Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Klimalar artık kışın da çok yoğun talep görüyor

Ankara Klimacılar, Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Yıldız, yaz aylarında yoğun talep gören klimaların artık kış aylarında da en iyi ısıtma seçenekleri arasında yer almaya başladığını belirterek, klima seçimi ve kullanımında, klimanın verimli çalışabilmesi ve cihazdan maksimum fayda elde edilebilmesi için dikkat edilmesi gereken hususları dile getirdi.

Ankara Klimacılar, Buzdolapçılar ve

Türkiye’de klima kullanımının artık kışın da ihtiyaç haline geldiğini ve sektörün her geçen gün büyüdüğünü vurgulayan Ankara Klimacılar, Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Yıldız, “Klima, sadece soğutma yapan kimliğinden çıkarak kullanım alanlarının iklimlendirilmesini sağlayan sistemlere dönüşmüştür. Klima satışları artık dört mevsimi kapsıyor, özellikle yaz kış yoğun ilgi görüyor. Geçmişte, Türkiye’de klima kullanımı yüksek oranda soğutma ihtiyacından doğuyor, sadece soğutma özellikleriyle öne çıkıyordu. Önceleri lüks olarak görülürken klimalar bugün artık otel, işyeri, hastane, kamusal alanlar ve evler için bir ihtiyaç durumuna geldi. Her sezon ihtiyaç duyulan bir ürün haline gelen klimalar, ısıtma fonksiyonları ile de tüm yaşam alanlarında; vazgeçilmez bir donanım olarak ihtiyaç duyuluyor, talep ediliyor.” diyerek ve şu detayları verdi:

KLİMA ARTIK GENEL İHTİYAÇLAR ARASINDA 

“Klima artık lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç duyulan bir cihaz olmuştur. Bunu oluşturan ana etken gelişen teknoloji ile bütünleşen klimalardan daha az enerji ile daha fazla verim alınmasıdır. Teknolojideki gelişmelerle bütünleşen klimalar oldukça ekonomik ve sessiz hale geldi. Elektrik harcamaları ve bakım maliyetleri azaldı. Yeni cihazlarda az enerji harcanarak çok kaliteli hava elde edilmektedir. Isıtma ve soğutma özelliklerinin yanında teneffüs ettiğimiz havayı kötü koku ve partiküllerden arındırarak temizlemektedir.

KLİMA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

‘Sadece bir klima cihazım olsun’ mantığı ile hareket edilmemeli, kalitesi kanıtlanmış ürünler tercih edilmelidir. Uzun yıllar beraber olacağımız klimayı satan firmanın tüketici memnuniyetini ilke edinmiş, tüketicisini bilgilendiren, keşif ve montaj hizmetini sorunsuz gerçekleştirebilen, servis ağı güçlü, kaliteden taviz vermeyen bir firma olmasına dikkat edilmelidir. Klima satın alırken kullanılacak cihazın modeli tercihi ve kapasitesi hakkında uzman kişilerin tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.

HANGİ KAPASİTEDE KLİMA SEÇMELİYİZ?

Isıtılması ve soğutulması düşünülen alanın ısı kayıplarının ne kadar olduğu, hangi model klimanın kullanılması gerektiği önemlidir. Elektrik enerjisini konfora dönüştüren cihazlar olarak da tarif edebileceğimiz klimaların ısıtma ve soğutma kapasiteleri binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlıdır ve mutlaka uzman kişiler tarafından hesaplanmalıdır. Teknik etüd yapılmadan kullanılan cihazlardan tam verim alınamayacağı gibi maliyet ve işletme bedelleri de daima yüksek olacaktır. Yer tavan tipi split klimalar, salon tipi split klimalar, duvar tipi klimalar, pencere tipi klimalar, en çok tercih edilen klima çeşitleri arasındadır.

KLİMA NASIL MONTE EDİLMELİDİR?

