Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

21 EKİM TÜRKİYE GÜNDEMİ ARAŞTIRMASI (MAK DANIŞMANLIK)

Araştırmamız Türkiye 18 Yaş üstü nüfusunun on binde biri ile ülkemiz 7 coğrafi bölgesinin genel demografik verilerine olabildiğince uygun orantısal dağılımına uygun 5750 kişi ile yapılmıştır

Araştırmamız Türkiye 18 Yaş

144426 ekran alintisi

Araştırmanın Kimliği ve Metodolojisi

ARAŞTIRMA MODELİ
Araştırmamız Türkiye 18 Yaş üstü nüfusunun on binde biri ile ülkemiz 7 coğrafi bölgesinin genel demografik verilerine olabildiğince uygun orantısal dağılımına uygun 5750 kişi ile yapılmıştır
Kamuoyu Araştırması Türkiye’nin 30 u büyükşehir statüsündeki iller olmak üzere; 71 ilini kapsayan çoklu tarama modelinin kullanıldığı bir çalışmadır.
Çalışma ekibi sahaya çıkmadan hangi ilde hangi özellikte (yaş – cinsiyet) kaç kişi ile görüşüleceği konusunda olabildiğince TÜİK verilerine uygun örneklem seçimi yapılarak bilgilendirilmiştir.
Çalışma her yerde anlık internet çekmeme ihtimali dikkate alınarak klasik kâğıt formlar kullanılarak yapılmış, günün sonunda bilgisayar yüklemesiyle dijital ortama taşınmıştır.
Çalışmanın saha güvenliği ve sağlamasını yapma adına saha araştırma ekipleri her il / ilçe / belde / köy ve mahalle de katılımcılardan izin alınmak suretiyle çalışmanın kısmen fotoğraflı kaydını almışlardır.
Çalışma Pandemi süreci nedeniyle maske / mesafe ve hijyen kurallarına azami dikkatle yapılmıştır. Soru sayısının çokluğu ve bazı katılımcıların soruları anlama zorluğunun düşünülmesi; araştırmanın başında anketörlere 1 gün süren eğitim vererek soruları anlaşılır kılma ama asla yönlendirmeme konusundaki hassasiyet işlenmiştir. Araştırma; Türkiye evreninde uygulanan en kapsamlı araştırmalardan biri olmuştur.

EVREN VE ÖRNEKLEM
Nicel Araştırma: Araştırmanın evreni Düzey-2 bölgesidir. Örnekleme birimi 18 yaş üstü seçmen niteliği taşıyan her yaş grubudur. Araştırmanın örneklem miktarı; TÜİK verilerine uygun ülke nüfusunun 18 yaş üstü seçmen grubunun (yaklaşık 57.500.000 kişi) 5750 kişi baz alınarak belirlenmiştir. 5750 adet anket kullanılabilir şekilde sisteme yüklenmiştir. Araştırma 30 u büyükşehir statüsündeki iller olmak üzere; 71 ilde bu illerin ilçe, köy, belde ve mahallelerinde ülkenin 18 yaş üstü genel yapısını vermeye en yakın sayıda olabildiğince ülke nüfus dağılım dengesine uygun orantılanarak bir dağılım ortaya çıkartılmıştır.

VERİ TOPLAMA ARAÇLARI
Nicel Araştırma Veri Toplama Araçları: Araştırma formları, 18 yaş üstü kişilerin ülke gündemi konusunda temel düşünce ve algılarını ölçecek şekilde, uzman akademisyen ve danışmanların görüşleri doğrultusunda oluşturulmuştur. Araştırma sırasında ülkemiz coğrafi 7 bölgesinde 115 saha elemanı 12 ekip yöneticisi ve 2 koordinatör toplam 129 kişi görev almıştır. Her saha elemanı her gün on form ortalama ile 115 X 5 = 575 X 10 gün = 5750 kişi ile yüz yüze görüşmeler şeklinde çalışmanın saha bölümü 10 günde tamamlanabilmiştir.

