Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmeleri: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bütçesi Üzerine AK Parti Konya MilletVekili Orhan Erdem Konuşması

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmeleri çerçevesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına konuşan temsilci, Türkiye’nin ulaşım altyapısındaki devrim niteliğindeki gelişmeleri ve Bakanlığın vizyon projelerini vurguladı.

2025 Yılı Merkezi Yönetim

Konuşmasına, Konya’nın manevi lideri Hz. Mevlana’nın 751. Şeb-i Aruz törenleri vesilesiyle yapılan anmalara değinerek başlayan temsilci, Mevlana’nın hoşgörü anlayışından ilham alarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin barış ve adalet yolunda ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Ulaştırma sektörünün, kara yolları, demir yolları, havacılık, denizcilik ve haberleşme altyapısıyla Türkiye ekonomisinin temel taşlarından biri olduğunu ifade eden AK Parti Grubu temsilcisi, Bakanlığın çevre dostu projeleriyle karbon emisyonunu azaltarak ekonomiye önemli katkılar sağladığını söyledi. Bu süreçte, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen mega projelerin, ülkenin gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmesini sağladığını ve Türkiye’nin ulaşım sektöründe bir çağ atladığını vurguladı.

Türkiye’nin stratejik konumu sayesinde Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında önemli bir lojistik merkez haline geldiğine değinen konuşmacı, “Durmak Yok Yola Devam” sözleriyle yapılan projeler sayesinde Türkiye’nin bölgede ve dünyada lojistik alanında büyük bir güce dönüştüğünü belirtti. Ayrıca, karayolu altyapısındaki gelişmeleri anlatırken, 2002 yılında 6101 km olan bölünmüş yol uzunluğunun 29.373 kilometreye çıktığını ve tünel sayısının 469’a yükseldiğini aktardı. Bu projeler arasında Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi dev projelerin ülkenin ekonomik ve ticari bağlarını güçlendirdiği ifade edildi.

Demiryolları alanındaki gelişmelere de değinen temsilci, 2002’den sonra demiryollarının yeniden devlet politikası haline getirilerek, Türkiye’nin Avrupa’nın 6. ve dünyanın 8. hızlı tren işletmesine sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, banliyö hatları uzunluğunun 95 km’den 1014 km’ye çıkmasının, yerli ve milli üretimle yapılan sürücüsüz metro araçlarının ülkenin ulaştırma vizyonunun bir parçası olduğunu söyledi.

Havacılık sektöründeki devasa ilerlemeler de konuşmada yer aldı. Havaalanı sayısının 26’dan 58’e çıkması, uçuş noktalarının 60’tan 347’ye yükselmesi ve uçak sayısının 489’dan 1953’e çıkması gibi rakamlarla Türkiye’nin havacılık alanındaki başarısı vurgulandı.

Denizcilik sektöründe de önemli adımlar atıldığını belirten konuşmacı, Türkiye’nin 2023’teki dış ticaret hacminin %87,5’ini deniz yoluyla gerçekleştirdiğini ve Türk sahipli filonun dünya sıralamasında 11. sıraya yükseldiğini ifade etti.

Haberleşme alanındaki gelişmeler de konuşmada geniş yer buldu. Fiber internet ve 5G teknolojilerinin yaygınlaştırılması, TÜRKSAT 5A ve 5B uydularının fırlatılması ve Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki ilerlemeleri vurgulandı.

Son olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sadece altyapıyı güçlendirmekle kalmayıp, halkın gönlünü kazanan projelere imza attığı ifade edilerek, bakanlık çalışanlarına teşekkür edildi. Bakanlığın 2025 yılı bütçesinin ülkeye hayırlı olması temennisiyle konuşma sona erdi.