Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ

Neden kitap okumadığımızı hiç sorguladık mı? Kitap fiyatlarının yüksek olması, kitap okuyacak vaktimizin olmaması, kitap okuma alışkanlığının olmayışı, kitap okumanın faydalarını bilmeyişimiz önemli etkenlerden. Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını vere biliyor muyuz? Kitap okuma alışkanlığı görerek öğrenilen bir alışkanlıktır, bir evde kitap okuyan yoksa çocuklarda kitap okumazlar. Siz istediğini kadar çocuklarınıza kitap okuyun diye istekte bulunun, onlar okumayacaklardır. Sizler kitap okuyun ki çocuklarınızda okusun, çocuklarınız kitap okusun ki araştıran, sorgulayan bir nesil yetişsin. En büyük yatırım çocuklara yapılan yatırımdır.

Neden kitap okumadığımızı hiç

KİTAP ve OKUMAK 

    Kitap okumanın sayılamayacak kadar çok faydası vardır.Kitap okumanın başta zihinsel ve psikolojik kapasiteyi arttırmak olmak üzere pek çok faydası kanıtlanmıştır. Okuduğunuz her kitap size yeni fikirler keşfetmeniz ve öğrenmeniz için sonsuz fırsatlar sunacaktır. Okuduğunuzda hem bilgi ve bilgi sahibi olursunuz hem de daha birçok fayda elde etmiş olursunuz. Kitap yazarın penceresinden dünyaya bakmaktır. Okumak ile anlamak arasında çok büyük bir fark fardır. Görmek ile bakmak arasındaki eylem gibidir okumak. Okuduğunu anlamak bireyi daha bilgili ve donanımlı yapar.

    “Yüce dinimiz de okumaya büyük önem vermiştir. Nitekim, Kur’an’ın ilk emri ‘Oku!..’ olmuştur.” Yüce Kitabımızın Alak Suresi 1. ayetinde; Yaratan Rabbinin adıyla oku! “İkra’ bismi rabbikellezi ḥalak.” Yani, “Yaratan rabbinin adıyla oku.” (Alak, 96/1) Yani bize gelen ilk emir “OKU” emridir. Peki, biz okuyor muyuz? Okuduğumuzu sorguluyor muyuz? Okuduğumuzu anlıyor muyuz? 

Kitap okumanın en önemli faydaları şöyle;

• Kitap okumak kelime dağarcığının gelişmesine fayda sağlar.

• Bireyi psikolojik ve çevresel olarak stresten uzaklaştırır.

• Zihnin dinlenmesini sağlar.

• Kişinin yaratıcılığını arttırır.

• Kişiyi düşünmeye sevk eder.

• Zihinsel hastalıkları önler.

• Bireyin kendini daha iyi ifade etmesini sağlar.

• Kişinin problemlere karşı pratik şekilde çözüm bulmasını sağlar.

• Genel kültür düzeyinin artmasına katkı sunar.

• Bireyin kendini geliştirmesine fırsat tanır.

• Kişinin diğer insanlarla olan etkileşimini arttırır.

• Empati duygusunun gelişmesini sağlar.

• Bireyin konsantrasyonunu güçlendirir.

   Neden kitap okumadığımızı hiç sorguladık mı? Kitap fiyatlarının yüksek olması, kitap okuyacak vaktimizin olmaması, kitap okuma alışkanlığının olmayışı, kitap okumanın faydalarını bilmeyişimiz önemli etkenlerden. Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını vere biliyor muyuz? Kitap okuma alışkanlığı görerek öğrenilen bir alışkanlıktır, bir evde kitap okuyan yoksa çocuklarda kitap okumazlar. Siz istediğini kadar çocuklarınıza kitap okuyun diye istekte bulunun, onlar okumayacaklardır. Sizler kitap okuyun ki çocuklarınızda okusun, çocuklarınız kitap okusun ki araştıran, sorgulayan bir nesil yetişsin. En büyük yatırım çocuklara yapılan yatırımdır.

   Kıymetli dostlarım Polatlı Gordion kitap fuarında“İSTİHBARATÇI & AKIL OYUNLARI” romanıma ve şahsıma göstermiş olduğunuz teveccüh için çok teşekkür ederim. İmza ve söyleşime gelerek beni çok mutlu ettiniz, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Okuyan ve okutan bir nesil yetiştirmek dileğimle en sevgiliye sizleri emanet ediyorum, hoşça kalın.

                     Aydın BENLİ

            Siyaset Bilimci. Araştırmacı Yazar.