Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

72 SAAT ÇOK KRİTİK!

Ani işitme kaybı sonrası

Ani işitme kaybı sonrası

 

72 SAAT ÇOK KRİTİK!

140139 tolga kaplan

X- Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Tolga Kaplan, önceden herhangi bir işitme yakınması olmayan birinin son 72 saatte sesleri az duyması ya da hiç duymaması şeklinde ortaya çıkan ani işitme kaybına dikkat çekti. Dr. Kaplan, “İşitme kaybına ilk günlerde müdahale edilmezse işitme kaybı kalıcı hale gelebilir. Bu hastalıkta boşa harcanan zaman tedavi başarısını ciddi oranda azaltmaktadır” dedi.

 

Bir sabah uyandığınızda yada gün içinde örneğin, telefonla konuşurken gelen sesleri az duyduğunuzu yada hiç duymadığınızı fark ettiyseniz sizde ani işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz!

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Tolga Kaplan, önceden herhangi bir işitme yakınması olmayan birinin son 72 saatte sesleri az duyması ya da hiç duymaması şeklinde ortaya çıkan ani işitme kaybına dikkat çekti.

“ANİ İŞİTME KAYBINA MÜDAHALE

EDİLMEZSE KALICI HALE GELEBİLİR”

İşitme kaybına ilk günlerde müdahale edilmezse, işitme kaybının kalıcı hale gelebileceği uyarısında bulunan Op. Dr. Tolga Kaplan, “Ani işitme kaybı önceden herhangi bir işitme probleminiz yok ken 3 gün içinde ortaya çıkan, genellikle tek taraflı olmakla birlikte iki taraflıda olabilen tıbbi olarak kanıtlanmış (saf ses odyometri testinde 3 ardışık frekansta 30 desibelden fazla kayıp), iç kulak ve işitme sinirindeki bir probleme bağlı gelişen işitme kaybı olarak tanımlanabilir. Çoğu zaman uğultu ve baş dönmesi eşlik edebilir. Ani işitme kaybı; Kulak, burun, boğaz hastalıkları içerisinde acil değerlendirme ve tedavi gerektiren durumlardan olup, işitme kaybına ilk günlerde müdahale edilmezse işitme kaybı kalıcı hale gelebilir” dedi.

“KESİN TANI, İŞİTME TESTİ VE KULAK

MUAYENESİ İLE KONULABİLİYOR”

Sinir sistemini etkileyen viral enfeksiyonların, travma, çok şiddetli ses ve damar hastalıklarının ani işitme kaybına neden olabildiğini ifade eden KBB Uzmanı Op. Dr. Tolga Kaplan, şunları kaydetti: “Ani işitme kaybı, çoğunlukla nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Bunun dışında ani işitme kaybına; Viral enfeksiyonlar, travma, şiddetli sese maruz kalmak, damarsal olaylar, basınç değişikliği, nadir gözüken bazı tümörler neden olabilir.

Ani işitme kaybında kesin tanı kulak muayenesinin ardından yapılacak olan işitme testi (saf ses odyometrisi) ile konulabilir. İşitme kaybı saptanan hastalarda ayrıntılı kan tahlilleri ve MRI inceleme yapılır. Ani işitme kaybı tedavisinde kanı sulandırıcı bazı ilaçlar, sistemik ya da lokal (kulak içi) kortikosteroidler, yüksek molekül ağırlıklı serumlar, vitamin ve idrar söktürücüler gibi bazı tedavilerde tek tek yada kombine olarak uygulanabilmektedir. Bunların dışında hiperbarik oksijen tedavisi diğer önemli bir seçenektir.

Ani işitme kaybında en önemli konu tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanmasıdır. Bu hastalıkta boşa harcanan zaman tedavi başarısını ciddi oranda azaltmaktadır. Kulağınız da aniden fark ettiğiniz uğultu veya işitme kaybı olursa vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna başvurmanız tedavinizin başarısını oldukça arttıracaktır.”