Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tardigradlardan İnsan Hücrelerine: CAHS-D Proteini Yaşlanmayı Yavaşlatıyor!

Biyostazın Yolculuğu: Tardigradlar ve İnsanlar Arasında Bir Köprü

Biyostazın Yolculuğu: Tardigradlar ve

Son dönemde yapılan araştırmalar, Tardigradlar olarak bilinen mikroskobik organizmaların içinde bulunduğu birçok olumsuz çevresel koşula karşı dayanıklılıklarını sağlayan CAHS-D proteininin, insan hücrelerinde de benzer bir etki gösterdiğini ortaya koymaktadır.

Tardigradlar, kriptobiyosis adı verilen bir süreçle kuruma ve donma gibi çevresel stres faktörlerine karşı direnç göstererek yaşamlarını sürdürebilirler. Bu direncin anahtarı olarak CAHS-D proteininin rolü, yeni yapılan araştırmalarla daha da netleşmektedir.

Bristol Üniversitesi, Washington Üniversitesi, California-Merced Üniversitesi, Bologna Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, Tardigradlardaki CAHS-D proteinini insan böbrek hücrelerine aktararak yapılan deneylerde, proteinin benzer bir şekilde insan hücrelerinde de stres faktörlerine karşı koruyucu bir etki gösterdiğini keşfettiler.

Bu keşif, insan hücrelerinde CAHS-D proteininin fibriller oluşturarak hücre bütünlüğünü koruduğunu ve metabolizmayı yavaşlattığını göstermektedir. Ayrıca, CAHS-D proteininin insan hücrelerini biyostaza sokarak strese karşı daha dirençli hale getirdiği ve Tardigradların bazı özelliklerini insan hücrelerine kazandırdığı belirlenmiştir.

Araştırmanın liderlerinden Silvia Sanchez-Martinez’in belirttiğine göre, bu keşifler organ nakilleri ve kök hücre depolama gibi alanlarda büyük önem taşımaktadır. CAHS-D proteininin insan hücrelerindeki etkisi, soğuk zincirin mümkün olmadığı durumlarda organ nakillerinin ve hayati öneme sahip tedavilerin sağlanmasında yeni bir yöntem sunabilir.

Bu bulgular, hücre yaşlanmasını yavaşlatma, depolama ve stabiliteyi artırma konularında biyostazı tetikleyen teknolojilere yönelik yeni bir perspektif sunmaktadır. Tardigradlardan elde edilen bu bilgiler, gelecekte sağlık alanında önemli yeniliklerin kapısını aralayabilir.