Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SİNEMA VE SANAT DÜNYASI HAK-İŞ’TE BULUŞTU

Hatice ULUER HÖKELEKLİ/Ankara  Sinema

Hatice ULUER HÖKELEKLİ/Ankara 

Sinema ve sanat dünyası HAK-İŞ 7. Uluslararası Kısa Film Yarışmasında buluştu. Kısa Film Yarışması’nda ulusal ve uluslararası olmak üzere iki ayrı kategoride 11’er dalda toplam 22 ayrı para ödülü ve özel olarak tasarlanan “ödül plaketi” takdim edildi. 

HAK-İŞ’in Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği “Emeğe Saygı” temalı Uluslararası Kısa Film Yarışması Ödül Töreni, 29 Kasım 2018 tarihinde Ankara Hilton Garden Inn Otel’de gerçekleştirildi. 

Ödül törenine HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın, HAK-İŞ Onursal Başkanı ve TBMM Eski İdare Amiri ve Çorum Eski Milletvekili Salim Uslu, Hizmet-İş Onursal Başkanı ve AK Parti Manisa Eski Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Necmettin Akben, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Lokman Aylar, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların genel başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, HAK-İŞ Kültür, Sanat Komite Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı ve basın mensupları katıldı.

Programa sanat dünyasından ünlü yönetmenlerden Mesut Uçakan, Ulvi Alacakaptan, İsmail Güneş, oyunculardan Ahmet Yenilmez, Yusuf Sezgin, Hacı Ali Konuk, M. Emin Kadıhan, Yüksel Ünal, Fatih Küçük’ün katılımlarıyla renk kattığı törene, ödüllerini almak üzere Estonya, Fransa, Gana, Bangladeş, Letonya, Filipinler, Hindistan, İran, İngiltere, Kırgızistan’dan sinema dünyasına emek verenler katıldı.

“Emeğin ve Emekçinin Sesi Beyaz Perdeye Düşüyor”

Ödül töreninde konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 2012 yılındaki emeğin sinema ve sanat dünyasındaki yansımasını görme ve emeğin sanat dünyasındaki temsilini arttırma hayalimizin bugün gerçekleştiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Dünyanın dört bir yanından, 128 ülkeden 4 bin 104 yönetmenin dikkatini çeken bir kısa film yarışması düzenliyor olmak bizi gelecek için çok umutlandırıyor. Emeğin ve emekçinin sesi emekçilerimizin hayalleriyle birleşerek beyaz perdeye düşüyor” dedi.  

 

“Tüm Sanat Dallarında Emeğin Öne Çıkarılması Gerektiğine İnanıyoruz”

 

HAK-İŞ olarak, sendikacılığın sadece “Toplu Sözleşme” ve “ücret sendikacılığı” ile sınırlı olmadığına inandıklarını söyleyen Arslan, “Üyelerimize ve tüm kamuoyuna karşı kültür ve sanat yükümlülüğümüz olduğunu biliyoruz. Sosyal sorumluluklarımızı yerine getirmenin araçlarından birisi olarak kısa film yarışmalarıyla karşınıza çıkıyoruz. Sendikal harekete örnek teşkil edecek bir yapılanma için başta film çalışmaları olmak üzere tüm sanat dallarında emeğin öne çıkarılması gerektiğine inanıyor ve bunun için çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

ARSLAN’DAN SANAT DÜNYASINA ÇAĞRI

Konuşmasında sanat sektörünün sorunlarına da değinen Arslan, “Sinema sektörü ve son yıllarda yoğunlaşan dizi sektörü başta olmak üzere sanat sektöründe çalışan emekçilerin sorunlarını biliyoruz. Bu sorunların çözümü konusunda sizlerle her türlü girişime hazırız. Toplumsal sorunlara karşı kamuoyunda farkındalık oluşturmak için ayna tutan sanatçılarımızı, kendi sorunlarının çözümü için sendikalara, örgütlenmeye ve HAK-İŞ’e davet ediyoruz. Gelin birlikte sanat ve sanatçı için mücadele edelim”

“HAK-İŞ İlkelerinin Sanat Dünyasında Karşılığını Bulmayı Hedefledik”

