Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

YAPAY ZEKA LANSMANI VE HİTİT PROTOKOLÜ

Kültür ve turizm bakanlığı, Anadolu medeniyetleri müzesi “Yapay zeka ve hitit protokolü imza töreni düzenledi.

Kültür ve turizm bakanlığı,

Programın içeriği, çivi yazısı tabletlerin 3 boyutlu taranması ve yapay zekâ tarafından okunması projesi ve imza töreni idi. Program Anadolu medeniyetleri müzesinde 28 Aralık 17:00 ile 18:00 saatleri arasında projenin tanıtım videosu ile başlarken proje koordinatörü Şevket Bülend YAHNİCİ, Ankara üniversitesi rektörü Necdet ÜNÜVAR ve Kültür ve turizm bakanlığı bakan yardımcısı Nadir ALPASLAN’ın açılış konuşması ile devam etti.
Program da protokol imzalanması ve kitap takdimi yapıldığı da bildirildi. 

221155 img 6832

BASIN BİLDİRİSİ

Ankara Eski Milletvekili Şevket Bülend YAHNİCİ koordinatörlüğünde, Bilimi Destekleme ve Geliştirme Derneği (BİDGEDER) adına Zeynel KARACAGİL ve Efecan ANAZ’ın yürütücülüğünde, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilmekte olan “Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki Çivi Yazılı Tabletlerin 3 Boyutlu Olarak Taranması ve Boğazköy Tabletlerinin Yapay Zekâ Tarafından Okunması” isimli proje sayesinde dünyada ilk kez Hitit çivi yazılı tabletlerin yapay zekâ tarafından okunması sağlanacaktır.

Bilindiği gibi Anadolu bir tabletler denizi. Batılı tarihçilerin ve ilgili üniversitelerin sadece Kültepe’de ulaşabildiği 23500 tablet bu hazinelerin büyüklüğünün bir göstergesidir.

Projemizin esas odağını oluşturan Boğazköy’de bulunan Hitit çivi yazılı tabletlerin sayısı ise 13000 civarıdır. Yaşadıkları coğrafyada karşılaştıkları diğer kültürleri bir potada eritmeyi başarmış olan Hititler, kısa zamanda Anadolu’dan Suriye’nin ortalarına uzanan muazzam bir imparatorluk kurmuşlardır. Bu sebeple Hitit çivi yazılı tabletlerin yapay zeka tarafından okunabilmesi, yalnızca Anadolu’nun değil tüm Eski Yakındoğu tarihinin aydınlatılmasına katkı sağlayacaktır.

Dünyada ilk olacak projemizde öncelikle müzedeki tabletlerin envanter listelerine bakarak, uygunluk durumuna göre taranma sırası belirlenecektir. Ardından 3 boyutlu tarayıcılarla tabletlerin hızlı ve verimli bir şekilde taranması sağlanacaktır. Tabletlerin yapay zekâ tarafından okunması kısmı ise yayınlanmış tabletlerin tespit edilmesi ve transkripsiyonlarının dijital ortama aktarılmasının ardından tabletlerdeki karakterlerin ve dilbilgisi kurallarının yapay zekâ makinesine öğretilmesi ve de çevirilerin yapılmasıyla gerçekleştirilecektir. Bir yıllık süreç sonucunda elde edilen çıktıların dijital ortamda belirlenecek olan mecraya aktarılmasıyla proje sonuçlanacaktır.

Hititler ve Anadolu uygarlıklarıyla ilgilenen akademisyen ve araştırmacıların çalışmalarına önemli katkıda bulunacak ve de ülkemizin yüzüncü yıl hedeflerine kültürel olarak destek sağlayacak bu projenin, ülkemiz ve tüm dünya için hayırlı olmasını diliyoruz.