13-04-2022” başlıklı yazılarımda geleceğe yönelik (bilhassa 2024 seçimleri ile ilgili!) dolaylı ifadelerle birçok tespitlerde bulunmuştum.

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın da 2024 yerel seçimlerle ilgili yapmış olduğu değerlendirmelerde özellikle “KİBİR” konusuna vurgu yapmıştı. Biz ise KİBİR konusunun güç zehirlenmesinden kaynaklandığını izah eden 16.08.2023 ve 10.02.2024 tarihli “Güç Zehirlenmesi…” başlıklı yazılarımızda “Adam milletvekili, siyasi parti başkanı veya herhangi bir sivil toplum örgütü başkanı adayı… Önce o kadar mütevazı, insancıl ve medeni ki… Yeter ki bir seçilsin… Daha koltuğa oturur-oturmaz değişiyor. Oturuşu, kalkışı, tüm davranışları, konuşması yavaş yavaş değişim gösteriyor. Koltuğun vermiş olduğu gücün zehri kısa bir süre içinde tüm vücuduna yayılmış olacak ki eş-dost, arkadaş, akraba, yakın vs. kimseyi tanımıyor/tınlamıyor. Milletvekili, başkan vs. oldu ya… Bilhassa kibir, kasılma, kuruntu ve kendini beğenmişlik… Güç zehirlenmesine, gelmiş-geçmiş birçok siyasi partide, iktidarda, siyasi lider ve başkanlarda şahit olduk. Ya da bu tür durumları yıllarca aleni bir şekilde görüp yaşadık. Ya bir de iktidar oldularsa artık bu güç zehirlenmesi devası bir çığ olup toplum/millet üzerine düşüyor. Aynen salgın bir hastalık gibi, bir deprem gibi, bir doğal afet gibi devlete ve millete öyle bir zarar veriyor ki…”

AK Parti iktidarını ve Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın sadece şimdi değil AK Parti’nin kuruluş aşamasında, kurulduktan sonra ve hatta iktidar olmasıyla birlikte bugünlere gelinceye kadar süreç içinde de uyardık ve eleştirdik! AK Parti iktidarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğrularına ‘doğru’ yanlışlarına ‘yanlış’ dedik. AK Parti iktidarı kurmaylarını, bürokratlarını, milletvekillerini, kurum genel müdür ve başkanlarını, genel merkez dahil, il, ilçe teşkilatlarını vs. yanlış yapmamaları, adam kayırmamalarını, torpil/rüşvet, ihale/yolsuzluk vs. her türlü olaydan uzak durmaları konusunda kuruluşundan bu yana hep uyardık, eleştirdik. Şu anda yaklaşan yerel seçimlerle ilgili o kadar şaibe ve dedikodu var ki! Dönen torpil/rüşvet ise dizboyu! Aday adayları torpil ve rüşvette adeta yarış ediyor! Alan da suçlu veren de! Fakat bu durum siyasi bir gelenek olduğu için elbet ki ne duyuluyor ne de basına yansıyor. Gerçi bazen kokusu sonradan çıkıyor. Gerçi AK Parti ve Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’a GÖREV 2023 yılına kadar verilmişti! Yıl 2024! Son bir dönem iktidar şansı verildi! Şayet AK Parti bütün uyarılara kulak verir, kendisini toparlar, içindeki hainlerden, rüşvet/rant/torpil (kul hakkı) tüm kirliliklerden arınır ve temizlenirse önümüzdeki dönem de iktidar olma şansına sahiptir. Yoksa miladı dolmuştur!.. Çünkü bu devlet ve bu millet sadece AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ibaret değildir. Binlerce yıl devletin başına kimler gelmiş kimler geçmiştir. Hiçbir insan, hiçbir siyasi parti, hiçbir lider ebedi değildir. Fanidir… Birileri gider birileri gelir. Kalıcı olan DAVA’dır… Devlettir, Millettir…”

Yine 19.08.2023 tarihli “TÜRKİYE ÜÇ BÜYÜK SORUNA NEŞTER ATMADIKÇA!..” başlıklı yazımda “Türkiye’nin şu anda üç büyük sorunu var. Birisi ekonomik yönden enflasyon ve hayat pahalılığı, diğeri gayri milli ve ahlaki yozlaşma, öteki de içimizdeki vatan haini ve işbirlikçilerin önüne geçilememesi… Türkiye ne kadar siyasi, kalkınma, savunma ve dış politikada ilerlerse ilerlesin kangren olmuş bu üç büyük sorunu çözmedikçe asla ve asla amacına/hedefine ulaşamayacaktır. Türkiye’nin geleceği bu üç büyük sorunun çözümüne bağlı.” yorumumuzdaki bazı tespitlerimizle AK Parti’nin 2024 seçimleri sebebiyle yaşamış olduğu yenilgi sonucu hüsranının ipuçlarını vermeye çalışmıştık.