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, HAK-İŞ Kısa Film Yarışması’nın 7. yılında gelişerek, daha çok yönetmene ve ülkeye ulaşarak büyümeye devam ettiğini belirterek, “HAK-İŞ’in savunduğu ilkelerin sanat dünyasında da karşılığını bulmayı hedefledik. Emek şemsiyesi etrafında toplanmış değerli sinema sanatçılarına yarışmamıza göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Her yıl emek temalı filmler üretilmesinin hem HAK-İŞ açısından hem de dünya çapında farkındalık oluşması açısından önemli olduğunu vurgulayan Toruntay, “Emek hareketinin, ulusal ve uluslararası platformlarda farkındalığını arttırmak amacıyla çalışmalarımızı yoğun bir şekilde gerçekleştirdik” diye konuştu.

“Emek Temalı Filmlerin Sayısının Artmasından Mutluluk Duyuyoruz”

HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı, “HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, Uluslararası Kısa Film Yarışmamızın yedincisini büyük bir başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 7 yıldır büyük bir azim ve kararlılıkla çalışıyor, daha iyiye ve daha güzele ulaşmak için mücadele ediyoruz. Yarışmamıza her geçen yıl daha yaratıcı ve yenilikçi filmlerin katılmasından ve daha da önemlisi “emek” temalı filmlerin sayısının artmasından mutluluk duyuyoruz” dedi.

“Yarışmamıza 128 Ülkeden 4 Bin 104 Katılım Oldu”

HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi ve yarışma ekibinin yoğun çalışmaları sayesinde Türkiye’den 202 film yapımcısın başvuruda bulunduğu yarışmaya, Hindistan’dan 473, İran’dan 346, Amerika’dan 344, İtalya’dan 192 ve diğer ülkelerden 2 bin 547 film olmak üzere toplam 4 bin 104 filmin katıldığı bilgisini veren Odabaşı, “Yarışmamıza uluslararası alanda İspanya’dan Filipinler’e, Fransa’dan Venezüella’ya, Letonya’dan Sudan’a, Arjantin’den Kore’ye, Meksika’dan Uganda’ya, Japonya’dan Kolombiya’ya Endonezya’dan Malta ve Belarus’a, Camerun’dan Malavi, Burundi ve Senegal’e kadar 128 ülkeden katılım oldu” şeklinde konuştu.

“Emekçiler HAK-İŞ Kısa Film Yarışmasında Bir Araya Geldi”

Dünyanın dört bir yanından kısa film yapımcı ve yönetmenlerinin emek temalı kısa film yarışmamızda buluştuğunu söyleyen Odabaşı, “Üreten, çabalayan, yarına şekil veren bütün emekçiler, HAK-İŞ’in Kısa Film Yarışmasında bir araya geldi. HAK-İŞ olarak, dünyanın dört bir yanında var olan emeği beyaz perde aracılığıyla bir kez daha görme şansımız oldu. Dünyanın her yerinde emeğin ve emekçilerin sorunları aynı. Filmleri izlerken emekçilerin yaşadığı sorunları bir kez daha derinden hissettik.”

“Örnek ve Özgün Çalışmaları Hayata Geçiriyoruz”

Odabaşı, “HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, örnek ve özgün çalışmaları hayata geçiriyoruz. Geçen yıl Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı yürüttüğü çalışmaları bir belgeselde toplayarak, tarihe not düşmüştük. Bu yıl da özgün bir çalışmayı hayata geçirdik. İşçilere HAK-İŞ’i sorduk, işçilerin gözünden HAK-İŞ’i anlattık” dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Konuşmaların ardından ‘Emek’ temalı HAK-İŞ 7. Uluslararası Kısa Film Yarışmasında ödüle layık görülen eser sahipleri ödülleriyle buluştu. 128 ülkeden 4 bin 104 filmin başvuru yaptığı yarışmada ulusal ve uluslararası alanda ayrı ayrı 11 kategoride ve ayrıca Sendikacı Gözünden kategorisinde ödül verildi.

Uluslararası film kategorisinde En İyi Film Birincilik ödülünü “Roof Knocking” filmiyle Estonya’dan Sina Salimi aldı. Salime’e ödülü TBMM Başkanvekili ve AK Parti Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından takdim edildi. 

Bu yıl yerli film kategorisinde En İyi Film Birincilik Ödülünü “Kum Saati” filmiyle İbrahim Demirkan aldı. Demirkan ödülünü HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın elinden aldı.