Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

GALİÇYA ŞEHİTLERİNİ ANLATMAK İÇİN TÜRKİYE’Yİ GEZİYOR

Araştırmacı Gazeteci Yazar Hamit Puhaloğlu, Galiçya’daki Türk şehitlerini anlatmak için Türkiye’yi geziyor.

Araştırmacı Gazeteci Yazar Hamit

Puhaloğlu, “Galiçya şehitleri çok önemli ve Türkiye’de onları yad etmek adına bir şeyler yapmak istiyorum. 25 Eylül’de program yapılsın. Camilerde Galiçya Şehitleri için Kuran-ı Kerim okutulsun” dedi.

İstanbul’ da yaşayan Araştırmacı Gazeteci Yazar Hamit Puhaloğlu, Türkiye’yi adım adım dolaşarak Galiçya topraklarında şehit düşen askerlerimiz için bir şeyler yapılmasını istedi. Gazeteci Puhaloğlu, Artvin’den başladığı yolculuğunda Türkiye’nin hemen her ilini dolaşarak Galiçya şehitlerini anlattı. Puhaloğlu bu kez Edirne’ye gelerek basın mensuplarına Galiçya şehitleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Puhaloğlu, “Tüm Türkiye’yi adım adım dolaşıyorum. Galiçya Türk şehitlerini anlatıyorum. Bu yolculuğa Artvin’de başladım. Şu anda Edirne’deyim. Şu ana kadar 81 şehir 400 ilçe dolaştım. Bunlardan bazılarından çok alaka görürken bazılarından hiç alaka görmedim. Bu arada da Edirne’de samimiyet gördüm. Edirne Valisi Ekrem Cenalp İç İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri’yken kendisine Galiçya şehitlerini anlattım. O da teşekkür etti. O da benimle ilgilendi. Teşekkür ediyorum. Fakat Galiçya Türk şehitlerini bilen yok. Bunlar 1916-1917 yıllarında Çanakkale savaşları bittikten sonra Enver Paşa’nın emriyle Galiçya’ya gönderilen 33 bin Türk askeri. Bunlar dil bilen, uzun boylu günümüz tabiriyle SAS ve SAT komandoları. O günkü adıyla Teşkilat-ı Mahsus askerleri. Enver Paşa bu kararı aldığı zaman yaveri Kazım Karabekir’in haberi yok. Alman Genel Kurmay Başkanlığı’ndan askerlerin oraya gittiğini öğreniyor. Bu şehrin adı Lviv, Rohatyn. Orada 6 tane şehitlikte 18 bin Türk şehit var. Bu şehitliklerin bir tanesi Hristiyan mezarlığının içinde. Orada da 4 bin şehit var. 25 Eylül’de trenlerle Edirne Uzunköprü’den Rohatyn, Lviv’e gitmişler. Şehit olmuşlar. Bu şehitliğin orada cami yok. Oraya cami, aşevi, misafirhane, hastane ve bir kültür merkezi yapılması lazım. Çoğu 57. Alay’ın 18. ve 19. Tümeni’nin askerleri. Galiçya Türk Şehitleri Atatürk Kültür Merkezi yapılması gerekiyor. Bunu da büyüklerimden bekliyorum” dedi.

Gazeteci Puhaloğlu, Galiçya şehitleri için anma programı düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Puhaloğlu, “Galiçya şehitleri çok önemli ve Türkiye’de onları yad etmek adına bir şeyler yapmak istiyorum. Mümkünse 25 Eylül’de program yapılsın. Camilerde Galiçya Şehitleri için Kuran-ı Kerim okutulsun. Her sene Anzaklar gibi oraya gidip ziyaret edelim” dedi.