Öte yandan 20.08.2023 ve 26. 02.2023 tarihli “AK PARTİ’Yİ BEKLEYEN TEHLİKE!..” ve “TEHLİKE ÇOK BÜYÜK!” başlıklı yazılarımda AK Parti iktidarının 20 yıl içindeki başarılarına vurgu yapmakla birlikte asıl büyük tehlikeden bahsetmiştik: “ Türkiye, AK Parti iktidarları sayesinde bağımsızlığına kavuşmaya başladı. Türkiye’nin dış politikada, ekonomide, teknolojide, savunma sanayiinde, askeri ve istihbarat alanındaki son 20 yıldaki ilerlemesi/gelişmesi AK Parti iktidarları sayesinde olmuştur. Türkiye’de 100 yıl içinde yapılamayanlar son 20 yıl içinde yapılmıştır. Türkiye AK Parti sayesinde dünyanın sözü geçen sayılı ülkelerinden birisi olmuştur. Önümüzdeki YÜZYIL içinde Türkiye mutlaka dünya lideri olacaktır. Hele bir 2053 ve 2071 Projeleri gerçekleşsin!.. Ya da YÜZYILLIK PROJE!.. Fakat asıl TEHLİKE bundan sonra!.. BATI ve diğer TÜRKİYE düşmanları uyumuyor! Türkiye’ye HESAP SORMA PEŞİNDELER… AK Parti, üzerindeki yorgunluğu/miskinliği, gafleti, dalaleti atmadıkça, içindeki ayrık otlarını (hainleri ve işbirlikçileri) temizlemedikçe, rant/çıkar, makam/mevki, şan/şöhret peşinde koşan yalaka ve dalkavukları uzaklaştırmadıkça TEHLİKE devam edecektir!.. Tam 40 yıldır 2023’ten bahsediyoruz!.. 2023, Türkiye için en tehlikeli yılı!.. Çünkü hesaplar 2023 yılına göre yapıldı!.. 100 yıllık plan!.. Aslında önlemleri alınmıştı, fakat gaflet ve dalalet: GÜÇ ZEHİRLENMESİ!.. İktidar olmak muktedir olmak değildi: İktidar olunduğu gibi muktedir olmak da gerekirdi! Çok uyardık: dinlemediler! Yıllardır da uyarıyoruz: yine dinlemiyorlar! Oysaki Tam 100 yıllık plan icraata kondu!.. Denediler olmadı! Yine denediler olmadı! Tekrar denediler yine olmadı! TEHLİKE çok büyük!. Nihayet!.. Hazırlandılar!.. Harekete geçecekler!..”

13. 08. 2022 tarihli “AK Parti İktidarını, MHP’yi (Cumhur İttifakı’nı) Uyarıyoruz!..” başlıklı yazımızla 2023 seçimlerinin kaybedildiği takdirde Türkiye’de neler olabileceği konusunda hem AK Parti’yi hem de MHP’yi (Cumhur İttifakı) uyararak 2024 yerel seçimlere yönelik önemli bir vurgu yapmıştık: “Ve devlet erkanını, hükümeti/iktidarı (AK Parti ve MHP’yi ki Cumhur İttifakı’nı) 2023 seçimlerine 8 ay kala yeniden UYARIYORUZ!.. Artık devlet ve millet olarak, AK Parti ve MHP olarak, Cumhur İttifakı olarak tekrar tekrar uyarılarımızı devam ettiriyoruz. Gaflet ve dalalet zamanı değil! Uyanık olma zamanı! Her an her saniye tetikte olma zamanı! TEHLİKE çok büyük!.. TEHLİKE yolda! TEHLİKE her an kapımızda! Türkiye’ye hem içerden hem de dışardan her türlü yolla SALDIRACAKLAR!.. Bu sefer akla-hayale gelmedik her yoldan saldıracaklar… O yüzden kibri/gururu, iktidarda olma rahatlığını, güçlü olma psikolojisini bırakma zamanı… BİZ tüm uyarılarımızı sadece YAZARAK değil, devletin en üst makamları/mercileri ile görüşerek de yapıyoruz. Devlet erkanından tek ricamız bu sefer BİZİ ciddiye alsınlar! Gerçekleri görün! Aklınızı başınıza toplayın! Feraset ve dalaletten bir an önce kurtulun! Devlet ve Millet olarak bütün dikkatinizi olması muhtemel TEHLİKELERE verin! 2023 seçimleri kaybedildiği takdirde önce AK Parti sonra TÜRKİYE paramparça olacak! 20 yıllık emekler/hizmetler boşa gidecek. Olan Türkiye’ye olacak… Türkiye tekrar ESKİ TÜRKİYE olacak!..”

