Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AĞAÇLARI KESİLMEKTEN KURTARAN PROJE: SIFIR ATIK

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE DE HAYATA GEÇİRİLEN SIFIR ATIK PROJESİ’NİN EKONOMİYE VE ÇEVREYE KATKISI BÜYÜK

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE DE HAYATA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi”, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde de meyvelerini vermeye başladı.

Sıfır Atık Projesi’ni ilk olarak üç ay önce Hizmet Binası’nda hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, atık dönüşüm üniteleriyle çöpleri toplayarak, hem ülke ekonomisine hem de çevreye büyük katkı sağladı.

ÜÇ AYDA 136 AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTULDU

İlk üç aylık sonuçları açıklayan Büyükşehir Belediyesi, toplanan 8,5 ton kağıtla,136 ağacın kesilmesini önlemiş oldu.

Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı Atık Koordinasyon Şube Müdürlüğü verilerine göre atıkların geri dönüşümü sayesinde israfın da önüne geçildi. “Sıfır Atık Projesi” uygulaması ile bu süreçte; bin 310 kilogram kartuş-toner, 150 kilogram floresan, 30 kilogram atık pil, 8,5 ton kağıt, 2 bin 460 kilogram plastik, bin 700 kilogram cam, 880 kilogram metal atığı ayrı olarak toplandı.

Çevreci proje sayesinde Büyükşehir Belediyesi’nde 880 kilogram metal atık geri kazanılarak 12.320 kw/sa elektrik enerjisinden tasarruf edilirken, geri dönüşümde toplanan cam atıklar ile de üç ay gibi kısa bir sürede 170 litre petrolden tasarruf edildi.

ÇÖPLER TÜRLERİNE GÖRE DEPOLANIYOR 

“Sıfır Atık Projesi”ne destek veren Büyükşehir Belediyesi, Hizmet Binası’ndaki 2 bin 361 çöp kutusunu kaldırarak yerlerine atık türlerine göre belirlenen 860 adet atık geri dönüşüm ünitesi yerleştirdi.

23 katlı Hizmet Binası’nın her katına yerleştirdiği farklı renklerdeki “kağıt, organik, plastik, cam, metal, geri dönüşmeyen evsel atık” üniteleri ile “pil toplama kumbarasıyla” çöpler depolama alanına gitmeden kaynağında ayrıştırıldı.  

Projeye ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 3 bin 500’ün üzerinde personelin çalıştığı ve her gün binlerce Başkentlinin hizmet almak için kullandığı binanın Anadolu’daki birçok kasabadan daha fazla nüfusu içinde barındırdığına dikkat çekerek, burada toplanan çöplerin önce “Geçici Depolama Alanı”nda depolandığını kaydettiler.

Belediyenin değerlendirilebilir atıkları lisanslı geri kazanım tesislerine gönderdiğini belirten yetkililer, değerlendirilemeyen atıkların ise lisanslı tesislere gönderilerek bertaraf edildiği bilgisini verdiler.

GERİ DÖNÜŞÜMÜN EKONOMİYE KATKISI

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Sıfır Atık Projesi” uygulamasıyla elde edilen kazanımları şu örneklerle açıkladılar:

-1 ton atık kâğıdın geri kazanılması 17 ağacı kesilmekten kurtarıyor

-Metal ve plastik geri kazanımı ile %95 enerji tasarrufu sağlanabiliyor

-Atık camlar tekrar cam ürünlere dönüşüyor

-Plastik atıklar; elyaf, dolgu malzemesi ve otomobil parçasına dönüşebiliyor -Atık metaller tekrar metal ürünlere dönüşebiliyor

-Organik atıklardan kompost elde edilerek toprak iyileştirici olarak kullanılabiliyor

Belediye yetkilileri, 2019 yılından itibaren Hizmet Binası dışında bulunan tüm birimlerde aşama aşama “Sıfır Atık Projesi”ne geçileceğini söylediler.

194953 l2