Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ERZURUM’UN MEŞHURLARI

Konuk Yazar / NİZAMETTİN KORUCU

Konuk Yazar / NİZAMETTİN

ERZURUM’UN MEŞHURLARI

Geçenlerde sahaf dükkânımıza Akdeniz illerimizin birinden genç öğrenciler geldi. Eski kitaplarımız arasında dolaştılar. Bir iki kitap seçtiler. Alışverişi tamamladıktan sonra içlerinden bir hanım kız:
Bizim oralarda da sahaflar var. Çok çeşitleri ve çok ta müşterileri var.  Burada sizin yerinizi görünce sevindik. Nasıl işinize talep çok mu?

Yok, çok değil. Dedim. Şaşırdılar;
A ne kadar açık sözlüsünüz. Oradan, buradan laf uzayıp gitti. Onların her birine ortadan katlamalı, gül ve kedi süslemeli birer adet eski tarihli ama yepyeni saklanmış kartpostallar hediye ettim. Ayaküstü sohbetin bir yerinde;
Abi Erzurum’un nesi meşhur? Memlekete döneceğiz., Arkadaşlarımıza, yakınlarımıza hediye götürmek istiyoruz. Oltu taşını öğrendik. Lakin bir tane sorduk Fiyat pahalı geldi.

Bizim bütçemiz dar, ucuz yollu bir şeyler bulabilir miyiz?
O an aklıma hep gıda ürünleri geldi. Sahi bizim şehrin el işlemeleri, el sanatları yok muydu, elbette vardı. Peki, nerede satılır? Hatırıma Cumhuriyet caddesindeki Kuyumcular Çarşısı, Rüstempaşa Kervansarayı ve Tebrizkapı Sanat Çarşısı geldi. Yerlerini tarif ettim. Buldular mı, bulamadılar mı? Bilmiyorum. Onlar gittikten sonra oturup Erzurum’un meşhur ürünlerini düşündüm. Hatırlayabildiklerimi aşağıda yazdım. Elbette unuttuklarım olabilir.

Erzurum’un Meşhurları:
Köy sarı tereyağı, civil peyniri, kombina sucuğu, zığı balı, kaşarı, köy yağlı peyniri, çaşırı, kirişi, eşkını, Oltu taşı tespihi, bakır işlemeciliği, Bardız kilimleri, kanaviçeleri, gadama bohçaları, suyu, havası, eti, taş konakları, mahalle çeşmeleri, gözeleri, dereleri, kuşları, kaplıcaları, mesire yerleri, Acem ekmeği, Hasankale lavaşı, lor dolması, kadayıf dolması, cağ kebabı, tırhıçları, ehramları, folklorik kadın ve erkek barları, bar oynayan kadın ve erkeklerin folklorik kıyafetleri, değirmenleri, ketesi, su böreği, ayran aşı, cılbırası, çortutusu, ekşi pestili, dutu, Tortum elması, Oltu Cevizi, Ayçiçeği, kesme taşı, sulak arazileri, aşıkları ve aşık kahveleri, medreseleri, hamamları, hanları, dericiliği, sabunculuğu, dağları, ovaları, türbeleri, kışı ve karı. İspir, Hınıs ve Narman’ın Yanıktaş Köyü fasülyesi, Tortum dut pekmezi, Karayazı’nın karı, kışı, göleti ve hepsinden önemlisi ters lalesi, Narman’ın peri bacaları ve Aşık Sümmani Babası.

Yukarıdaki listemizden bazıları ürün bazıları ilimizin tabiatıdır.

Bunlardan elimizde ne kaldı, ne kadarını tabi haliyle yaşatabiliyoruz. Ayrıca bu ürünleri gıda ve diğerleri olarak ayırmamız gerekir. Son söz olarak şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimize sunabileceğimiz yerel hediyelik eşya ve yerel gıda ürünleri satan derli toplu, ucuz ve güzel dükkânlarımız, bu dükkânların yer aldığı eski tarihi çarşılarımız olmalı. İşte ilimize her ne kadar mütevazı olsa da hazır bir ticari pazar ve iş sahası önümüzde duruyor. Belediyemiz, merkezi idaremiz, esnaf odalarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız bu işe el atarlarsa sanırım şehrimiz adına güzel şeyler olur.
İlimizi gezenlere bir hatıramız, gösterebileceğimiz bir hafızamız olsun.  Nizamettin KORUCU 

NİZAMETTİN KORUCU HAYATI : 

130020 7819 b 1377
1962 Yılında Erzurum Merkez İlçe Çırçır mahallesinde dünyaya geldi.

Erzurum Sevdası ve Erzurum Töresi adlarında İki dergi yayınladı.

Halen Erzurum’da yaşayan şair yerel bir gazetede köşe yazıları yazmaktadır.

Kendi çıkaracağı haftalık bir gazetenin hazırlık aşamasında. 

Özel bir şirkette muhasebe sorumlusu iken 1995 yılında ayrılarak Sahaf ve kitabevi açmış ve bu işini halen sürdürmektedir.

 170450 9c3c1f0b 46b9 4245 9726 b8cb90d6af44