Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İLGİ OTİZM DERNEĞİ Benim Yanımda O | Stand By Me’ projesi” AÇILIŞ TOPLANTISI

Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı’ kapsamında İlgi Otizm Derneği’nin koordinatörlüğünde uygulanan ‘Benim Yanımda Ol | Stand By Me’ projesi açılış toplantısı 04.03.2022 tarihinde paydaş STK’ların değerli katılımı ile Grand Ankara Hotel & Convention Center’da gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından

Açılış konuşmasını Keiko Belir Yarar’ın yaptığı toplantıya TÜSİAV Başkanı Veli SARITOPRAK’ı temsilen platform Başkanlarından oluşan bir heyet katıldı. TÜSİAV Heyetinde şu isimler yer aldı;

TÜSİAV Yönetim Kurulu Üyesi & Bilim ve Teknoloji Platformu Başkanı Cemil SEDEFOĞLU
TÜSİAV Basın Başdanışmanı & Üye Platformu Başkanı, Medya İletişim Başkan Yardımcısı, Ticari Hayat Gazetesi Köşe yazarı Kadriye CİRİTCİ, TÜSİAV Platformlar Koordinatörü & Hukuk Platformu Başkanı Av. Celalettin SOLMAZ, TÜSİAV Enerji Platformu ve Medya İletişim Platformu Başkanı Kutlu TAMAY ve eşi Aysu TAMAY, TÜSİAV İş Geliştirme Platformu Başkanı Altan PALABIYIK, TÜSİAV Endüstri 4.0 Platformu Başkanı Ahmet Tarık ÇETİNER

101606 img 4087

‘Benim Yanımda Ol’ projesi, Otizm Spektrum Bozukluğu’nun (OSB) eğitimdeki “Yardımcı Destek Personeli” ihtiyacına yönelik, bu personelin eğitilmesi mekanizmalarının başlatılmasına katkı sağlamayı ve bu doğrultuda Avrupalı STK’larla iş birliğini artırmayı hedefliyor. Eğitimde yardımcı destek personelinin (gölge öğretmen, öğretmen asistanı, yardımcı öğretmen vb.) oynadığı role vurgu yapan projede, Avrupa’dan ortak kurumlarla bilgi ve deneyim paylaşımı çalıştay ve çalışma ziyaretleri ile sağlanarak, özellikle okul öncesi eğitimde görev alan ve alacak yardımcı destek personeli ve adaylarına yönelik bir eğitim programı hazırlanacak ve bir pilot eğitim uygulaması gerçekleştirecek. Bu eğitim programı sayesinde; yardımcı destek personeli 60 saat teorik ve 24 saat uygulamalı olacak şekilde eğitim alarak OSB’li çocukların eğitim hayatında fark yaratmak ve uygun eğitimsel atmosferi sağlayabilmek için destek olma konusunda gerekli yeterlikleri kazanmaları sağlanmış olacak. İlgi Otizm Derneği’nin koordinatörlüğünde Avrupa’dan iki sivil toplum kuruluşu; NART – Ulusal Kaynaştırma Öğretmenleri Derneği (Bulgaristan) ve HURİD –Erken Çocukluk Dönemi Erken Müdahale Derneği (Hırvatistan)‘nin proje ortağı olarak katıldığı proje kapsamında ayrıca aileler ve eğitim profesyonelleri ile yardımcı destek personellerinin bu konudaki farkındalığını geliştirmeye yönelik seminerler düzenlenecek, kitapçıklar hazırlanacak. Çeşitli yaygınlaştırma faaliyetleri ve web tabanlı araçlarla proje çıktılarının, eğitimlerin daha geniş çapta destek personeli, aileler ve otizm konusunda çalışan STK’ların temsilcilerine ulaştırılması yönünde çalışmalar yürütülecek.

OSB; belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden; etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme, sapma ve kısıtlayıcı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanır. Her OSB tanısı almış birey birbirinden farklı ve karmaşık özellikler sergiler fakat temel olarak sorun yaşadıkları alanlar; kişilerarası iletişim, sosyal ilişki ve sosyal gelişimlerinin diğer çocuklardan farklı olması, ilgi alanları ve faaliyetlerinin kısıtlı ve yineleyici olması olarak sıralanabilir. Dünyada 2018 verilerine göre 59 çocuktan biri OSB’lidir. OSB’li bireylerde erken tanı ve müdahalenin 1,5-2 yaş civarında başlaması, kişinin özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun bir eğitim programı dahilinde yoğun, sürekli ve aileyi de içerecek şekilde uygulanması gerekmektedir. Fakat aile ve eğitimcilerin konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle, tanı konması genellikle 4-6 yaş civarına kadar gecikmektedir. Ülkemizde 2016 yılında yayınlanan Otizm Eylem Planı, erken tanı, tedavi ve müdahale zincirinin kurulmasını 6 öncelikli alandan biri olarak belirlemiştir. ‘Benim Yanımda Ol | Stand By Me’ Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Program, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişi ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirildi. İlgi Otizm Derneği; 1988 yılında kurulmuş olup, 1996 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile “Kamu Yararına Dernek” statüsü almıştır.

101634 img 4555