Başkent Postası/DIŞ POLİTİKA – Muhsin AKIL
Türkiye, bugüne kadar (2016’dan bu yana) Suriye sınırlarımızda üç operasyon/harekat gerçekleştirdi. Bu üç operasyonda YPG/PKK’ya yönelik yapılmıştı. Bu üç operasyon sonucunda Türkiye, Suriye topraklarındaki Afrin, Tel Abyad, Cerablus bölgesini kontrolü altına almıştır.
Şimdi de yeni bir harekat ile Tel Rıfat ve Münbiç’i kontrol altına almak isteyen Tükiye’nin asıl hedefi Kobani’yi kontrol altına alarak sınırlarımızın ötesinde 30 kilometre derinliğe inerek güvenli bölgeyi oluşturmaktır.
Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan 2019 yılında ‘güvenli bölge’ oluşturmaktan bahsetmişti. Fakat bu konuda birkaç operasyon/harekat yapılmış olsa da ‘güvenli bölge’ oluşumu bir türlü gerçekleşememişti.
Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan “Güney sınırlarımızı korumada 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhaya geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç’i teröristlerden temizliyoruz” diyerek operasyonun düğmesine bastı.
Türkiye’nin sınırlarının güvenliği amacıyla ‘güvenli bölge’ oluşturmak için yeni bir sınır ötesi operasyona (harekata) karar vermesi başta terör örgütü PKK/YPG’nin yeni adıyla SDG olmak üzere ABD/Pentagon, İran ve bazı AB ülkelerini olağanüstü rahatsız etti.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby “Çok endişeliyiz. SDG güçleriyle temas halindeyiz. Bu operasyonun birçok konuda olumsuz etkisi olacaktır” sözleriyle ABD’nin rahatsızlığını ve endişelerini dile getirdi. Aynı şekilde ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price de ” Türkiye’nin güney sınırındaki meşru güvenlik endişelerinin farkındayız. Yeni operasyon, bölgesel istikrarı daha da zayıflatır. ABD güçlerini ve koalisyonun DEAŞ’a karşı mücadelesini riske atar. Operasyonun durdurulmasını istiyoruz.” dedi.
PKK/YPG’nin yeni adıyla SDG’nin elebaşı Mazlum Abdi “Kuzey Suriye üzerinde yüksek risk oluşturan yeni tehditlerden endişe duyuyoruz” dedi ve böylesi bir saldırının Suriye’yi böleceğini, yeni bir insani krize yol açacağını ve IŞİD’e karşı mücadeleyi de etkileyeceğini ifade ederek kendilerini destekleyen müttefik güçlere çağrıda bulundu.
İran ise Türkiye’nin askeri harekatına karşı çıktı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade “Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermenin en iyi yolunun Suriye’ye yeni bir akın değil diyalog olduğunu” belirtti.
Suriye, kendi topraklarına yönelik böyle bir harekatın yapılacak olmasını ‘savuş suçu’ kabul etti. Suriye Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Güvenlik Konsey’ine yazdığı mektupta Türkiye’nin topraklarımızda yapacağı herhangi bir askeri operasyon savaş suçuna denktir” olduğunu belirtti.
Görüldüğü gibi Türkiye’nin sınırlarındaki tehlikeyi bertaraf etmeye yönelik Suriye’de ‘güvenli bölge’ oluşturmak için Sınır Ötesi Operasyon yapacağını açıklaması üzerine başta PKK/YPG’nin yeni adıyla SDG olmak üzere ABD ve İran da olağanüstü rahatsız oldular. Malum güçler daha şimdiden Türkiye’yi tehdit etmeye başladılar.