Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

31. Ahilik Haftası Kutlamaları Açılış Töreni yapıldı

31. Ahilik Haftası Kutlamaları Töreninde bir konuşma yapan ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Ahilik kültürünün günümüz evrensel değerleri ile uyum gösteren bir kültür hazinesi olduğunu kaydetti.

31. Ahilik Haftası Kutlamaları

Her yıl Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutlanan Ahilik Haftası, bu sene 17-23 Eylül 2018 tarihleri arasında kutlandı.

31. Ahilik Haftası Kutlamaları,  düzenlenen törenle başladı. Ulus Meydanı Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen 31 Ahilik Haftası Kutlamaları Törenine,  ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner ve ANKESOB Kurul Üyeleri ile bağlı odaların başkan ve yöneticilerinin yanı sıra TBMM Başkan Vekili  Levent Gök, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, Ankara Vali Yardımcısı Emin Çolak,  Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İhsan Yılmaz ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

31. Ahilik Haftası Kutlamaları, 18 Eylül Salı günü 10.30’da Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner tarafından Ulus Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı.

Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı ve Ankara Kulübü Derneği Seymen gösterisi ile devam eden törende protokol konuşmaları yapıldı.

193644 a1

Törende ilk konuşmayı yapan TBMM Başkan Vekili Levent Gök, “Ticari hayatın gelenekleri, görenekleri ve kuralları olmazsa ne ticaret hayatı düzgün yürür ne de rekabet ortamı oluşabilir. Ahi Evran’ın kurduğu Ahilik kurumunun aradan geçen 800 yıl sonra törenlerle kutlanması gerçekten dünya siyasi, ekonomik ve kültürel tarihine baktığımızda azımsanacak bir durum değildir. Bir örgütlenme biçimi olan Ahilik, ticarette ahlaki rekabeti önemser ve kardeşlik, dayanışma, sevgi ve ülkeye bağlılık içerir. Esnaflık yaparken, ticaret yaparken cömert olacaksın, öncelikle komşunun çıkarını, hakkını düşüneceksin. Haramdan uzak duracaksın, sürekli helal gelirin olacak. En önemlisi alnın açık olacak. Ahilik işte tüm bunları örgütlemiş ve günümüze getirmiş. Esnaf odalarının, esnaf ve sanatkârların temel aldığı kurallar buralara dayanıyor. Bu kuralların değerini bilelim.” dedi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici konuşmasında, Ahilik kültürünün bugün bile geçerliliğini koruyan, Türk kültürüne özgü bir haslet olduğunu belirterek, “Ahi Evran; ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ demiş. Helal ile haramın, iyi ahlak ile hilenin ayrımını Ahilik kültürü ile yüzlerce yıl önce  binlerce esnaf ve sanatkâra öğretmiştir. Bizim kültürümüzde helal kazanç berekettir, bolluktur. Esnaf kapısını beslemeyle açar, tartısını doğru ayarlar, alın teriyle kazanır. Esnaf ve sanatkâr haksız kazanca asla el uzatmaz. Ahilik, dünya ve ahret dengesini sağlayan Müslüman Türk ahlakının bir sonucudur.” ifadelerini kullandı.

31. Ahilik Haftası Kutlamaları Töreninde bir konuşma yapan Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, Ahilik kültürünün günümüz evrensel değerleri ile uyum gösteren bir kültür hazinesi olduğunun altını çizerek, Ahilik geleneğini yaşatmanın önemine vurgu yaptı. Başkan Yiğiner, şöyle devam etti:  “Öncelikle Ahilik Haftamızın, esnaf bayramımızın esnaf ve sanatkârlarımıza,  ülkemize hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.

Ahiliğin kelime anlamı Arapça kardeşim,  Türkçede ise çömert, eli açık ve yiğit manasına gelmektedir. Ahilik ticarette sanatta ve meslekte güzel ahlakı, doğruluğu, dürüstlüğü ve dayanışmayı ilke edinmiş Türk ve esnaf ve sanatkârının örgütlenme biçimidir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli’dir. Türkler Anadolu’yu mesken edindiğinde, göçebe hayattan şehir hayatına geçtiğinde o dönemlerde Anadolu’daki ticaret, sanat ve meslek alanları Bizansların ve Rumların elinde idi. Tabii bizler de Müslümanlığı kabul etmiş Türkler olarak gayrimüslimlerin elindeki bu ticarete ve sanata ortak olmak istedik. Kendi insanlarımıza,  Anadolu’da yaşayan insanlara meslek ve ticaret öğretip,  yerleşik hayata geçmememiz gerekiyordu. Bunu da 13. yy başında sağ olsun Ahi Evran-ı Veli hazretleri gerçekleştirdi.

Devlet tek başına kılıçla, tüfekle, ordulardan oluşmuyor. Bunun bir de ticari boyutu, ekonomi boyutu var. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor. Biliyorsunuz sosyal bir varlık olan insanın her birinin ayrı ayrı ihtiyaçları var. Burada ticaret, sanat ve meslek erbabı olmak çok önemli idi.  Tabi o dönemde sadece Ahi Evran-ı Veli hazretleri yoktu.  Hacı Bayram-ı Veli hazretleri, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre’de o dönemde Anadolu’ya yayılmış ve Osmanlının kuruluşunda öncü olmuşlardır.

Ahi Evran-ı Veli hazretleri Anadolu’da tekke ve zaviyeler açarak, orada Türklere, özellikle Türk gençlerine ve sanatkârlarına eğitim vermiş ve onlara ticareti öğretmiştir.

