ETEM SEVİK
Konuk Sosyal Bilimci ve Yazar
YAŞAYAN TOPLUM
SAYGIDEĞER OKURLAR: Toplum dediğimizde anlamamız gereken “Coğrafi sınırları ile geleneksel değerleri ve alışkanlıkları belli olan toplum kişilerinin birbirlerini tanıyıp, etkileşimde bulundukları özel bir sosyal alanda toplum fonksiyonlarını gerçekleştirdiği ve yanı sıra kuralları, değerleri ve sosyal kurumlarını meydana getirdiği sosyal bir grubu anlarız.
Toplumun özellikleri konusuna gelince aynı coğrafyadan insanlar toplumu oluşturur. i Her toplumda kendine özgü ahlak değerlerini, gelenekleri ve kültürel alışkanlıklarını yaşamsal kılar. O bakımdan dünya üzerinde hüküm süren toplumların hem siyasal ve kültürel hem de ekonomik alanda ilerleme kaydedebilmeleri etkileşim içerisinde olmalarına bağlıdır.
Bundan sonra toplumsal davranış dediğimizde anlamamız gerekenler bir örnekle ifade edersem, bir insanın davranışı başka bir insan ya da başka insanların davranış ve davranışlarını içermesi, eklenmesi şeklinde meydana gelir.
Bütün bu süreçleri değerlendirdiğimizde ise, sizlere yazımın konusu olan toplumsal olay, toplum olgu, toplumsal örnek konularını özet olarak anlatmaya başlayabilirim.
Toplumsal Olay ve Toplumsal Olgu
Sadece bir defa olan ayrıca başlangıç tarihi ve süresi belli olan hadiselere toplumsal olaydır. Toplumun genelini ilgilendiren davranış biçimleri ise toplumsal olgudur. Sosyolojik bir kavram olan toplumsal olgu toplumda belirginleşen konuların tespiti ve analiz edilmesi süreçleri ile ilgilidir.
Toplumsal Örnekler
Toplumsal yaşamda tüm insanlık halleri ve tutumlar birer örnek olma niteliğini taşır. Örneğin yaşam tarzları olarak giyim kuşam, yürüyüş, konuşma, ilgi ve çalışma alanları, izlenen yollar, kullanılan yöntemler ile değişik tutum ve davranış kalıpları böyledir diyebilirim size.
Sosyal Olay Örnekleri
Sosyoloji literatüründe genel olarak, sosyal, kültürel ve politik değişimlere karşı verilen kolektif tepkiler olarak ifade edilen toplumsal olaylar, toplumdaki değişimler neticesinde gerilim yaşayan grupların isteklerine ulaşmak için organize ettikleri, katıldıkları kolektif hareketlerdir. Mesela ülkemiz için Kurtuluş Savaşı, 1999 Marmara depremi, 15 Temmuz hain darbe girişimi birer toplumsal olaydır. Dünyadan örnekleri ile Fransız İhtilali, Habitat II organizasyonu, Milenyum Zirvesi çokta uzak tarihlerde olmayan toplumsal olaylardır.