Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sudan’da 600 Çocuk Açlıktan Öldü

Sudan’daki Ulusal Çocuk Bakım Konseyi’nin aktardığı bilgilere göre son aylarda 600 çocuk açlıktan öldü. Bu çocukların yüzlercesi Darfur bölgesinde (Batı Sudan) ve Cezire eyaletinde (Orta Sudan) öldü. 10.000’den fazla çocuk ise bombaların ve patlayıcıların isabet etmesi sonucu hayati organlarını kaybedecek şekilde yaralandı.

Sudan'daki Ulusal Çocuk Bakım

Sudan’da 600 Çocuk Açlıktan Öldü

Köklü Değişim Medya

ABD’nin nüfuzunu korumak ve yönetimin İngiltere eksenli sivillere geçmemesi için Sudan’da 2023 yılının Nisan ayında başlatılan savaşın sürdüğü Sudan’da 600 çocuk açlıktan öldü.

Sudan’daki Ulusal Çocuk Bakım Konseyi’nin aktardığı bilgilere göre son aylarda 600 çocuk açlıktan öldü. Bu çocukların yüzlercesi Darfur bölgesinde (Batı Sudan) ve Cezire eyaletinde (Orta Sudan) öldü. 10.000’den fazla çocuk ise bombaların ve patlayıcıların isabet etmesi sonucu hayati organlarını kaybedecek şekilde yaralandı.

Ulusal Çocuk Bakımı Konseyi Genel Sekreteri Abdulkadir Abdullah’ın yaptığı açıklamada, “Savaş bölgelerinde su, gıda, eğitim ve sağlığa erişim eksikliği de dahil olmak üzere ihlallere maruz kalan iki milyon çocuktan 300’den fazlasının kayıp ya da kaçırılmış olduğuna dair kayıtlı rapor var” detayını paylaştı.

Sudan hükümet yetkilisi “Ordu tarafından esir alınan 350 çocuğun sadece Cezire eyaletinde Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile birlikte savaştığını, psikolojik tedavi gördükten sonra ailelerine geri dönmelerini sağlamak için UNICEF ve diğer taraflarla koordinasyonun devam ettiğini” ifade etti.

Ordu ve HDK güçleri, Nisan 2023’te savaşın başlamasından bu yana, insan hakları sözleşmelerini ve 18 yaşından küçüklerin askere alınmasını suç sayan Cenevre Çocukluk Sözleşmesini ihlal ederek birbirlerini çocukları savaşçı olarak almakla suçluyor. Bu durum, Birleşmiş Milletler ile çocuk koruma örgütleri ülkedeki savaşan taraflara çocukları askere almamaları ve savaşa dahil etmemeleri baskı yapmasına yol açtı.

Sudan’da ABD-İngiltere Egemenlik Çatışması

Washington, 30 yıldır Sudan’da nüfuzunu koruyan Ömer El Beşir’i 2019 yılında protestolar sonucu devirip, ardından egemenliği elinde tutabilmek için Sudan ordusunu devreye sokmuştu.

21 Ağustos 2019 tarihinde imzalanmış ve ilk başta askerlerin Başkanlık Konseyi’ne başkanlık etmesi kararlaştırılmış daha sonra İngiltere ve Avrupa’ya yakın sivil bileşenlere Kasım 2021’de Konsey’e başkanlık etmeye başlaması konusunda anlaşma sağlanmıştı. ABD ordu ile kurduğu egemenliği, sivillerin yani siyasi partilerin eliyle İngiltere’ye geçmesini engellemek için Sudan Savunma Bakanı Korgeneral Yasin İbrahim ile 21 Eylül 2021 tarihinde yani sivillerin görevi devralma tarihinden iki ay önce yaptığı açıklamada bir darbe girişiminin önlendiğini duyurdu. Ardından hükümetin feshedilmesi talepleri gündeme geldi ve fiilen feshedildi ve anayasa belgesi sona erdi. Bugün ise aynı senaryo tekerrür ediyor.

Sudan’da 5 Aralık 2022 tarihinde Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı. Çerçeve Anlaşması, 6 Nisan 2023 tarihinde nihai imzanın atılmasını ve 11 Nisan 2023 tarihinde de sivil hükümetin kurulmasını öngörüyordu fakat 15 Nisan 2023 tarihinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında aniden şiddetli çatışmalar patlak vermişti. Böylece yeniden aynı senaryo ile iktidarın İngiltere eksenli sivil yönetimin eline geçmesi önlenmişti.

Sudan’ın iki askeri gücünün sömürgeci Batılılar için başlattığı savaş ülke geneline yayılırken binlerce Müslüman açlık ve katliamlarla yüzyüze hayatını idame ettirmeye çalışıyor.