Aynı şekilde özellikle genç kızlarımızın, kadınlarımızın da eğitimine  o dönemlerde önem verilmiş. Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin eşi Fatma Bacı dünyada ilk kadın örgütlenmesini kuran kişidir. Bacıyan-ı Rum örgütlenmesini kurarak Türk-Müslüman kızlarımızın ve kadınlarımızın dokumayı,  sofra düzmesini ve el işçiliğini öğrenmesini sağlamış, önemli nasihatler vermiştir,

Fatma Bacı ‘İşine, eşine, aşına sahip ol’ demiş. Ahi Evran-ı Veli hazretleri de aynı şekilde erlere  ‘Eline, diline, beline sahip ol’ demiştir. Güzel ahlak, helal kazanç Ahiliğin vazgeçilmez prensipleridir. Ahi Evran’ı Veli hazretlerinin nasihatlerine baktığımız zaman hep doğruluğu, dürüstlüğü,  güzel ahlakı, vurgulamıştır. Helal kazanç olmazsa olmazıdır Ahilerin. ‘Harama bakma, haram yeme, haram içme,  doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma,  kanaatkâr ol, yanlış ölçme, eksik tartma. Güçlü ve üstün durumda iken affetmesini,  hiddetli iken yumuşak davranmasını bil. Sen muhtaçken bile başkanlarına yardım edecek kadar cömert ol’ demiştir Ahi Evran’ı Veli hazretleri.

Bu teşkilat kurulurken; güzel ahlak ile birlikte dayanışma ve doğruluk, dürüstlük vazgeçilmez unsurlar olmuştur. Burada, kalite yönetimi ve piyasa ekonomisi de çok önemli. Ürünlerin standartları, bunların üretim maliyetleri, kalitesi ve sayısı, bütün bunlar belirlenmiştir. Çok ürettiğiniz zaman ne olur; mal değersizleşir. Az ürettiğiniz zaman kara borsaya düşer. Bugün kara borsacılar ne yapıyorlar; belli bir mal üzerinden Doların ve Euro’nun yükselmesini fırsat bilerek 3 liralık malı  5 lira, 7 liraya satıyorlar.  O dönemde Ahi Ocakları tarafından tüm bunların hepsinin tedbiri alınmıştır.

Ahilik teşkilatının birçok özelliği var. Mesela esnafın yeni iş kurması için orta sandığı kurulmuş. Finansman desteğini faizsiz olarak buradan sağlamışlar. Böyle değerlendirdiğimiz zaman ayıplı mal üretmeye kimse cesaret edememiş. Ayıplı mal üretenlerin pabucunu dama atmış, dükkânını kilitlemiş, yani baktığınız zaman özellikle Ahilerin hem Selçuklu döneminde hem de Osmanlı döneminde ve günümüzde memleketin çimentosu olduğu, memleketin birleştirici unsuru olduğu gözlenmektedir.

Tabii Ankara’nın ayrı bir özelliği de vardır. Selçuklunun Moğol istilasından sonra yıprandığı ve yıkılmak üzere olduğu dönemde Ankara da bir otorite boşluğu oluşmuş. Burada  ilk cumhuriyeti  Ahiler kurmuştur. Ankara, Ahiler Cumhuriyeti, Ankara’nın da böyle bir özelliği var. Daha sonra Ahiler, Osmanlı ordusu Bursa’ya doğru ilerlerken de, Türkler Osmanlı İmparatorluğunu kurarken de beraber hareket etmiştir. Ahi Cumhuriyeti daha sonra da Osmanlı’ya tabi olmuştur.

Ben şahsım adına katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tekrar esnaf bayramımızın hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.”

Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer, “Ahilik, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak, aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Ahilik, din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeden herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Ahilik, zengin fakir ayırımı yapmadan, herkese hakkaniyetli, dürüst ve iyi niyetli yaklaşmaktır.” diye konuştu.

193630 a2

Ankara Vali Yardımcısı Emin Çolak da, “Ahilik teşkilatının kurucusu, debbağların piri ve 32 çeşit esnaf ve sanatkar zümresinin lideri Ahi Evran-ı Veli Hazretlerini rahmet ve şükranla  anıyorum. Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulmuş olan Ahilik teşkilatı, Anadolu’da yaşayan vatandaşların sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli alanlarda yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma hayatında iyi insanı, ahlaki değerleri esas alan  bir örgütlenme biçimidir. Kendi kural ve kurumları vardır. Günümüz esnaf ve sanatkâr odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyo ekonomik bir düzendir. Ahilik kurulduğu sistemde birçok mesleğin gelişmesine, gelecek nesillere aktarılmasına, nice çırak, kalfa ve usta yetiştirilmesine vesile olmuştur. Bu çalışmalar sayesinde Anadolu bir Türk yurdu haline gelmiştir. Ahilikte prensip; ‘hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, hemen ölecekmiş gibi ahret için çalışmaktır’. Bu güzel hasletlerin günümüzde de yaşatılması dileğiyle esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutlar, bol ve bereketli kazançlar dilerim.” şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Ankara’da 2018  Yılı İlin Ahisi; Döşeme/Mobilya Ustası Muzaffer Balcı ile Yılın Kalfası; Elektrikli Ev Aletleri Tamircisi Mehmet Ali Cüzdancı ve Yılın Çırağı; Kaynakçı Yakup Çakır’a plaket ve sertifikaları takdim edildi.

Büyükşehir Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler’in sahneye koyduğu ve tiyatro sanatçıları ile birlikte sunduğu; ‘Ahiliğin Ahlaki Değerleri ve Ahilikte Şed Kuşanma’yı anlatan  oyunun ardından program, Atatürk Anıtı önünde Ahi Pilavı dağıtımı ile son buldu.

Ahiliği yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları, protokol ziyaretleri ve çeşitli etkinliklerle hafta boyunca devam etti.