13.04.2022 tarihli “GÜNÜMÜZ SİYASETİNDE ÇARPIKLIKLAR, UZLAŞMAZLIKLAR ve HASTALIKLAR!.. “ başlıklı yazımda ise AK Parti veya Cumhur İttifakı’nın 2024 yerel seçimlerini kaybetmesinin asıl sebeplerine ahlaki, siyasi, sosyal açıdan bakarak tüm siyasi partileri de içine alacak şekilde genel bir değerlendirme yapmıştık: “Siyasi ahlak değerlerindeki değişimi üç başlık altında izah edebiliriz. 1) Hala geçmişteki siyasi ahlak değerlerine sahip çıkan (onurlu ve dürüst) çok az bir politikacıdan söz edebiliriz. 2) Kaygan zeminde siyasi parti değiştiren (yalaka, dalkavuk/yağcı ve çıkarcı) büyük kitlesel bir kesimin olduğundan bahsedebiliriz. 3) Ve gözünü iktidar hırsı bürümüş ve hiçbir siyasi ahlak değeri tanımayan rakip siyasi partiye karşı kin, öfke ve saldırgan tavır ve tutumlarıyla her türlü yalana ve iftiraya başvurmaktan çekinmeyen acayip/tuhaf bir kesimin varlığı…  Gönül isterdi ki bu yazıyı partilerüstü ve tarafsız bir gözle yazabilseydim! Maalesef gerçekler o kadar çok acıydı ki güneşi balçıkla sıvayamazdım! Keşke CHP, AK Parti karşısında (muhalif olarak) DOĞRU bir siyaset izleyebilseydi! Keşke İyi Parti, AK Parti karşısında İYİ bir muhalefet sergileyebilseydi. Keşke AK Parti’ye muhalif diğer irili-ufaklı partiler kendi bildikleri doğru yoldan DOĞRU bir çizgide yürüyebilselerdi. Ne yazık ki Türkiye Gerçekleri keşkelerle izah edilemiyordu. Her şey o kadar açık, net ve şeffaf bir şekilde ortadaydı ki… Gerçekleri görmemezlikten gelmemiz bize yakışmazdı. O yüzden gerçekleri yazmak  Gönül isterdi ki CHP, İyi Parti veya diğer (AK Parti ve Cumhur İttifakı karşıtı) irili-ufaklı siyasi partiler onurlu bir duruş sergileyerek Türkiye gerçekleri üzerinden muhalefet yapabilselerdi. İktidardaki AK Parti’nin eksiklerini, hatalarını ve yanlışlarını (yalansız, riyasız ve iftirasız) doğrudan ve dürüstçe dillendirebilselerdi. AK Parti döneminde şayet varsa bir soygun, vurgun, hırsızlık, rüşvet, adam kayırma, adaletsizlik vs. belgeleriyle birlikte topluma anlatabilselerdi. Muhalefet partileri (ya da millet ittifakı) böylesi doğru bir yoldan siyaset yapmış olsalardı inanın 2023 seçimlerinin kazananı olurlardı. Her şeye rağmen tek temennimiz bütün siyasi partilerimizin hak/hukuk içinde, adilane ve mertçe/yiğitçe siyasi arenada mücadele vermeleridir. Ülkemizin geleceği/bekası için, milli birlik-beraberliğimiz için doğru ve dürüst bir politika izlemeleridir. Hiçbir siyasi parti ayırımı yapmadan diyorum ki hilesiz, yalansız, riyasız bir şekilde kim HAK ediyorsa O İKTİDARA GELSİN!..”

YARIN: (Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın 2024 Yerel Seçimler Üzerine İçe-Dönük, Kapsamlı ÖZELEŞTİRİ Değerlendirmesi…)