Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mesleki ve Teknik Eğitim Değerlendirildi

ASO-SEM’de düzenlenen toplantıda konuşan ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanması için meslek liseleri tarafından mutlaka beceri eğitimine ağırlık ve öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı, okul-sektör işbirliği çalışmalarının sürdürülebilir ve gerçekçi olmasının altını çizdi.

ASO-SEM'de düzenlenen toplantıda konuşan

ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar ve ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, Ankara Sanayi Odası (ASO) Sürekli Eğitim Merkezinde (SEM) yapılan Mesleki Teknik Eğitimi Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda, ASO-SEM Müdürü Mustafa Yavuzer, ASO METES Müdürü Dr. Halis Yeşil, Akademisyenler; Prof. Dr. Duran Altıparmak, Prof. Dr. Abdülkadir Güllü, Dr. Orhan Uysal ve  Dr. Oğuz Poyrazoğlu da yer aldı.

“OKUL-SEKTÖR İŞBİRLİĞİ ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALIDIR”

ASO-SEM’de düzenlenen toplantıda ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, görüş ve değerlendirmelerde bulundu. Ar konuşmasında; Mesleki ve Teknik Eğitimde bir koordinasyon eksikliği olduğunu, yıllardır bu konunun üzerinde durulmadığını, değişik kurum ve kuruluşların, yerel yönetimlerin meslek kursları açtığını, bu açılan kursların sonuçlarının değerlendirilmediğini, kurul ve komisyonların amacına yönelik çalışmaları etkili bir şekilde yerine getirmediğini, sektörlerin ihtiyaç duymadığı alanlarda eğitimin devam ettirilmesinin kaynakları heba ettiğini belirtti. Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasının esnaf ve sanatkârların ihtiyaç duyduğu eleman ihtiyacını karşılama problemini gidermediğini, esnaf ve sanatkarların çırak, kalfa ve usta bulmakta zorlandıklarını, sadece yaşanan ekonomik sıkıntılarla değil, nitelikli eleman bulmakta da  güçlük çektiklerini, işyerlerinde en basit işlerin bile işyeri sahipleri tarafından yapıldığını, bu durumun işyerlerinde verimliliği düşürdüğünü ve gelecek kaygısının yaşanmaya başladığını belirtti. Nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanması için, meslek liselerinin mutlaka beceri eğitimine ağırlık ve öncelik vermesinin, okul-sektör işbirliği çalışmalarının artırılarak, sürdürülebilir ve gerçekçi olması gerektiğinin altını çizen Ar, başta imalat sektörü olmak üzere, sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi noktasında yapılacak tüm çalışmalara her zaman olduğu gibi ANKESOB olarak katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi.

“İMALAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN DURUMLARI İYİLEŞTİRİL-MELİDİR”

ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen ise, “Günümüz Mesleki ve Teknik Eğitiminden, sanayici memnun değil, zanaatkâr memnun değil, öğretmen memnun değil, öğrenci memnun değil, veli memnun değil. Mesleki ve Teknik Liseleri bitirenlerin, bitirdikleri alanlarla ilgili sektörlerde istihdam edilme oranları hala çift haneli rakamlara geçiş yapamadı. Demek burada bir problem var ve bu durum yıllardır devam ediyor. Bizler de yıllardır bu tür toplantılarda konuşmaya devam ediyoruz. Önce, usta, kalifiye/nitelikli eleman portresini çizmemiz gerekir. Piyasalar/sektörler bizden ne tür bilgi ve becerileri olan eleman istiyor, bunu sahaya inerek tespit etmeliyiz. Bu konuda karar vericilerin ilgili paydaşlarla sürekli istişare içerisinde bulunması gerekir. Yoksa, ben böyle uygun gördüm, böyle olacak anlayışı ülkemiz mesleki/teknik eğitimini çıkmaza sokmuştur. Mesleki ve Teknik Eğitim kurumları konularına vakıf, liyakatli kişilerce ve bilimsel usullerle yönetilmelidir. Gerektiği ve ihtiyaç olduğunda konularında uzman usta öğreticilerin bilgi ve yetkinliklerinden okullar istifade etmelidir. Teknolojide yaşanan gelişmeler de göz önüne alınarak, başta mesleki eğitim merkezleri olmak üzere meslek liselerinin adı ve yapısı yeniden gözden geçirilmelidir. İşveren tarafı da kendi konumunu değerlendirmelidir. İmalat sektöründe çalışanlar en düşük maaşı almamalıdır. Üretimde çalışanların sosyal hakları ve çalışma ortamları iyileştirilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantının ardından ASO-SEM Müdürü Mustafa Yavuzer, heyete ASO Sürekli Eğitim Merkezi’ni gezdirdi. Yavuzer, ASO-SEM’in üretim ve hizmet sektörünün bireysel ve kurumsal eğitim ve danışmanlık ihtiyaçlarına “Hayat Boyu/Sürekli Öğrenme” anlayışı çerçevesinde cevap verebilmek için kurulduğunu belirterek, merkez hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.

ASO-SEM Direktörü Ufuk Kaya da teorik ve beceri temelli pratik eğitimlerin verildiği atölyelerde birey, yönetici ve işletmelerin değişim ve gelişimine destek verdiklerini, bu atölyelerde verdikleri eğitimlerle sürdürülebilir büyüme, zaman, tasarruf ve verim gibi hedeflere ulaşmayı öncelikli amaç olarak belirlediklerini kaydetti. Kaya, ASO-SEM olarak danışmanlık hizmeti verme yolunda imkânları olduğunu da belirtti.