Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Etem Sevik yazdı: İnsan için hayatta kalmak

İnsan için hayatta kalmak

İnsan için hayatta kalmak

ETEM SEVİK

Konuk Gazeteci ve Yazar

İnsan için hayatta kalmak meselesi vahşi doğada yaşayan canlılardan daha zor bir durumdadır!

SEVGİLİ OKURLAR: insanlar için hayatta kalmanın yolları vahşi doğadakinden çok daha zor oluyor. Bu önemli konuyu bu yazımda anlatayım sizlere.

ŞİMDİ ŞÖYLE OLUYOR, Vahşi yaşam diğer bir adıyla yaban hayatı doğada yaşayan evcilleştirilmemiş hayvan türlerini ifade etmek için kullanılır. Öbür taraftan insanların yakınında olmadan yetişen veya vahşi bölgelerde yaşayan tüm bitkiler, mantarlar ve diğer canlı organizmaları da hayvanların yanında söyleyebiliriz.

YABAN HAYATI tüm ekosistemde bulunur. Gerçekten de çöller, ormanlar, yağmur ormanları, otlaklar, ovalar ve çok gelişmiş kentsel yerleşimleri de içeren diğer yerlerdir diyebiliriz.

YABAN HAYATININ farklı biçimleri vardır. Popüler kültürde bu terim genellikle insan tarafından el değmemiş hayvanları ifade eder. Ancak birçok bilim insanı yaban hayatının insanlar ve faaliyetleri tarafından etkilendiğini kabul eder.

İNSANLAR TARİHLERİ BOYUNCA siyasal, toplumsal ve ahlaki açılardan ve birçok yoldan vahşi hayattan medeni hayata geçmek için çabalamıştır. Bu bağlamda kediler, köpekler gibi evcil hayvanlar şehir ortamlarına adapte olmuştur. Buna karşılık modern zaman aktivistleri insan yararı için yahut eğlence için yaban hayatının sömürülmesini zaman zaman protesto ederler.

DÜNYA DOĞAYI KORUMA VAKFININ YAZDIĞI BİR RAPORDA, 1970 ve 2014 yılları arasında küresel yaban hayatı popülasyonu %52 oranında azalma gösterilmiştir.

VAHŞİ DOĞADA HAYVANLARIN HAYATTA KALMA YOLLARI genel olarak hayvanlar vahşi doğada yaşarlarken yuvalarını korumak için kendilerini feda eder, dikkati başka yöne çeker, birlikte avlanır ve buldukları her imkanda karınlarını doyurmak için avlanırlar.

İNSANLARLARIN HAYATTA KALMAK İÇİN KULLANDIĞI YÖNTEMLER COK DAHA KATIDIR
İnsanların yaşamak için yaptığı uygulamalar hayvanların ve hatta tarih öncesinde atalarının kullandıklarının çok ötesine geçmiştir. Şöyle söyleyeyim, çoğunlukla kendi sınıfımızdan olmayanı aciz, yetersiz giderek yönlendirilmesi muhtaç görmemiz yine düşman görme ve dışlama vb. tutumlarımız bizler arasında ayrım yaratan ve sömürü ilişkisini geliştirdiğimiz uzun bir tarihsel süreçtir maalesef.