Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TERAVİH NE DEMEK TERAVİH NAMAZI İLK NE ZAMAN KILINDI VE NASIL KILINIR

PEYGAMBER EFENDİMİZ(SAS)TERAVİH NAMAZINI NE ZAMAN KILDI

PEYGAMBER EFENDİMİZ(SAS)TERAVİH NAMAZINI NE

‘TERAVİH’ cümlesinin sözlükte anlamı rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarını taşır. ‘TEREVİHA’ kelimesinin çoğulu olan teravih kelimesi ise; dinî bir terim olarak karşımıza; “Ramazan ayı içerisinde, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz” olarak çıkmaktadır.                                                                                                                                                    Teravih Namazının, Diyanet açıklamasına göre ilk defa;                                        Hz.Peygamberimiz(SAS) hicretin 2. yılında ya da peygamberliğin son yılında ilk olarak bu namazı cemaatle kılmış daha sonra ümmetine farz olur düşüncesiyle bu uygulamadan vazgeçmiştir, bilgisi yer almaktadır.                                                                                                        Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekât olarak kılınmıştır.Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.
Ancak; yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılınması hâlinde de sünnet yerine getirilmiş olur.
Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir.
Teravih namazının vakti, yatsı namazının arkasından sabah namazına kadar geçen süre içindedir. Vitirden sonra kılınması câiz olmakla birlikte uygulamada vitirden önce kılınmaktadır.
Teravih ve vitir namazının vakti ise yatsı namazının vaktidir ancak hem teravih hem de vitir namazı yatsı namazının farzından sonra kılınır.
Bu itibarla yatsı namazının farzından önce kılınan teravih ve vitir namazlarının iade edilmesi gerekir. Eğer vakit çıkmış ise teravihin kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir.
Teravih namazını kılmak için abdestli olarak önce niyet edilir.İmama uyarak kılınacaksa euzu besmele çekerek “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya uydum imama” denilir.Şayet kişi teravih namazını ferdi olarak kılıacaksa “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya” denilir ve ; Namazın 1. Rekat için; Eller kulak hizasına kaldırılır, Allahuekber diyerek namaza başlanır.
1.Rekat ; Gizlice Sübhaneke duası okunur. Euzu Besmele çekilir.Fatiha Suresi okunur. Zammı Sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet veya ayetler okunur. Allahuekber diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azim denilir. Semiallahu Limen Hamideh denilerek rükudan kalkılır ve Rabbena Lekel Hamd denilir.
Tekrar Allahuekber denilerek secdeye gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Âlâ denilir. (Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.) . İki defa secde yaptıktan sonra ‘Allahuekber’ denilerek ikinci rekata kalkılır.
2. Rekat;
Ayağa kalkıldığında Besmele ve Fatiha suresi okunur.Zammı sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet veya ayetler okunur. ‘Allahukber’ diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azim denilir. Semiallahu Limen Hamideh denilerek rükudan kalkılır ve Rabbena Leke’l-Hamd denilir. Tekrar Allahuekber denilerek secdeye gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Âlâ denilir.( Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.)
Oturulduğunda; Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir.
Namaz şayet dört rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda Ettehiyyatü ve Salli, Barik duaları okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.
3 ve 4.Rekatlar;
Kalan iki rekat da aynı ilk iki rekat gibi kılınır. Ettehiyyatü ve Salli, Barik dualarınsan sonra önce sağa sonra sola “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” diye selam verilir.
Kılınacak teravih namazı cemaatle kılınacaksa fatiha ve zammı sureleri imam açıktan okur cemaat de dinler.