GÜVENİRLİK VE GEÇERLİLİK ÇALIŞMALARI
Ülkemiz gündemine toplumsal bakışı ortaya koymak amacıyla oluşturulan anket formlarının geçerliğini test etmek amacıyla uzman görüşlerine başvurulmuştur. Veri toplama araçları MAK DANIŞMANLIK SAHA SONUÇ DEĞERLENDİRME KOMİSYONU tarafından incelenmiştir.
Araştırmanın nitel kısmında kullanılan derinlemesine görüşme formunun ön uygulaması öncelikle bir DEMO modellemesi ile yapılmıştır. Demo sırasında anketör dönüşleri, frekanslar ve cevap verilmeyen sorular incelenerek, çıkarılması gereken sorular tespit edilmiş ve anlaşılmayan sorular anlaşılır hale getirilmiştir.
Nicel veri toplama araçlarına uzman görüşleri ve ön uygulama sonuçları doğrultusunda son şekli verilerek, bu araçlar saha uygulamasına hazır hale getirilmiştir.

VERİLERİN ANALİZİ
18 üstü yaş aralığı kişilerin ülkemiz nüfus dağılımına uygun 5750 kişiyle görüşülüp yüz yüze anket tekniği uygulanarak elde edilen veriler, SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analizlerde Ki Kare (x2), Bağımsız Örneklemler t Testi (Independent Sample t Test) ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA) teknikleri kullanılmıştır.
Soruların bazıları bu tekniğe uygun analiz yapmaya müsait olmadığında bu soruları bu teknikle diğerlerini ki kare ile analiz ettik.
ARAŞTIRMANIN ETİK BOYUTU
Araştırma, ulaşılan kişilere konu hakkında kısa bilgi verildikten ve anket uygulamasına katılacakları yönünde bir sözlü onay alındıktan sonra yapılmıştır. Örnekleme birimlerinin araştırmaya katılıp katılmamaları serbest bırakılmıştır. Yapılan araştırma sırasında katılımcıların özel bilgileri (TC numaraları vb.) kesinlikle alınmamış, katılımcıların verdikleri cevaplar isim ve soy isimleriyle yada onları deşifre edecek bir başka karine ile asla kullanılmayacağı ifade edilmiştir.
ARAŞTIRMANIN YAPILDIĞI TARİHLER
Nicel araştırmaların saha uygulamaları 11 Ekim – 21 Ekim 2021 tarihleri arasında, nitel araştırmalar ise aynı tarih aralığında Ankara’da gerçekleştirilmiştir. 22-24 Ekim tarihleri arasında 3 gün süreyle de veriler uzmanlarca analiz edilmiştir.
Araştırma kapsamında cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, gelir düzeyi gibi genel demografik bilgilerin yanı sıra, katılımcının mesleğini ölçecek sorulara yer verilmiştir. Bu doğrultuda, anket uygulaması sırasında örneklemin Türkiye gerçeğine uygun olmasına özel önem verilmiş TÜİK verileri ile orantılı bir örneklemin ortaya çıkmasına imkân sağlanmıştır.
Örneklemin yaş aralıkları da Türkiye’nin genel demografik yapısı içindeki dağılımlarına uygun düşecek bir oransal çeşitliliği yansıtmaktadır. Söz konusu oransal çeşitliliğin, medeni durum, eğitim durumu vb. açısından da oluşmasına dikkat edilmiştir. Çalışmada her kategoriyi
Türkiye gerçekliğiyle orantılı olarak yansıtacak bir çeşitlilik oluşturması hedeflenmiştir. Dolayısıyla araştırmanın demografik detayları, bilimsel genellemelerde bulunmaya elverişli bir örneklem içeriği sunmaktadır.
ARAŞTIRMANIN İSİMLENDİRİLMESİ
Araştırmamız “Ekim 2021 Türkiye Gündem Araştırması” şeklinde isimlendirilmiştir.

144601 124321412

144740 ekran alintisi

144927 ekran alintisi.jpgyyyyyy

145047 tt

145142 ekran alintisi.jpguuuyu

KATILIMCILARIN İŞ DURUM ORANLARI

145248 ekran alintisi.jpgyyhyy

 

24 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE (SON YAPILAN GENEL SEÇİMDE) OYUNUZU HANGİ PARTİYE VERDİNİZ?

