Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Etem Sevik yazdı

ETEM SEVİK Konuk Gazeteci

ETEM SEVİK

Konuk Gazeteci ve Yazar

FIRSAT MALİYETİ YAKLAŞIMI

Sevgili Okurlar: Bir konuda bir karar verdiğimizde bu aldığımız karar nedeniyle vazgeçmek zorunda kaldığınız en iyi alternatifin değeri olarak ifade edilen Fırsat maliyeti konusunu siz değerli okuyucularıma bu yazımda enine boyuna değerlendiriyorum. Buyurunuz efendim.

Fırsat nedir? bir şey yapmaya karar aldığımızda elverişli ve uygun düşen zamanı, şartları geçirip, buna göre harekete geçmemiz şeklindeki davranışlarımızdır. Daha açık olarak söylersem elimize geçen olanakları faydamıza olarak değerlendirmemizdir.

Maliyet kelimesi ise, çeşitli amaçlarımız etrafındaki ödediğimiz bedeller ve karşılık anlamında kullanılır. Bu kavram çoğunlukla bir işletmeye belli bir mal, hizmet veya faktör biçiminde sunulan girdilerin, işletmeye olan yükü anlamına gelir. Örneğin sermaye maliyeti, emek maliyeti, kredi maliyeti gibidir.

Fırsat maliyeti: Fırsat maliyeti de herhangi bir malın üretimini bir birim artırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi gereken mal veya kazanç miktarını ifade eder.

Fırsat maliyetini ilk bulan kim?
Klasik Teori’nin, emek-değer teorisini ve homojen emek varsayımlarını eleştiren Gottfried’de emek maliyeti dışında sermaye, doğal kaynaklar, girişimcilik faktörlerini kapsayan fırsat maliyeti kavramını geliştirmiştir.

Fırsat Maliyeti Yaklaşımı: Fırsat maliyeti, bir seçenek yerine başka bir seçeneğin tercih edilmesi durumunda, kaybedilen potansiyel kazanç olmakta. Başka bir deyişle mesela bir karar verildiğimizde o karar vasıtasıyla kazanacağımız faydanın yanında diğer karar tercihlerimizin sunacağı faydanın da kaybedilmesi durumunu anlatır.

Fırsat Maliyeti Hesaplama: Fırsat maliyeti hesaplama genelde biraz soyut olabilir çünkü genellikle somut maliyetler yerine kaçırdığımız fırsatları ifade eder. Fırsat maliyeti genel bir formülü de “Fırsat maliyeti = vazgeçilen seçenek – seçilen seçenek.” Şeklindedir.

Fırsat Maliyeti Örnekleri: Söz gelişi futbol maçı izlemeye gitmek ile tiyatro izlemeye gitmek arasında karar vermeye çalışıyorsak eğer maça gitmenin fırsat maliyeti sadece maç bileti için ödediğimiz ücret değildir fakat aynı zamanda tiyatrodan alacağımız keyif duygusu olacaktır.