Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hilal Yıldırımhan

AİLE İÇİ İLETİŞİM AHLAKI

                                     AİLE İÇİ İLETİŞİM AHLAKI

İnsanın insanla olan ilişkisi iletişimle başlar. Etkili iletişim ahlakı dedik çünkü sözlü ve sözsüz iletişim ötekiyle olan etkileşimi sağladığından bir ahlak işi olmalıdır.

Etkili iletişim, eğitim ve dolayısıyla bilgi işidir. Üniversitelerin bazı bölümlerinde okutulan bir derstir de ayrıca. Etkili iletişim dersi ve kitabıyla karşılaştığımda bu bölümü okumasam bu bilgilerle karşılaşamayacaktım diye düşünmüştüm.Oysa öyle olmamalıydı. İletişim, insanın insanla insanın çevreyle olan etkileşim biçimidir. İletişim kurmanın en doğru halini küçük yaşlardan itibaren öğrenmek okuma yazma öğrenmek kadar gerekli olmalıdır.

Özellikle aile içerisinde etkili iletişim sağlanamadığında problemler gereğinden fazla büyütülüp istenmeyen noktalara gelebilmektedir. Her insanın bir başkası tarafından sevilmek ve onaylanmak ihtiyacı vardır. Aile söz konusu olduğunda bu ihtiyaç maksimum seviyededir. Çünkü aile sevgi ve onaylanma ihtiyacının koşulsuz sağlanması gerekliliği ve beklentisinin olduğu toplumun en küçük kurumudur. İdeal olan aile içerisindeki bireylerin birbirini dinleyen, anlayan, anlaşıldığını hissediyor olmasıdır. Bu ancak etkili iletişimle mümkündür.

Aile özellikle biz bilincinin oluşması gereken yerdir. Karşılıklı fedakârlık, biz bilincinin sonucudur. Ben merkezli bakış açıları bu duyguya zarar verir.

Biz bilinci içerisinde benliklerine zarar vermeden karşılıklı hak ve hukuk gözetilmeli. Beklentiler makul ve gerçekçi olmalıdır.

Etkili bir iletişimde kişilikleri zedeleyici suçlayıcı ifadeler olmamalıdır. Sen dili yerine beklentiler, duygu durumları ben diliyle ifade edilmelidir.

Haklı ve güçlü çıkmak yerine anlayış ve destek odaklı olmak güven duygusunu artıracaktır.

Niyet okuyuculuğa soyunmadan, ön yargı geliştirmeden olaylara yaklaşmak iletişimin daha olumlu ilerlemesini sağlayacaktır.

Taraflar birbirlerinin yanlışları üzerinden ilerleyerek kendilerini doğrulama çabasına girmemelidir.

Hoş görülü olmanın gereği karşı tarafın kendini ifade etmesine izin vermelidir. Tüm ilişkilerde olduğu gibi aile içi iletişimde de her şeyden önce empati yapabilen iyi bir dinleyici olmak önemlidir.

Tüm iletişim kuralları aile içerisinde de geçerlidir. Bu anlamda sözel olmayan ipuçları etkili iletişimin etkinliğini artırır. Bunlar ” jet ve mimikler, beden duruşu, el-kol hareketleri,  ses tonu, konuşma tarzı ve bakışlardır ”. (1) Çoğu zaman vücut dili söylenecek sözlerden daha önemlidir.

Etkili iletişim aile içindeki bireylerin değerli olmak duygusunu artırır. Değerlilik duygusuna sahip bireyler güvenli bağlar kurar, Güven duygusu ise aile içerisinde yakınlık ve yardımlaşma duygu ve davranışı oluşturur.

He şeyin sürdürülebilir olması emek gerektirir. Aile biz olmaktır. O biz içerisinde etkili iletişimi becerisi ve ahlakı kazanmak eğitim, bilgi işi olduğu kadar sorumluluk ve duyarlılık gerektirir.

 

Selam ve saygılarımla

 

(1)https://bahcesehirpsikoloji.com/terapide-sozel-olmayan-iletisim-2/

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER