Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu: “Başkent olmak krizi ilk yaşayan değil çözümü ilk uygulayan şehir olmaktır”

Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, Ankara’da yaşanan su sorununa ilişkin sosyal medya hesabından kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Su kıtlığı ve su taşkınının aynı anda yaşanmasını “yönetim ve planlama krizi” olarak tanımlayan Ağıralioğlu, hem hükûmete hem Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne sert sorular yöneltti, çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

Oca 14, 2026 - 15:38
Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu: “Başkent olmak krizi ilk yaşayan değil çözümü ilk uygulayan şehir olmaktır”

Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, Ankara’da yaşanan su sorununa ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden bir mesaj yayımladı. Ağıralioğlu, başkentte aynı anda su kıtlığı ve su taşkını yaşanmasının yalnızca iklim kriziyle açıklanamayacağını belirterek, “Bu tablo yönetim ve planlama krizidir.” ifadesini kullandı.

“Ankara Türkiye’nin su yönetimi tablosunun özetidir” Ağıralioğlu, açıklamasında Ankara örneğinin Türkiye genelindeki su yönetimi sorunlarını yansıttığını vurgulayarak, “Ankara örneği aslında Türkiye’nin su yönetimi tablosunun küçük bir özetidir.” değerlendirmesinde bulundu. Başkent olmanın sorumluluğuna dikkat çeken Ağıralioğlu, “Başkent olmak, krizi ilk yaşayan şehir olmak değildir; çözümü ilk uygulayan şehir olmaktır.” dedi.

Hükûmete ve Büyükşehir Belediyesi’ne sorular Ağıralioğlu, nüfus yoğunluğu ve sanayinin belli şehirlerde toplanmasına dikkat çekerek hükûmete şu soruları yöneltti: “Havza bazlı su bütçesi yapılmadan, iklim senaryoları arz-talep projeksiyonlarına entegre edilmeden suyu nasıl yöneteceğinizi söyleyebiliyorsunuz? Ankara neden yüksek maliyetli, uzun mesafeli ve kırılgan su kaynaklarına mahkûm edildi?”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne de seslenen Ağıralioğlu, “2053 Master Planı’nda 2029’dan itibaren ilave su ihtiyacı açıkça yazılıyken, şebekelerdeki kayıp-kaçak oranları neden hâlâ yüzde 35-40 bandında? Risk bilinirken neden sonuç üretilmiyor?” ifadelerini kullandı.

“Bu yalnızca iklim krizi değil, yönetim krizidir” Bilim insanlarının verilerine atıf yapan Ağıralioğlu, “Bilim, bu yıl Ankara Çayı’na 500 yıllık tekerrürlü debi geldiğini söylüyor. Aynı kentte hem su kıtlığı hem su taşkını aynı anda yaşanıyorsa, bu yalnızca iklim krizi değil; yönetim ve planlama krizidir.” değerlendirmesini yaptı.

Çözüm önerilerini sıraladı Ağıralioğlu, Anahtar Parti’nin iktidarda olması hâlinde atılacak adımları da paylaştı. Merkezi düzeyde havza bazlı su bütçesi çıkarılacağını, DSİ’nin siyasi takvimlerden arındırılacağını ve Su Kanunu’nun gecikmeden çıkarılacağını belirten Ağıralioğlu, yerel yönetimlerde ise mazeret değil sorumluluk esas alınacağını kaydetti.

Ankara özelinde somut adımlar sıralayan Ağıralioğlu, “Kayıp-kaçak oranlarını en geç beş yıl içinde yüzde 20’nin altına indirir, yağmur suyu ve gri su kullanımını zorunlu hâle getirir, Kızılırmak suyunu ileri arıtma standartlarına kavuşturur, ASKİ’de güçlü bir dijital karar destek altyapısı kurardık.” ifadelerini kullandı.

Ağıralioğlu, açıklamasını “Ankara başkenttir. Suyu mazeretle değil, bilimle ve planla yöneten örnek bir şehir olmak zorundadır.” sözleriyle tamamladı