Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

HEM LEZZETLİ HEM FAYDALI: TARÇIN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Sayısız faydası olduğuna inanılan tarçın, insan sağlığına olan faydalarından dolayı özellikle son zamanlarda popülerlik kazanmıştır. Tarçın, hoş kokusu ve aroması ile mutfaklarda popülerlik kazanmış bir baharattır. Uzakdoğu’da geleneksel tıpta sıklıkla kullanılan bu baharat, günümüzde tatlılarda, besin takviyelerinde ve kozmetik ürünlerde geniş bir yer edinmiştir. İşte Tarçın hakkında hayatınıza renk katacak bilgiler…

Sayısız faydası olduğuna inanılan

Tarçın nedir?

Tarçın, binlerce yıldır kullanılan bir baharattır ve özellikle Asya ve Orta Doğu mutfağında önemli bir yer tutar. Tarih boyunca, tarçın ticaretiyle beraber Avrupa ve diğer bölgelere yayılmıştır. Günümüzde hala sağlık ve lezzet için değerlendirilen tarçın, eski zamanlardan bugüne gelerek değerini korumuştur. Tarçın, Cinnamomum cinsi ağaçların kabuklarından elde edilen ve güçlü bir aromaya sahip olan bir baharat çeşididir. Tatlı ve sıcak bir lezzeti olan tarçın, yüzyıllardır farklı kültürlerde sağlık ve mutfak alanlarında kullanılmaktadır.

Tarçının faydaları nelerdir?

Tarçın, sindirim sistemi hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur ve diyabet tedavisini destekleyerek kan şekerinin düşmesini sağlar. Kötü kolesterolü düşürerek kan dolaşımını düzenlemeye yardımcıdır. İştah açar, iştahsızlığa iyi gelir. Bronşit tedavisine ve öksürüğü kesmeye yardımcı olur. Kötü kokuları gidermek için kullanılabilir. Boğaz enfeksiyonlarının (faranjit, laranjit) geçmesine yardımcı olur. Toz tarçının düzenli tüketilmesi bağırsaklarda ve ciltte oluşan mantarları önler. Zihin açıklığı ve hafıza fonksiyonlarını artırarak Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur. İçeriğindeki kalsiyum ve lif sayesinde kolon kanserine iyi gelir, önler. Zerdeçal ve bal ile karıştırılarak tüketildiği zaman soğuk algınlığına iyi gelmektedir.

Tarçının zararları nelerdir?

Genellikle tarçın tüketimi güvenlidir, ancak yüksek miktarda alınması bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Çin tarçını olarak bilinen tarçının bazı bünyelerde karaciğeri zorlayıcı özelliği olabilir. Yüksek tansiyon nedeni ile devamlı ilaç kullanan kişilerde tarçın tüketimi kullanılan ilacın etkisini arttırabilir dolayısı ile kan şekerinin düşmesine neden olur. Hamilelik veya emzirme döneminde olanlar ile bazı kronik rahatsızlıkları olanlar, yüksek miktarda tarçın tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.

Tarçın nerelerde kullanılır?

Tarçın, yemeklerde, tatlılarda, sıcak içeceklerde, hamur işlerinde ve birçok tarifte lezzet verici bir baharat olarak kullanılır. Ayrıca, sağlık takviyeleri, kozmetik ürünler ve aromaterapi alanlarında da tercih edilmektedir.

Tarçını kimler kullanabilir?

Genellikle sağlıklı bireyler tarçın tüketebilir, ancak aşırı tüketim bazı riskleri beraberinde getirebilir. Hamilelik veya emzirme döneminde olanlar ile bazı kronik rahatsızlıkları olanlar öncesinde doktorlarına danışmalıdır.

Tarçını kimler kullanmamalıdır?

Kan inceltici ilaçlar kullananlar, karaciğer sorunları olanlar veya alerjik reaksiyon gösterenler tarçın tüketiminden kaçınmalıdır. Düşük şekeri olan kişilerin tüketmesi kesinlikle önerilmez. Ayrıca, hamilelik veya emzirme döneminde olanlar yüksek miktarda tarçın kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Tarçının zayıflamaya katkısı nedir?

Tarçın, insülin duyarlılığını arttırdığı ve kan şekerini düşürdüğü, hem kilo vermek hem de Tip 2 diyabeti kontrol altına alan bileşenleri ile kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle bazı diyet programlarında yardımcı olarak kullanılabilir ancak tek başına kilo kaybına neden olacak bir mucize değildir. Dengeli bir diyet ve egzersizle birlikte kullanılması önerilir.

 

 

Yukarıda yer alan metin ve haber bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.