Klima cihazlarının seçimi kadar montaj yeri ve montaj şekli de çok önemlidir. Bu nedenle klima, uzman ve tecrübeli bir ekip tarafından teknik özellikler ve tüketicinin isteği de göz önünde bulundurularak tam bir estetik arz edecek şekilde monte edilmelidir.

KLİMA CİHAZLARI NASIL ISITIR?

Türkçe karşılığı ısı pompası anlamına gelen heat pump özellikli klimalar elektrik enerjisini direkt olarak ısıya çevirmek yerine dışarıdaki ısıyı içeriye taşıyarak ortamı ısıtırlar. Heat pump özelliği olan klimalar soğutmayı gerçekleştirdikleri gibi ısıtmayı da R22 gazını yoğuşturarak ve buharlaştırarak gerçekleştirirler. Isıtmanın yapılabilmesi için dış üniteden geçen gaz buharlaşarak dışarıdaki ısıyı emer ve iç üniteye geldiğinde yoğunlaşarak emdiği ısıyı ısıtılması istenilen ortama bırakarak ısıtmayı gerçekleştirir. Klimaların ne kadar iyi ısıttığı veya soğuttuğu dış ve iç hava sıcaklığına bağlıdır. Heat pumplı klimalar dış hava sıcaklığının 7 derece civarında olduğu durumda oldukça ekonomik ısıtıcılardır. Bu nedenle kışın ılık geçtiği dönemlerde, ilkbahar ve sonbaharda diğer ısıtıcıların yerine tercih edilebilirler.

KLİMA İÇİN SERVİS HİZMETİ NE KADAR ÖNEMLİDİR?

Klima cihazları iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kalan cihazlardır. Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenme ve tahribatlar cihazın performansında düşüklüğe neden olur. Ayrıca cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarına yılda iki kez bakım yapılması son derece önemlidir. Bakımı yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacaktır.   

                             

BİLİNÇLİ KLİMA KULLANIMI İÇİN NELER YAPILMALI?

Klimanın montajı yapılırken veya yapıldıktan sonra elektrik bağlantısı elektrikçi tarafından yapılmaktadır. Klimanın bağlanacağı elektrik hattının mutlaka topraklanmış olması lazım. Klima ve klima kumandası üzerindeki düğmelerin ne işe yaradığı, özellikle klimanın nasıl açıldığı, kapandığı ve sıcaklık ayarlarının nasıl yapıldığı uzmandan öğrenilmelidir. Klima kapatıldıktan sonra prizden çıkarılacaksa kablosundan tutarak değil, dikkatli olmak kaydıyla fiş kısmından tutarak çıkartılmalıdır. Klimanın üzerindeki düğmelere ıslak elle dokunulmamalıdır. Klimaya yanıcı sprey sıkılmamalı. Klima yüzeysel olarak temizlenmek istendiğinde kapağın hemen altındaki filtre çıkartılacaksa eğer etrafındaki metal parçalara dokunmamaya özen gösterilmeli. Klima temizlemek için bir uzman çağırılması, hem klima açısından hem de sağlık açısından daha doğru olur. Klima çalışırken kapağı veya başka bir yeri açılmamalıdır. Klima kapatıldıktan sonra tekrar açmak için 3 dakika beklemek daha doğru olur, aksi durumda sigorta atabilir. Klima odayı soğuturken hava akımı karşısında uzun süre durmamaya dikkat edilmeli. Klima çalışırken iç ve dış ortamlardaki hava giriş ve çıkış menfezlerine yabancı bir cisim sokmamalı. Klima cihazlarından verimli ve temiz bir hava elde etmek için mevsim geçişlerinde yılda 2 kez, çok tozlu ve kirli ortamlarda ise en az 3 ayda bir kez yetkili servisler veya uzman kişilerce bakımları yapılmalıdır. Yetki Belgeleri olamayan, meslek odalarında kayıtları bulunmayan kişilere itibar edilmemelidir.”