Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SAĞLIKLI KİLO VERMENİN 6 KURALI

Kilo verme; kişiden kişiye

Kilo verme; kişiden kişiye farklılık gösteren bir süreçtir. Kişinin cinsiyeti, yaşı, spor yapıp yapmaması gibi birçok faktör bu süreci etkiler. Herkesin kilo verme süreci birbirinden farklı olsa da herkesin dikkat etmesi gereken ortak bazı noktalar var.

1-ŞOK DİYETLERDEN UZAK DURUN

Öncelikle kısa sürede aşırı kilo verdiren şok diyetlerden uzak durun. Yaza hazırlanırken hızlı kilo vereceğim diye sağlığınızdan olmayın. Kilo vermek basit bir matematik mantığına dayanır. Vücuda alınan kalori harcanan kaloriden az olduğunda kilo verilir. Kalori açığı olarak adlandırılan bu durumda dikkat edilmesi gereken şey çok düşük kalorili diyet yapmamaktır. Çok düşük kalorili şok diyetler; bağışıklık sisteminin zayıflamasına, hastalıklara ve kas kaybına neden olur. Kendinizi aç bırakmadan yeterli ve dengeli beslenerek hızlı kilo kaybı sağlamak mümkün. Bu yüzden ne kadar az yersem o kadar iyi diyemeyiz. Bu sadece sizin metabolizma hızınızı yavaşlatır.

2-BOL SU TÜKETİN

Su, vücudumuz için hayati önem taşır. Yeterli su tüketimi, sağlıklı kilo verme sürecinin olmazsa olmazıdır. Vücutta gerçekleşen tüm metabolik olaylar suya ihtiyaç duyar. Günlük su ihtiyacı kişiye göre değişmekle birlikte kilogram başına 30 mL su tüketerek günlük ihtiyaç karşılanmalıdır.

3-DOĞRU KARBONHİDRATLARI SEÇİN

Zayıflamak isteyenlerin genellikle ilk yaptığı şey ekmeği hayatından çıkarmak oluyor. Ama verdiğiniz kiloları geri almak istemiyorsanız karbonhidratları düşman olarak görmekten vazgeçmelisiniz. Doğru karbonhidratları yeterli miktarda tüketmek diyet sürecinde halsiz, yorgun hissetmenizi önleyecek ve kalıcı kilo vermenizi sağlayacak. Beyaz un, rafine şeker ve bunlarla hazırlanmış besinler yerine tam buğday unu, tahıllı ekmekler, kepekli makarna, karabuğday, kinoa gibi kompleks karbonhidrat kaynakları tercih etmelisiniz.

4-ÖĞÜN SAATLERİNİZİ PLANLAYIN

Gün batımıyla birlikte metabolizma yavaşlamaya başlamaktadır. Bu sebeple geç saatlerde tüketilen besinlerin yakımı daha zor olmaktadır. Eğer vardiyalı çalışmıyorsanız geç vakitte yemek yemekten kaçının. En son öğün, uyumadan en az 3-4 saat önce yapılmalıdır.

5-SAĞLIKLI YAĞLAR VE LİFTEN ZENGİN BESLENİN

Sağlıklı yağ ve liften zengin beslenme, kilo kaybını olumlu yönde etkiler.

Sağlıklı yağlar ve lif, sindirim sürecini yavaşlatarak daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

Tokluk hissi, atıştırmalıklar veya aşırı yeme isteğini azaltır, bu da kilo kontrolüne yardımcı olur.

Sağlıklı yağlar, vücutta enerji üretimini destekler ve metabolizmayı artırır.

Omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar, enerji harcamasını artırır ve kilo kaybını destekler.

Lif, kan şekerini dengede tutarak insülin tepkisini düzenler. Enerji seviyelerini stabilize eder ve aşırı yeme eğilimini azaltır.

Vücut, hücre membranları, hormon üretimi ve vitamin emilimi gibi birçok temel fonksiyon için sağlıklı yağlara ihtiyaç duyar.
Lifler aynı zamanda bağırsak sağlığını destekler ve sindirim sistemini düzenler. Bu da kilo kontrolü üzerinde olumlu bir etki sağlar.

6-EGZERSİZ YAPIN

Egzersiz, kilo verme sürecini hızlandırır ve vücut sağlığını iyileştirir. Sadece kilo vermek için değil sağlıklı olmak için de spor yapmalısınız.

Kilo vermek için haftada en az 150 dakika orta düzeyde yoğunluktaki aerobik egzersiz yapmak, kas kütlesini artırmak için de direnç antrenmanları yapmak önemlidir.
Kaynak: Dr Muhammed Keskin