Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

%1 BARAJI: ÖZGÜRLÜKLERE KELEPÇE, SENDİKACILIĞA DARBEDİR!

Daha önce Toplu Sözleşme ile getirilen yüzde 1 sendika barajı Danıştay 12. Dairesi tarafından; Anayasa’ya aykırılık nedeni ile iptal edilmiş, bu iptal kararına rağmen Anayasal örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldıran, sendikalı çalışanlar arasında ayrımcılık yapan, sendikal tekelleşmenin önünü açan bir torba kanun düzenlemesi ile bu defa TBMM’de yapılan yasal düzenleme ile yüzde 2 sendika barajı getirilmiştir. Konunun Anayasa Mahkemesine taşınması ile birlikte Anayasa Mahkemesi yapılan bu düzenlemenin (Esas Sayısı: 2023/12 Karar Sayısı : 2024/12) anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve sendikal rekabeti ortadan kaldırdığı gerekçesi ile Toplu Sözleşme İkramiyesinin sendika üyelerine verilmesini iptal etmiştir.

Daha önce Toplu Sözleşme

Devletin ödediği toplu sözleşme pirimi üyeden kesilen aidatı karşılamadığı, yaşanan ekonomik krizde kamu çalışanlarının ciddi mağduriyet yaşamalarına rağmen yetkili konfederasyon ve ittifak ortağının üyelerine ve kamu çalışanlarına sahip çıkmaması, verilen seyyanen zammın emekliliğe yansıtılmaması, kamu çalışanlarının mağduriyetlerine yol açmış ve yetkili sendikaya tepkiler nedeni ile büyük bir yoğunlukla istifalar başlamıştır.

Yetkili konfederasyon mesaisini ve enerjisini kamu çalışanlarının haklarının aranması, maaş zamları, 3600 ek gösterge, seyyanen zammın emekliliğe yansıması gibi konularda harcaması gerekirken yine siyaseti kirli emellerine alet ederek ortak bir çalışma ile gecenin 03.30 da Plan Bütçe Komisyonuna verdirdikleri önerge ile Toplu Sözleşme İkramiyesinin sendika üyelerine verilmesinin yanında tekrar yüzde 1 sendikal barajını getirmeye çalışmaktadırlar.

Adeta kamu çalışanlarına ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışırcasına 345 TL toplu sözleşme ikramiyesi ile kamu çalışanlarını sendikalarında tutmak ve susturmak istemektedirler. Türkiye sendikal tarihinde çalışmadan kazanmaya yönelik atılan bu adımlar daha 30 yıllık yakın bir geçmişi olan memur sendikacılığına, hem de kamu çalışanlarının geleceğine büyük zarar vermektedir.

Anayasa mahkemesinin, getirilmek istenen barajın iptal edileceğini bilmelerine rağmen bu konuda ısrarcı olmaları büyük bir telaşın içine düştüklerini göstermekte, hem de istifaları engellemek için zaman kazanmaya yönelik girişimlerdir. Bu kanun düzenlemesi mevcut hali ile geçerse, hem kamu vicdanını yaralayacak, hem de hukukun üstünlüğünü zedeleyecektir.

Buradan T.B.M.M Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinden yüzde 1 baraj teklifini geri çekmeleri,   Toplu Sözleşme İkramiyesinin bütün sendika üyelerine verilecek şekilde yeniden düzenlenmesini, kanun değişikliğinin de bu hali ile genel kurula gelmesi durumunda TBMM deki tüm milletvekillerinin bu hukuksuzluğa HAYIR oyu vermelerini talep ediyoruz.