145347 ekran alintisirtr

Bu soru kota amaçlı sorulmuş olup 24 Haziran seçimlerindeki OY KULLANMADIM diyen % 14 lük seçmene % 3 ilk kez oy kullanacak GENÇ SEÇMEN ilave edilerek yarın olası bu seçmen kitlesi hesaplanarak KOTA TESPİTİ yapılmıştır.
Parti / seçmen oranları 24 Haziran sonuçlarından eşit yüzdeli eksiltme yöntemi ile tespit edilmiş, araştırmamıza katılanlar arasında bu kotaya göre değerlendirme yapılmıştır.
Kota uygulaması bugün yapılacak bir seçimde seçmen eğilimlerindeki gelişim trendini görebilmek için önemlidir.

145651 ekran alintisi.jpgdd

Bu soru araştırmamıza katılan katılımcıların 24 Haziran 2018 seçimlerinde OY KULLANDIM diyen bölümüne sorulan bir soru olup araştırmaya katılanların % 83 ünü kapsamaktadır.
Dolayısıyla 24 Haziran 2018 seçimlerinde oy kullanmayanların bir kanaat değişimi değerlendirmesi olamayacağından araştırma sadece 24 Haziran seçimde oy verenler arasında kanaat değişimini görmek amacıyla katılımcıların % 83 ü ile yapıldı.

YARIN SEÇİM OLSA OYUNUZU HANGİ SİYASİ PARTİYE VERECEKSİNİZ?

145906 ekran alintisi.jpggg

Bu sonuçlar oy kullanacağını ifade eden seçmenlerin verdiği cevaplara göre istatistiksel değerlendirmeye alınmışlardır. Bazı araştırmalarda % 20 leri bulan yüksek kararsız oranlarının
OY KULLANMAYACAĞINI SÖYLEYEN SEÇMENLE kararsız seçmenin toplamı olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Bu noktada her seçimde % 10-17 arası sandığa şu yada bu nedenle gitmeyen seçmen vardır. Biz araştırma sonuçlarımızı sandığa gideceğini söyleyen seçmen üzerinden ölçümledik.
Kararsızların matematiksel dağılımı yapılmaksızın verilen cevaplar içinde ilk dikkat çeken MAK Danışmanlık olarak son altı ay boyunca küçük oranlarla da olsa İYİ Parti, Gelecek, Deva, Memleket, YRP, Hüdapar, Demokrat Parti ve TDP yükseliş trendiyle dikkat çekiyor.

NOT: Kırmızı ile yazılı rakamlar kişi sayısını, lacivert rakamlar yüzdelik oranları ifade etmektedir.

Kararsızların matematiksel dağılımı yukarıdaki tabloyu çıkarsa da deneyimlerimiz kararsız seçmenin önemli oranda muhalefete yakın seçmen olduğunu göstermektedir.
Yine de kararsızları matematiksel dağılımla göstermek pratik bir okuma imkânı sağlayacaktır.
NOT: Çalışmamızın hiçbir boyutunda KÜÇÜK PARTİ / BÜYÜK PARTİ ifadeleri kullanılmamaktadır. Zira bir seçim öncesinde çok büyük bir parti seçim sonrasının küçük partisi, seçim öncesi küçük parti olarak ifade edilen bazı partilerinde büyük parti olarak sandıktan çıktığı görülmüştür. 3 Kasım 2002 seçimleri bu anlamda önemli bir örnektir.

SİZE GÖRE ÜLKEMİZDE ERKEN BİR GENEL SEÇİM GEREKLİ MİDİR?
150052 dddddd

SİZE GÖRE ÜLKEMİZDE ERKEN BİR GENEL SEÇİM GEREKLİ MİDİR?
Bu soruya verilen cevaplar toplumda bir erken seçim beklentisinin yüksekliğini göstermesi bakımından önemli. Böyle bir sonucun ortaya çıkmasında muhalefetin son dönemde erken seçim beklentisini sıklıkla ifade etmesi de etkili olmuş olabilir.